Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 2006 yılından bu yana ilköğretim okullarındaki öğrencilere süt dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Okul Sütü Projesi üreticiye bu yıl da nefes aldıracak.

 Türkiye'ye örnek olan bir uygulama başlatarak alımlarını kooperatif kanalı ile gerçekleştirilen Büyükşehir Belediyesi, Tire Süt Kooperatifi ile yeni bir sözleşme imzaladı. Bayram sevinci yaşayan üreticilerin sevgi gösterileriyle karşıladığı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Hak'tan yana olanın, elini vicdanına koyanın mutlu olacağı bir kent için çalışıyoruz" diye konuştu. 
 
Tarıma ve üreticiye yıllardır destek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, zor durumdaki süt üreticisini de yalnız bırakmadı. İzmir'in ekonomik olarak daha geri planda kalmış mahallelerindeki ilköğretim okullarına 2006 yılından bu yana süt dağıtımı yapan ve 2009 yılından itibaren de süt alımlarını üretici kooperatifi kanalıyla gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'ye örnek olan bu projesini büyütme kararı aldı. Bölgenin en önemli süt kooperatiflerinden Tire Süt ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki sözleşmenin imza töreni bayram havasında geçti. 
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tire Kırtepe Köyü'nde düzenlenen tören öncesi yüzlerce üretici tarafından sevgi gösterileriyle karşılandı. Halkın büyük ilgi gösterdiği törene Başkan Kocaoğlu'nun yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, ilçe belediye başkanları ve üreticiler katıldı. 
 
"Çiftçinin ve üreticinin yanındayız" 
 
Başkan Aziz Kocaoğlu törende yaptığı konuşmada, tarımın kalkınması için ova yollarını asfaltladıklarını, anlaşmalı üretim modeliyle üreticileri desteklediklerini belirterek, "Geçen hafta Bayındır Kooperatifi'nden 3 milyon liralık çiçek alımı yaptık. Ova yolları projesi Türkiye Cumhuriyeti'nde sadece ve sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir projedir. En yaşlılarınıza sorun, ne siyasetçiler geldi geçti. Bir tek kişi bugüne kadar 1 km. ova yolu asfaltladı mı? Ova yollarını yüzde 90'ın üzerinde bitirdik. Önümüzdeki günlerde de Bademli'ye gideceğiz. Orada fidan sözleşmesi yapacağız" diye konuştu. 
 
Tire Süt Kooperatifi ile yapacakları anlaşmayla 2011-2012 dönemi için 4 milyon liranın üzerinde paranın üreticinin cebine gireceğini dile getiren Başkan Kocaoğlu, "Çiftçinin yanında, üreticinin yanında, insanın yanındayız. Onların hayatını kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Haktan yana olanın elini vicdanına koyanın mutlu olacağı bir kent için çalışıyoruz" dedi. 
 
Tire Süt Başkanı Eskiyörük: "İzmir'in çocukları daha zeki olacak" 
 
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise yaptığı konuşmada çok anlamlı bir gün yaşandığını belirterek, üreticilerin baba olarak gördükleri Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu sözde değil özde sevdiklerini söyledi. Üreten insanlara sahip çıkan Başkan Kocaoğlu'nun "Okul Sütü Projesi" ile tüm belediye başkanlarına kılavuzluk yaptığını dile getirdi. Eskiyörük, sosyal belediyeciliğin gereğini yapan Kocaoğlu sayesinde her gün süt için İzmir çocuklarının daha başarılı ve daha zeki olacağını ifade etti. 
 
Tire Belediye Başkanı Çiçek: "Mangal yürekli Başkan" 
 
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun sadece süt üreticisinin değil, tüm bölge üreticilerinin kurtarıcısı haline geldiğine vurgu yaparak, "Mangal yürekli bir başkan ve ona inanan çiftçiler işte başarının formülü bu. Çiftçiye sahip çıkmak. Kendisi hepimize örnek oluyor. Aziz Başkan'a çok teşekkür ediyor ve yaptığı çalışmaları yürekten destekliyoruz" dedi. 
 
Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi ise belediyeciliğin sosyal yönünü kavrayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu'nun süt üreticilerine destek vererek Türkiye'ye örnek olması gereken bir başkanlık portresi çizdiğini dile getirdi. 
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel de yaptığı konuşmada, Başkan Aziz Kocaoğlu'nun çiftçiye ve üreticiye hayat veren uygulamalarını tüm Türkiye'de de uygulamak istediklerini söyledi. 
 
Törende üreticiler adına konuşan Tire Süt Kooperatifi Üyesi Alime Akkaş da Başkan Kocaoğlu'na teşekkür ederek, Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı alımlar sayesinde ayakta kalabildiklerini ifade etti. 
 
Başkan yavru buzağıyı üreticiye hediye etti 
 
Törende Başkan Kocaoğlu'na Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük'ün bir de sürprizi vardı. İki yıl önce kendisine hediye edilen ve üreticiler tarafından bakılan buzağının büyüdüğünü ve yavruladığını açıklayan Eskiyörük, yavru buzağıyı da Başkan Kocaoğlu'na teslim etmek istedi. Başkan Aziz Kocaoğlu ise bu sürprize karşılık bir jest yaparak buzağıyı üretici Alime Akkaş'a hediye etti. 
 
21 milyon liralık destek 
 
Kooperatif yönetimiyle yapılan anlaşma karşılığında, toplam 2 bin 396 tonluk süt alımı daha gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediyesi, sütlerin dağıtılacağı okul sayısını 164'ten 197'ye, öğrenci sayısını ise 142 binden 166 bine yükseltti. Buna göre İzmir'deki 166 bin öğrenciye her hafta 1 litrelik uzun ömürlü ve 1 bardak pastörize süt dağıtılacak. "Okul Sütü" adı verilen proje kapsamında 2006, 2007 ve 2008 yıllarında ilköğretim okulu öğrencilerine 7 bin 656 ton günlük süt dağıtımı gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, üretici birliklerine destek olabilmek amacıyla 2009 yılından itibaren süt alımlarını Tire Süt Kooperatifi'nden yapmaya başladı. 
 
2009'da 3 milyon 287 bin 466 litre süt ve 3 milyon 298 bin 477 bardak UHT (uzun ömürlü) süt alımı yaparak okullarda dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2010 yılı içinde de kooperatiften 3 milyon 575 bin 611 litre süt ve 3 milyon 447 bin 442 adet bardak UHT süt alımı yaptı. Büyükşehir Belediyesi, 2011 alımları da dahil süt üreticisine 21 milyon 429 bin TL'lik destek sağladı. 
 
Okul Sütü Projesi'nin Tire ve bölge üreticisine katkıları 
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tire Süt Kooperatifi ile uygulamış olduğu okul sütü projesi, birçok alanda Tire ve Bölge üreticisine katkı sağladı. 2008 yılında büyük bir kriz yaşayan üreticiler, süt fiyatlarının 0,38 TL'ye düşmesi ile damızlık süt hayvanlarını kestirmeye başladı ve bankalara büyük miktarlarda borçlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Okul Sütü Projesi"ni Tire Süt Kooperatifi ile uygulamaya başlaması süt fiyatlarının bir nebze olsun yükselmesini sağladı ve bölgedeki süt fiyatları arttı. Tire Süt Kooperatifi ile uygulanan bu proje sadece kooperatif üyelerine değil bütün bölge üreticisine yarar sağladı ve piyasayı ekonomik açıdan rahatlattı. 
 
2008 yılında yaşanan kriz, 2011 yılında tekrar gündeme geldi. Süt fiyatları 0,70 TL'den 0,50 TL ye geriledi. 1 litre süt ile 1,5 kg yem alabilen üretici bu kriz sonrasında 1 litre süt ile ancak 0,650 kg yem alabilir duruma geldi ve ekonomik açıdan büyük çöküş yaşadı. Krizin etkisiyle birlikte bazı bölgelerde (Aydın, Selçuk, Milas vb.) süt taban fiyatı 0,45 - 0.48 TL'ye kadar geriledi. 
 
İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2011 yılında da Okul Sütü Projesi'ni uygulama kararını alması başta Kooperatif ortakları olmak üzere diğer bölge üreticisinin de yüzünü güldürdü. Alınan bu karar sonrasında Tire Süt Kooperatifi süt taban fiyatını diğer firmalara göre 0,070 TL daha yüksek açıkladı ve süt taban fiyatını 0,570 TL olarak belirledi. Alınan bu kararla üreticinin mağduriyeti bir nebze de olsa giderildi. 
 
Sonuç olarak; İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kırsala destek sağlamak amacıyla uygulamış olduğu Okul Sütü Projesi başta Tire Süt Kooperatifi mensubu üreticiler olmak üzere diğer bölge üreticilerinin de daha kazançlı üretim yapmalarını sağladı ve bölgeye ekonomik açıdan güç kattı. 
 
Üretici sözleşmeli üretimle rahatladı 
 
Büyükşehir, Karaburunlu üreticilerden nergis soğanı, Mordoğanlı kadınlardan el yapımı saksı; Bayındır, Torbalı Pamukyazı ve Urla Bademler'deki üreticilerden çiçek, Ödemiş Bademli'den fidan ve zeytinyağı, Kiraz'dan da peynir alıyor.
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tire’de Süt Bayramı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız