Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TARİŞ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI BİRLİĞİ BAŞKANI ÇETİN: ''SİYASİ PARTİLERİMİZİN KOOPERATİFÇİLİK VİZYONUNA VE BİRLİKLERİN SORUNLARINA BU KADAR YABANCI KALMASINI ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ''

İZMİR (A.A) - TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, siyasi partilerin kooperatifçilik vizyonuna ve birliklerin sorunlarına yabancı kalmasını anlamakta zorlandıklarını ifade etti.
 
     Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, 12 Haziran'da yapılacak genel seçim öncesinde siyasi partilerin seçim beyannamelerini değerlendirdiklerini, iktidara talip olan belli başlı partilerin, tarım satış kooperatiflerinin taleplerine gerektiği gibi yer vermediğini gördüklerini belirtti.
     Seçim öncesinde partilerin bu eksiklikleri gidermesi için yeterli zamanın olduğunu kaydeden Çetin, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
     ''Siyasi parti liderlerinin seçim beyannamelerinde gereği gibi yer verilmeyen kooperatifçiliğe bakış açılarına bundan sonraki söylemlerinde açıklık getirmelerini bekliyoruz. Daha önemlisi Türkiye kooperatifçilik yapacak mı, yapmayacak mı bunu bilmek istiyoruz. 2023 yılı vizyonundan, yoksulluğa son vermekten söz eden siyasi partilerimizin 2011 yılında seçim arifesinde kooperatifçilik vizyonuna ve birliklerin sorunlarına bu kadar yabancı kalmasını, tarım vizyonlarını oluştururken çağdaş dünyadan ve ekonomiden bu kadar kopuk olmalarını anlamakta zorlanıyoruz. Oysa bugün AB'nin bütün tarımsal yapısını kooperatifler aracılığıyla düzenleyip güçlendirdiği bir çağda yaşıyoruz.''
     Kriz sırasında sergiledikleri performans sayesinde tüm dünyanın kooperatifçiliğin önemini ve gücünü yeniden keşfettiği bir dönemden geçildiğinin altını çizen Çetin, Birleşmiş Milletlerin 2012 yılını Dünya Kooperatifçilik yılı ilan ettiğini hatırlattı. Kooperatifçiliğin artık en saygın ekonomistler ve kuruluşlar tarafından yoksulluğun azaltılması, istihdam yaratılması, sosyal kalkınma ve toplumsal bütünleşme konularında en etkili ekonomik alternatif olarak algılandığını belirten Çetin, bu yüzden henüz vakit varken, bu eksiklikleri konusunda siyasi partileri uyarmayı görev saydıklarını vurguladı.
     Çetin, siyasi partilerden tarımsal desteklerin AB ülkelerinde olduğu gibi kooperatifler aracılığıyla ve kooperatifçiliği, örgütlü tarımı teşvik edecek şekilde uygulanması gerektiğini ifade ederek, ''Birlikler çağdaş demokratik kooperatifçilik ilkelerine ve AB normlarına uygun demokratik ve özerk bir mevzuata kavuşturulmalıdır. Kooperatiflerin ürün alım sistemini finanse edecek sistem oluşturulmalı ve kooperatifler bankası kurulmalıdır'' değerlendirmesinde bulundu. 

Ekleme Tarihi
03.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tariş : Siyaset kooperatifçilik vizyonuna yabancı kalıyor...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız