Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''TARIM İHRACAT STRATEJİSİ TOPLANTISI'' -DEVLET BAKANI ÇAĞLAYAN: ''SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN UZUN VADELİ BİR STRATEJİ HAZIRLAYACAĞIZ. ANCAK BUNU HAZIRLAYANA KADAR NARENCİYEDEKİ TON BAŞINA 125 DOLARLIK DESTEĞE DEVAM EDİYORUZ'' -''ÜZÜMDEKİ DESTEĞİ 1 HAZİRAN TARİHİ İTİBARİYLE YİNE AYNI MİKTARDA VERECEĞİZ. YANİ TARİHİ ERKENE ÇEKİYORUZ'' -''THY İLE BİR GÖRÜŞME YAPIYORUZ. ÇİLEĞİN EN HIZLI BİR ŞEKİLDE GEREKEN YERE ULAŞTIRILMASINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ. ARTIK ÇİLEĞİ UÇURACAĞIZ. UÇAN ÇİLEĞİMİZ OLACAK'' -''MERSİN'DE ÜRÜN GÜVENLİĞİ NOKTASINDA BİR PİLOT ÇALIŞMA BAŞLATIYORUZ'' 

SİLİFKE (A.A) - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, narenciyedeki sorunların çözümü için uzun vadeli strateji oluşturduklarını, ancak, bu hazırlanana kadar narenciyedeki ton başına 125 dolarlık desteğe devam edeceklerini bildirdi. 

     Bakan Çağlayan, Mersin'in Silifke ilçesinde, ağırlıklı olarak çilek üretiminin gerçekleştirildiği Atayurt beldesindeki ''Tarım İhracat Stratejisi ve İhracat Potansiyelini Değerlendirme Toplantısı''ndaki konuşmasında, üreticinin taleplerini devletin imkanları doğrultusunda değerlendireceklerini belirtti. 
     Üreticilerin sadece üretim yapmakla ve bunları satmakla yetinmemesi gerektiğini anlatan Çağlayan, bu nedenle üretim merkezlerinde paketleme ve sanayi ürünü haline getirilmesi yönündeki yatırımlar için girişimlerde bulunulması gerektiğini kaydetti. 
     Türkiye'nin ihracatta mucizeler gerçekleştirdiğini, bu nedenle ihracatın da her zaman desteklenmesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, ''Yaş meyve sebze ihracatı 2,2 milyar dolar seviyesinde. Sektörün 2023 yılı hedefi ise 10 milyar dolardan fazla. Bu 10-12 yıl önceki Türkiye'nin tüm ihracatına denk gelir. Bu gelişmeyi çok önemsiyoruz'' dedi. 
     
     -NARENCİYE'DE 125 DOLARA DEVAM- 
     
     Üreticinin taleplerini devletin imkanları doğrultusunda değerlendireceklerini kaydeden Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
     ''Narenciye için biliyorsunuz önceden 75 dolar destek açıklamıştık. Ancak daha sonra gelen talep doğrultusunda bunu ton başına 125 dolara çıkardık. Gerek ihracatçının gerekse üreticinin mağdur olmaması için çalıştık. 
     Meselelere uzun vadeli bakıyoruz. Sorunların çözümü için uzun vadeli bir strateji hazırlayacağız. Ancak bunu hazırlayana kadar narenciyedeki ton başına 125 dolarlık desteğe devam ediyoruz. Üretici de ihracatçı da ne yapacağımızı öğrenecek. Ödemelerimizi mahsup sistemine göre yapıyoruz. Ama arkadaşlara talimat verdim, en geç 2 aya ödeme yapılsın şeklinde. Ama hevesimiz kursağımızda kaldı. Biz bu çalışmayı yaparak, üreticimiz ihracatçımız zamanında para alsın diye çırpınırken, ana muhalefet partisi gidip, buna itiraz davası açtılar. Yine bu paralar 1-1,5 sene ödenmeyecek. Bunu size şikayet ediyorum. Her şeye muhalefet etmek adına buna muhalefet etmek, işçime, çiftçime muhalefet etmektir. Zamanında alınmayan para, para olmaktan çıkar. Ama bu durumda mahsuplarla ilgili arkadaşlara talimat verildi. 2010 yılına kadar ödenmeyen tüm mahsupları nakdiye çevirip ödeyeceğiz. Hazine ve Maliye ile de görüşüp, bundan sonraki süreçte de nakdi yapabilmek için yoğun olarak çalışacağız.'' 
     Taze üzüm ihracatında da 50 dolar destek verildiğini hatırlatan Çağlayan, ''Üzümde, desteği 1 Haziran tarihi itibariyle yine aynı miktarda vereceğiz. Yani tarihi erkene çekiyoruz'' diye konuştu. 
     Mersin ihracatındaki potansiyelin daha çok değerlendirmesi gerektiğini bildiren Çağlayan, çok kısa bir süre içerisinde Mersin ihracatını 5 milyar dolara çıkarmak gerektiğini kaydetti. 
     
     -''UÇAN ÇİLEĞİMİZ OLACAK''- 
     
     Mevcut durumda Türkiye'nin tüm dünyaya yaş meyve sebze ihracatı yaptığını, buna devam edeceğini bildiren Çağlayan, tüm dünya ülkelerinin yaptığı gibi, kendilerinin de üreticinin alın terini koruyup, kollamaya devam edeceklerine işaret ederek, şöyle devam etti: 
     ''Silifke için çileğin ne olduğunu biliyorum. Bunları üretenlerin elleri dert görmesin. Ancak ömrü kısa olduğu için taşımacılığı zor olan çileğin, daha kolay ihraç edilmesi için yeni bir anlaşma yapıyoruz. THY ile bir görüşme yapıyoruz. Çileğin en hızlı bir şekilde gereken yere ulaştırılmasını sağlamak istiyoruz. Artık çileği uçuracağız. Uçan çileğimiz olacak.'' 
     
     -ÜRÜN GÜVENLİĞİ KONUSUNDA PİLOT ÇALIŞMA- 
     
     Mersin'de bir ilki gerçekleştireceklerini anlatan Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: 
     ''Ürün güvenliği noktasında Mersin'de bir ilki başlatacağız. Türkiye'nin ve dünyanın en güvenli ürünlerinin Mersin'den üretileceğini ilan edeceğiz. Verilen kurallara uygun olarak üretim yapıldığı elinizdeki sertifikalarla olacak. Ürünleriniz hiç bir gümrükte sorun yaşamadan dünyaya gidecek. Yani Mersin'de ürün güvenliği noktasında bir pilot çalışma başlatıyoruz. Çalışma, Mersin'den sonra tüm Türkiye'ye yayılacak.'' 
     Mersin'in tarımsal üretimde önemli bir merkez olduğunu dile getiren Çağlayan. ''Burası bir cennet. Türkiye, yaş meyve sebze üretiminin yüzde 10'unu tek başına yapan bir yer. Tam 21 milyon meyve ağacı olan bir kent. Mersinimiz de aynen Türkiye gibi her geçen gün ileriye gitmiştir. AK Parti hükümeti olarak, Mersin'de tarıma ve hayvancılığa önemli destekler verdik. Bu çerçevede Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak sıfır faizli hayvancılık kredisinden Mersin'e faydalandı'' diye konuştu. 
     
     -DİĞER KONUŞMACILAR- 
     
     Türkiye Yaş Meyve, Sebze İhracatçıları Birliği (YMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz da yaş meyve ihracatçısının son dönemlerde çok önemli başarılara imza attığını vurguladı. 
     Devlet eliyle yapılan çalışmalar sayesinde de önlerinin açıldığını, bu kapsamda emeği geçen herkese teşekkür eden Kaçmaz, ''Gelinen süreçte 96 ülkeye ihracat yapar durumdayız. Bu bizce çok önemli bir başarı'' dedi. 
     Desteklerin sürmesi halinde başarılarına yenilerini ekleyeceklerini ifade eden Kaçmaz, ''Artık kendimize sürekli yeni yerler belirliyoruz. Bugüne kadar hükümetimize ilettiğimiz sorunların aşılması noktasında çok itinalı davrandınız. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında ortaya konulan hedef kapsamında üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız'' diye konuştu. 
     Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Ali Kavak da kurum olarak bölgedeki üreticinin ve ihracatçının sorunlarını aşabilmek için gayret gösterdiklerini belirtti. 
     Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise kentteki tarımsal üretimin çeşitliliğine dikkati çekerek, bunlarla ilgili sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı. 
     Toplantı sırasında Bakan Çağlayan, kendisine ikram edilen ve yörede yetiştirilen çilek, erik ve altın kirazı vatandaşlara da tattırdı. 

Ekleme Tarihi
08.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tarım İhracat Stratejisi ve İhracat Potansiyelini Değerlendirme Toplantısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız