Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Ahmet Doğan, dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen Bursa siyah incirin pazardaki hakimiyetinin devam ettiğini söyledi.

Doğan, "Uzun raf ömrü, dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen Bursa siyah incirini, tüm dünyaya yoğun tanıtım aktiviteleriyle dünyanın en kaliteli inciri olarak kabul ettirdik. Pazardaki hakimiyetimiz ve liderliğimiz devam etmektedir. Bursa siyah inciri, Türkiye’ye 2010 yılında 26 milyon dolarlık bir ihracat hacmi sağlamıştır. 2011 yılında bu rakamlar daha da artacaktır." dedi.

 

Siyah incirin kalitesini artıran ilekleme probleminin çözümü ve 'Ethephon' isimli kimyasal zararlı maddesinin kullanımı konusunda üreticileri uyaran Doğan, bu sene hava şartlarının mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle incir sezonunun geç açıldığını ifade etti. Doğan, şöyle dedi: "Üreticilerimiz, ilekleme işlemini gerçekleştirirken bol darılı ve sağlam ileklerden kullanmaya dikkat etsinler ve ağaç gölge yerlerini tercih etsinler. Fazla ve bilinçsiz ilekleme hem ağaca zarar verir hem de incirin kalite ve lezzetini düşürür."

Siyah incirin, tarım ilaçları kalıntılarından uzak tutulması gerektiğini ifade eden Doğan, "Özellikle Ethephon olarak bilinen kimyasal zararlı maddesinin kullanımı önlenmelidir. Erken olgunlaşmayı sağlamak amacı ile kullanılan 'Ethephon' ilacı incirin kalitesini bozmakta, incirin raf ömrünü azaltmakta ve tüketici sağlığı açısından tehlike arz etmektedir. Bu konuda Bursa Valiliği'nin almış olduğu önlemler doğrultusunda bu ilacı uygulayan kişilere cezai yaptırımlar uygulanacaktır." diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Siyah incirdeki ihracat rakamları umut verici




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız