Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Et balık kurumu yeniden yapılanıyor 

ET BALIK KURUMU YENİDEN YAPILANIYOR -AK PARTİ GRUP BAŞKAN VEKİLİ BOZDAĞ: -''YOZGAT ARTIK HAYVANCILIK ÜRETİMİ VE BESİSİ KONUSUNDA BİR MERKEZ OLACAKTIR'' -ET BALIK KURUMU GENEL MÜDÜR VEKİLİ KAYA: -''KONYA ÖZELLEŞTİ, KAYSERİ ÖZELLEŞTİ, SİVAS ÖZELLEŞTİ VE MAALESEF GEÇMİŞTE YAPILAN BU ÖZELLEŞTİRMELERİN SEKTÖRE FAZLA BİR KATKISI OLMADI'' 

 

YOZGAT (A.A) - Özelleştirme kapsamında yurdun değişik bölgelerindeki tesislerini satan Et ve Balık Kurumu, sektörde istenilen sonucun alınamaması üzerine Anadolu'da yeniden yapılanma süreci içerisinde tahsis edilen Yozgat'taki Et ve Süt Entegre tesislerini Mayıs ayı içerisinde üretime açabilmek üzere çalışmalara başladı.

     Et ve Balık Kurumu Genel Müdür Vekili Muhammed Kaya, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Yozgat'ta Vali Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yusuf Başer, AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ile görüştü.

     Düzenlenen ortak basın toplantısında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Yozgat Valisi Necati Şentürk, Et Balık Kurumu'na tahsis edilen Et ve Süt Entegre tesislerinin mülkiyetinin belediyeye ait olduğunu, tesislerin belediyenin borçlarına karşılık Hazine Müsteşarlığına devredildiğini kaydetti.

     Şentürk, tesisin Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğüne tahsis edilmesiyle birlikte işletmeci konumundaki Pınar şirketinin şehirdeki faaliyetini durdurduğunu ve tesislerin yeniden üretime açılmasına yönelik çalışmalara başlanıldığını ifade etti.

     AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ da, Yozgat'ta Et Balık Kurumu'yla ilgili değerlendirmeler yapılırken, herkesin farklı bir ihtimalden bahsettiğini belirterek, '''Ama bugün bu ihtimal gerçeğe dönüştü. Başbakanımız Sayın Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda Yozgat Et Balık Kurumu kombine tesislerine kavuştu'' dedi.

     Orta Anadolu'nun en önemli et ve balık kombinasıyla ilgili ilk adımın atıldığına dikkati çeken Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

     ''Bölgeye baktığımızda komşu illerimizin hiçbirinde böyle bir tesis yok. Devletimizin bu tesisin arkasında olmuş olması, devletin kaynaklarını bu tesis yoluyla bölgedeki hayvan besicisine, üreticisine yansıyacak olmasının yanında, hayvancılık anlamında Yozgat bir merkez haline gelecek, vatandaşımıza da büyük hizmet verecektir. Yozgat artık hayvancılık üretimi ve besisi konusunda bir merkez olacaktır. Burası sadece bir kesimhane olarak kalmayacak, Sincan'daki gibi dünyanın sayılı tesisleri arasına gereceğine inanıyorum.''

    

     -''16 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPILACAK''-

    

     Et Balık Kurumu Genel Müdür Vekili Muhammet Kaya ise, Yozgat Belediyesine ait Et ve Süt Entegre Tesislerinin geçen yıl Ağustos ayı içerisinde başlatılan çalışma sonucunda devrinin gerçekleştirildiğini bildirdi.

     Tesisin iyileştirilmesi ve yeni tesislerin yapılabilmesi için 16 milyon liralık yatırım yapacaklarını ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

     ''Yapılacak yatırım harcamaların yetkisi Devlet Planlama tarafından verildi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker de imzaladı. Bundan sonra ihale süreci başlayacak, en kısa zamanda proje hazırlanıp, ihaleye çıkacağız. Bu tesisi diğer ilave yapacağımız yatırımlarla beraber hizmete açacağız. Biz bu aşamada tesisi bir taraftan işletip, kesim yapacağız öbür taraftan da yeni yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz. Personel alımıyla ilgili Yüksek Planlama Kurulunun kararı gerekiyordu, bu karar çıktı, işçi alımıyla ilgili hazineden 'olur' alınacak, akabinde işçi ve memur alımı da gerçekleşecek. Diğer yatırımlarla birike tamamlandığına burası bir bütün olarak harekete geçmiş olacak. Toplam 96 personel talebinde bulunduk. Bu kabul gördü. Bunun 70'i işçi 26'sı memur statüsünde olacak. Memur statüsünde Müdür, müdür yardımcısı, şef kadroları ve veteriner gibi memurlar olacak. İşçi statüsünde de 20 tanesi kasap, 10 şoför ve geri kalan 40 tanesi de diğer iş statüsünde işçiler olacak. İşe can siperane başlanılacak bu anlamda elimizi hızlı tutmaya çalışacağız.''

    

     -''ANKARA DIŞINDA KURUMUMUZ YOK''-

    

     Kaya, kurumun Orta Anadolu'da Ankara dışında tesisinin bulunmadığını, özelleştirmenin sektöre katkı sağlamadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

     ''Konya özelleşti, Kayseri özelleşti, Sivas özelleşti ve maalesef geçmişte yapılan bu özelleştirmelerin sektöre fazla bir katkısı olmadı. Çünkü buralar başka amaçlarla kullanıldı. Hayvancılığın içinde bulunduğu sıkıntıları gören Sayın Başbakanımız 2005 yılında Et ve Balık Kurumunu özelleştirme kapsamından çıkardı, biz yeniden bir yapılanma içerisine girdik. Bu çerçevede Yozgat'ın da Et Balık Kurumuna devri konusunda Sayın Başbakanımızın talimatları oldu. Dolayısıyla Orta Anadolu'ya hitap edecek bir kombinamız Yozgat'ta oluşmuş oluyor. Çünkü bunun çevresinde Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Sivas, Çorum var, bu bölgede en az 200 bin baş besi hayvanı olduğu, bunun yüzde 30'unu zaman içerisinde kesebileceğimiz var saydığımızda aşağı yukarı 70 bin başa yakın bir hayvanın kesilmesi söz konusu. O da bu tesisin tam kapasiteyle çalışması anlamı taşır. Günlük 100 büyükbaş, 300 küçükbaş kesim kapasitesi var, dolayısıyla bölgeye hitap etmiş olacak.'' 

Ekleme Tarihi
30.04.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Et balık kurumu yeniden yapılanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız