Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 DENİZLİ (A.A) - Denizli'deki 14 ziraat odası, Türk Medeni Kanunu'nda aile reisliğine yönelik kadın-erkek eşitliğini sağlayan düzenlemeye rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kadın çiftçilerin 2003 tarihinden önceki sigortalılıklarının tescili taleplerini reddetmesinin önlenmesi için girişim başlattı. 

     Denizli Ziraat Odası'nda (DZO) bir araya gelen il genelindeki ziraat odaları başkanları, kadın çiftçilerin 2003 yılından geriye dönük olarak sigortalı sayılmaları konusundaki başvurularının, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından reddedilmesiyle ilgili yapılacak girişimleri değerlendirdi. 
     DZO Başkanı Hamdi Gemici, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, uygulamanın eşitlik ilkesine ters olduğunu, yaşanan problemin yayımlanacak bir tebliğ ve bir kararnameyle çözüme kavuşturulabileceğini savundu. 
     Toplantıda ziraat odaları olarak başlatacakları girişimleri ele alacaklarını belirten Gemici, ''Tarımla ilgili üretim yapan evli kadınlar, mağdur edilip mahkeme kapılarında süründürülmekte, ikinci sınıf vatandaş gibi görülmektedir. Mağduriyeti giderecek düzenlemenin bir an önce yapılması için hazırlayacağımız metni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile üst kuruluşumuz Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne sunacağız'' dedi. 
     Daha sonra DZO Hukuk Müşaviri Bekir Çapar tarafından hazırlanan taslak metin görüşülerek, son şekli verildi. Denizli'deki 14 ziraat odasının başkanları tarafından imzalanan metinde özetle şöyle denildi: 
     ''SGK, kadın çiftçilerin tarımsal faaliyetleri nedeniyle geçmişe yönelik aktif sigortalılıklarının tescil işlemlerini erkek çiftçilerde olduğu gibi yapmamaktadır. SGK, Türk Medeni Kanunu'na göre 'aile reisliğinin karı-koca arasında eşit statüde olduğu' gerçeğini gözardı etmektedir. Kurum, 2 Ağustos 2003 tarihinden önceki dönemler için kadın çiftçilerin geçmişe yönelik aktif sigortalılıklarının tesciline ilişkin taleplerini reddederek, onları yargı yoluna müracaata zorlamaktadır. 
     Anayasamızın 10. maddesine göre herkes kanun önünde eşittir. Sonuç olarak SGK'nın tabi olduğu mevzuatta uygulamayı destekleyen hiçbir hüküm yoktur. Aksine erkek çiftçilerde olduğu gibi, bir tebliğ ve genelge yayımlamak suretiyle kadın çiftçilerin mağduriyetlerine son verilebilir.'' 

Ekleme Tarihi
08.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kadın çiftçilerin geçmişe yönelik sigortalılıklarının tescili talebi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız