Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ordu 

- TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) ORDU İL KOORDİNATÖRÜ VELİ AKIN:- "AVRUPA BİRLİĞİ (AB) KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM (IPA) ARACININ KIRSAL KALKINMA BİLEŞENİ OLAN IPARD PROJESİ KAPSAMINDA SU ÜRÜNLERİ, KÜLTÜR BALIKÇILIĞI, ARICILIK, ÇİÇEKÇİLİK, SERACILIK GİBİ ALANLARDA ÇİFTLİK FAALİYETLERİ, YEREL ÜRÜNLER VE MİKRO İŞLETMELERİN GELİŞTİRİLMESİ, KIRSAL TURİZM GİBİ ALANLARDA 1.5 MİLYON EURO'YA KADAR KREDİ İMKANI SAĞLANIYOR"

ORDU (İHA) - Kültür balıkçılığı, su ürünleri, arıcılık, çiçekçilik, süt ürünleri gibi tarımsal faaliyetlerde bulunmak isteyen veya bu alanlarda faaliyet gösterip işini geliştirmek isteyen müteşebbislere Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) aracının Kırsal Kalkınma Bileşeni olan IPARD projesi kapsamında kredi ve yatırım imkanları doğdu.

Tarımsal kalkınmanın sağlanması amacıyla 2007 yılında kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ordu İl Koordinatörü Veli Akın, Ordu'da IPARD programı kapsamında, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm, kültür balıkçılığının geliştirilmesi alanlarında destekleme yapıldığını söyledi. Akın, Ordu Valisi Orhan Düzgün'ün TKDK'ni ziyareti sırasında, kırsal kalkınmayı sağlamak için destekleme yapılan sektörler ve alanlarla ilgili detaylı bilgilendirmede de bulundu. Ordu ilinde kredi verilecek sektörlerde yatırım yapmak isteyen müteşebbislere 1.5 milyon Euro'ya kadar kredi verilebileceğini Veli Akın, bu çalışma ile kırsal alanın çok başarılı bir şekilde hayat bulacağını belirtti.

 

KREDİ İMKANLARI

Veli Akın'ın verdiği bilgilere göre, Ordu'da kredi desteği verilecek alanlar şöyle belirtildi:

KÜLTÜR BALIKÇILIĞI:

10 kişiden az çalışanın istihdam edildiği, yıllık cirosu 1 milyon lirayı aşmayan işletmeler bu kapsamda değerlendirilecek. Yılda 10 tona kadar üretim kapasitesine mikro işletmeler ile yılda 50 tona kadar üretim yapan Su Ürünleri Kanununa uygun sertifikaya sahip küçük ölçekli işletmeler yatırım, makine-ekipman ve hizmet alımlarında desteklenecek. Bu yatırımlar için en az 15 bin Avro, en fazla 200 bin Euro destek verilebilecek.

SU ÜRÜNLERİ: Bu alanda sağlanacak destekler, 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık cirosu 25 milyon liranın altında olan, en fazla bin ton taze, dondurulmuş kültür balıkçılığı üretim kapasitesi olan ve işletmesini geliştirme, modernize etme, yeni tesis kurma amacında olan müteşebbislere verilecek. Bu alanda en az 50 bin Euro en fazla 1.5 milyon Euro kredi verilebilecek.

 

ÜRETİCİ GRUPLARI

En az 16 üyeye sahip olan üretici gruplarının desteklenmesini esas alan bu çalışmada, üretici grubuna her türlü yapım, alet, ekipman, istihdam gideri ve hizmet alım desteği verilecek. Bu kapsamda bulunan üretici grubu, ürünleri pazarlayabilecek nitelikte olması gerekiyor. 5 yıl boyunca taksitler halinde ödenecek olan destek kredileri 1. yıl 100 bin Euro, 2. yıl 100 bin Euro, 3. yıl 80 bin Euro, 4. yıl 60 bin Euro ve 5. yıl 50 bin Euro şeklinde olacak.

 

ÇİFTLİK FAALİYETLERİ

Arıcılık, çiçekçilik, seracılık gibi alanlarda çiftlik üretimleri yapan müteşebbislere verilecek olan bu kredi bazı şartlar taşıyor. Buna göre 10 kişiden az kişi istihdam etmek durumunda olan mikro ölçekli zanaatkarlar ve işletmeler bu kapsamda değerlendirilecek. Çiçekçilik yapan kişilerin üretim alanı 1 dönümü geçmeyecek. Arıcılık yapanlar ise en az 50, en fazla 200 kovana sahip olabilecek. Bu özellikleri taşıyan çiftçi ve zanaatkarlara yılda en az 10 bin Euro, en fazla 250 bin Euro destek verilecek.

Ekleme Tarihi
05.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ordu'da tarım yatırımlarına Ipard fırsatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız