Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Süt fiyatlarındaki düşüş nedeniyle sıkıntı yaşayan üreticilerden bazıları çareyi, sigortadan para almakta buldu.

Tarım Sigortaları Havuzu Genel Müdürü Bülent Bora, kimilerinin hayvanı kesime gönderip hastalıktan ölmüş gibi göstermeye çalıştıklarını, kimilerinin ise kasıtlı olarak ölüme terk edip sigortadan tazminat istediklerini açıkladı.

 

SÜT fiyatlarının gerilemesi nedeniyle sıkıntıya düşen üretici çareyi, hayvanını öldürüp, sigortadan para almakta buldu.

Son dönemde artan girdi maliyetlerine karşın süt fiyatlarının düşmesi nedeniyle kimi üreticiler, sigortalı olmayan hayvanı sigortalı göstermeye; kimileri ise, hastalanan hayvanını kasıtlı ölüme terk ederek, sigortadan para talep etmeye başladı.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, süt fiyatlarının düşmesi ile bazı sigortalıların, hayvanlarını elden çıkarmak için sigortayı araç olarak kullandıklarını ve hayvanları mecburi kesime göndermek için değişik yollara başvurduklarını söyledi. 

Basit yöntemler

Bülent Bora, kimi üreticilerin haksız taleplerde bulunduklarını, zararlarını sigortadan çıkarmaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: “Son derece basit yöntemler kullanıyorlar. Ölen sigortasız hayvanın kulak küpesini sigortalı bir hayvanın kulak küpesi ile değiştirerek, hasar ihbarında bulunuyorlar. Hastalanan hayvanı, tedavisinin maliyetli olacağını düşünerek, kasıtlı olarak ölüme terk ediyorlar ve sigortadan tazminat istiyorlar. Ya da hayvanı normal kesime gönderiyorlar ama hastalıktan ölmüş gibi göstermeye çalışıyorlar.

Bülent Bora, bu konuda son dönemde şüpheli birçok vaka ile karşılaştıklarını da ifade ederek, tespit edip, belgeledikleri 61 olay hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti. Bülent Bora, “Şüpheli gördüğünüz vakaları nasıl tespit ediyorsunuz?” sorusunu ise, şöyle yanıtladı:  “Hayvanlar, risk incelemesi yapılmadan sigortalanmıyor. TARSİM’e bağlı veteriner hekimler işletmelerde sigortalanacak hayvanları görüyor ve kulak numaraları ile tek tek kimlik tespiti yapıyor. Daha sonra hasar ihbarında tespite giden eksperlerimiz, ölen hayvanın kayıtlı olup olmadığını denetliyor. Bunun dışında ayrıntısını açıklamanın doğru olmayacağı bazı farklı yöntemler de kullanıyoruz.”

 

4 bin lira için hayvanı ölüme terk ediyorlar

 

TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora, 2006 yılından bu yana 545 binin üzerinde büyükbaş hayvanın sigortalandığını belirterek, şunları söyledi: “Hayvan sigortasında ağırlığı süt sığırlarının sigortası oluşturuyor. Süt sığırı başına verilen ortalama sigorta teminatı 5 bin 100 lira. Bir hayvan için zorunlu kesim ve ölüm hasarında sigorta teminatının yüzde 80’inini ödüyoruz. Örneğin, 5 bin TL’lik bir hayvanın ölümü halinde 4 bin TL hasar tazminatı ödüyoruz. Maalesef kimi üreticilerimiz çok da büyük olmayan bu miktarlara tenezzül edip, hastalanan hayvanı ölüme terk edip, sigortadan haksız kazanç elde etmeye çalışıyor.”

 

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/

 

 

Ekleme Tarihi
02.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Süt fiyatları düştü, üretici hayvanını öldürüp sigortadan para almaya başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız
 

03.05.2011
suç kimin

Hükümetin tarım politikalarında çuvalladığının en iyi açıklaması, adam ömründe inek görmemiş, devlet sıfır faizle inek kredisi veriyor diye kredi almış 7.000 tl ödemiş ona akıl verenlerde bir gelir hesabı çıkarmışlar, bir inek 30 kilo süt verir 100 inek günlük 3 ton süt verir 3 ton süt 2.000 tl ayda eder 60. 000 tl senede 720.000 tl yemede yanında yat, adam balıklama atlıyor ahırı yapıyor yemi yok otu yok, kilosu 80 kuruştan sanayi yemi alıyor 3,5 kuruştan samanın kilosunu alıyor, başlıyor üretime ama evdeki hesap çarşıya uymuyor 100 inekten 500 ltre süt alamıyor, başlıyor yandım anam demeye bari diyor inekleri satayım zararın neresinden dönsem kardır, bir bakıyor 7.000 tl ye aldığı ineklerinin yüzüne bakan yok, kasaba kestireyim diyor kasap 6 aydır tek hayvan kesmemiş, vatandaş gitmiş büyük marketlerden 12 liraya köfte alıyor kıyma alıyor, 16 liraya et alıyor, eskiden sucukçular inek keserdi şimdi onlarda angus etinden sucuk yapıyor. son çare sigortayı bozdurmak.tavşana kaç ite tut.