Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
süne ile mücadele 

Yozgat Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, hububatın verim ve kalitesini düşüren zararlıların başında gelen süneye karşı mücadele çalışmalarına başladı. 

 Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri sünenin kışı dağlarda meşe, geven, kirpi otu gibi bitkilerin içinde geçirdiğini belirterek, "İlkbaharda hava sıcaklığı 15 dereceye kadar ulaşınca tarlalara, ekili hububat alanlarına göç eder. Burada beslenir çiftleşir ve yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan süne yavruları, danenin süt ve sarı olum dönemindeki buğdayla beslenir. Bu beslenme sonucu danenin özü bozulur. Bu buğdaydan ekmek ve makarna yapılamadığı için çiftçilerimiz ürünü yemlik olarak değerinden aşağı satmak zorunda kalır. Bu da hem çiftçimiz açısından hem de ülke ekonomisi açısından büyük zarar demektir. " dedi. 
 
Süne ile mücadelede kültürel tedbirler alınması gerektiğini ifade eden müdürlük yetkilileri, şu uyarılarda bulundu: "Hububat dışında ürünlere ağırlık verilmeli, mera alanları tahrip edilmemeli, keklik, bıldırcın gibi kuş türleri korunmalı, çünkü süne ve diğer zararlıların baş düşmanı bu kuş türleridir. Bunları korumak için tedbirler alınmalıdır. Kanal ve tarla kenarlarında yetişen ağaç ve ağaçlıklar korunmalı. Sünenin doğada çoğalmasını engelleyen faydalı böceklere yaşam ortamı hazırlanmalıdır. " 
 
Bu yıl itibari ile il genelinde 9 ilçe ve 282 köyde 2 milyon 500 bin dekarlık alanda sürvey çalışması yapılacağı aktarılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Bu çalışmalar il genelinde 16 sürvey ekibi ile bir kontrol ekibi olmak üzere toplam 55 personel tarafından yürütülecektir. Ekiplerimiz yaklaşık 2 haftadır arazilerde süne takibi yapmaktadır. Aynı zamanda süne ekipleri kımıl sürvey çalışmalarını da yaparak, çiftçimizi bilgilendirecektir. Kesafetin yoğun olduğu tüm ekili alanlarda yer aletleri ile çiftçilerimiz tarafından ilaçlama yapılacaktır. " 
 
Süne ve kımıl mücadelesine 25 Nisan'da başladıklarını hatırlatan yetkililer, "Bu mücadelemiz Temmuz ayı başına kadar devam edecektir. 70 günlük süre içerisinde ilimiz merkezle birlikte Sorgun, Sarıkaya, Şefaatli, Boğazlıyan, Çayıralan, Çandır, Yenifakılı ve Yerköy ilçemiz olmak üzere toplam 9 ilçe ve 282 köyde 2 milyon 500 bin dekarlık alanda tarama çalışması yapılacaktır. " açıklamasında bulundu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Hububata Zarar Veren Süneye Karşı Mücadele Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız