Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hamdi Gemici 

DENİZLİ ZİRAAT ODASI BAŞKANI GEMİCİ: ''BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASINA DEVLET DESTEĞİ ARTIRILARAK, ÇİFTÇİNİN ÖDEYECEĞİ PRİM MİKTARI DÜŞÜRÜLMELİ''

DENİZLİ (A.A) - Denizli Ziraat Odası (DZO) Başkanı Hamdi Gemici, zirai dona karşı uygulanan bitkisel ürün sigortasına devlet desteğinin artırılarak, üreticinin ödeyeceği prim miktarının aşağıya çekilmesini istediklerini bildirdi. 

     Gemici, gazetecilere yaptığı açıklamada, iklim değişikliği nedeniyle tarım ürünlerinde sıkıntı yaşandığını, en önemlisinin meyvelerde çiçeklenme döneminde karşılaşılan zirai don olduğunu belirterek, meyvede dona karşı sigorta uygulaması getirilmesini olumlu bulduklarını, ancak risk analizleri yükseldiği için primin de yükseldiğini, bunun da üreticide sıkıntı yarattığını söyledi. 
     Sigorta primi konusunda örneklemede bulunan Gemici, ''Bahçeniz var, 90 bin lira gelir hesapladınız. Bunun karşılığı 17 bin lira sigorta primi demek. Beyan edilen gelirin yüzde 20'sine yakın bir rakam. Bunun yüzde 50'sini devlet ödüyor ama geriye kalan 8 bin 500 lirasını çiftçi ödeyecek. Bitkisel ürün sigortasına devlet desteği artırılarak, çiftçinin ödeyeceği prim miktarı düşürülmeli'' dedi. 
     Üretim sezonuna girildiği dönemde tohum, gübre ve mazot fiyatlarının arttığını da ifade eden Gemici, şöyle konuştu: 
     ''Kilosu 4,5 lira olan sertifikalı pamuk tohumu 9 liraya çıktı. Üretici pamuk üretimine geri dönsün, pamuk üretimi teşvik edilsin deniliyor. Ancak üç senedir verilen prim miktarı aynı. Mazot ve gübre desteği ise çok cüzi artırılmış. Diğer yandan kırsal motorinin litresi 2,4 lira iken, şimdi 3,65 liraya euro dizel kullanıyoruz. Litre başına 1,25 artış söz konusu. Bir torba 20x20 gübrenin fiyatı 53 lira. 38 lira olan üre gübresi 47-48 liraya yükseldi. 42 lira olan DAP (diamonyum fosfat) gübresi 75-78 lira aralığında. İşin aksiliği çiftçinin tam da üretime başlayacağı zamanda, tohuma, gübreye, ilaca ihtiyaç duyduğu zamanda fiyatların artması. Bu şartlarda üretim yapabilmemiz mümkün değil.'' 
     DZO Başkanı Hamdi Gemici, pamuğa 2011 yılında fiyat farkı ödemesi mi ya da daha önce olduğu gibi prim mi verileceği konusunda belirsizlik bulunduğunu sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
09.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: DZO Başkanı Hamdi Gemici: Bitkisel ürün sigortasına devlet desteği artırılmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız