Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

VAN (İHA) -Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe, çiftçilerin sık sık tarlalarını kontrol etmelerini, Pas hastalığı tespit etmeleri durumunda Tarım İl Müdürlüğü'ne başvurarak gerekli tedbirleri almalarını istedi.

Özgökçe, 2010 yılında tüm Türkiye'de olduğu gibi bölgede de aşırı yağışlar ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle buğdaylarda Pas hastalığının göründüğünü belirtti. 2011 Yılında da benzeri iklim şartları ve geçen yıldaki bulaşmalar sebebiyle yüksek risk söz konusu olduğunu anlatan Lütfü Özgökçe, "Bu sebeple köylerimizde buğday eden çiftçilerin sık sık tarlalarını kontrol etmeleri ve pas hastalığı tespit etmeleri durumunda Tarım İl Müdürlüğü'ne başvurarak gerekli tedbirleri almaları gerekir" dedi.

SERTİFİKALI TOHUM KULLANAN ÇİFTÇİLER DESTEKLENECEK

Sertifikalı tohum kullanım desteği 2011 yılı uygulamaları ve yapılacak olan tarımsal desteklemeye ilişkin karar ile bu kararın uygulama esaslarını belirleyen kararın Resmi Gazete'de yayınlayarak yürürlüğe girdiğini söyleyen Özgökçe, sertifikalı tohum kullanım desteği ile sertifikalı tohum üretim desteğinin ayrı destekler olarak değerlendirileceğini kaydetti. Özgökçe, tohumculuk kuruluşları adına sözleşmeli olarak tohum yetiştiren sertifikalı tohum kullanım desteğinden, aynı alanda üretilen tohumları sertifikalandıran yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşları da sertifikalı tohum üretim desteğinden yararlanacağını kaydetti. Aynı alanda tohum üreten tohumculuk kuruluşu ile bunun adına sözleşmeli olarak tohum yetiştiren çiftçilerin beyan ettikleri sertifika bilgilerinin uyumlu olması gerektiğini vurgulayan Özgökçe, sertifikalı tohum kullanımı destekleme ödemelerinin gecikmeden yapılabilmesi için 2011 yılı yazlık ekimlerinin veri girişleri 30 Haziran 2011 tarihi mesai bitimine kadar tamamlanarak icmallerinin en geç 12 Temmuz 2011 tarihinde Tarımsal Ürünler ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nden (TÜGEM) olacak şekilde gönderilmesi gerektiğini anlatarak şunları söyledi:

"2011 Yılı güzlük ekimler için her ay yapılan müracaatların destekleme ödemeleri takip eden ayda çiftçilere ödenecektir. Bu amaçla ilk icmal eylül-ekim aylarında yapılan müracaatları kapsayacak şekilde alınacaktır. Eylül-ekim aylarına ait hazırlanan icmaller en geç 10 Kasım 2011, kasım ayı müracaatları ile ilgili icmaller ise en geç 10 Aralık 2011, aralık ayı müracaatları ile ilgili icmaller de en geç 10 Ocak 2012 tarihinde TÜGEM'de olacak şekilde tebliğin ilgili hükümleri çerçevesinde hazırlanarak eksiksiz ve hatasız olarak gönderilmesi gerekir. Ekim yaptıkları ay içerisinde müracaat edemeyen çiftçiler sonraki ayda müracaatlarını yapabilirler, müracaatlarını takip eden ay içerisinde de desteklerini alırlar."

Ekleme Tarihi
06.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çiftçilere 'pas hastalığı' uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız