Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çiftçiler, sulamada güneş enerjisinden yararlanacak 

 Harran Üniversitesi, elektrik sıkıntısı yaşayan Güneydoğu Anadolu bölgesindeki çiftçilere güneş enerjisi ile sulama yapmasını önerdi.

En fazla güneşli gün sayısının yaşandığı Şanlıurfa'da güneş enerjisini kara çevirmenin yollarını arayan Harran Üniversitesi, GAP İdaresi Başkanlığı ile birlikte yürüttüğü proje kapsamında kurdukları güneş enerjisi panelleriyle su pompalama motorunun çalışabileceğini kanıtladı. Üniversite aynı zamanda üniversite yerleşkesinin aydınlatmasını da güneş enerjisinden yararlanarak yapıyor. Elektrik sorununun çözülemediği Şanlıurfa'nın bu sistemle sıkıntılarını aşması planlanıyor.

Harran Üniversitesi, kurduğu güneş panelleriyle çiftçiye rahat nefes aldıracak. Bu paneller Gap'ın başkenti olan Şanlıurfalı çiftçiler için elektrik kullanmadan sulamayı elverişli kılacak. Elektrik kesintisinden dolayı mağdur olan çiftçinin, artık yüzü gülecek. Geliştirilen bu sistemle beraber çiftçilerin cebini yakan kabarık faturaların da son bulacağı değerlendirmesi yapılan sistem, bölgede güneşli gün sayısının fazla olmasından dolayı uygulamadan başarılı sonuçlar elde edileceği şeklindeki beklentileri yüksek tutuyor. 
Bölgede halen elektrik kullanılarak ya da kuyulardan çekilen su ile sulama yapıldığına dikkat çeken çiftçiler, her iki yöntemin de masraflı olduğunu söyledi.
 
 
Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu, "GAP İdaresi Başkanlığı'yla ortaklaşa yaptığımız proje ile tarım alanında güneş enerjisini kullanarak çiftçileri enerjiyi nasıl kullanılabileceğini gerek sulamada, gerek fotovoltaik, gerek ısıtma ve piston çalıştırma gibi küçük amaçlı ve demonstrasyon olarak bunları önümüzdeki yıllarda göstereceğiz." dedi. 
En fazla güneşli gün sayısının yaşandığı ilin Şanlıurfa olduğunu hatırlatan Rektör Mutlu, "Tarımın başkenti olan Şanlıurfamızda ve Harran Üniversitemizde ve yılın 300 günü güneşli olan ilimizde bundan faydalanma potansiyeline gideceğiz. Şuan da sulama genellikle elektrikle ya da kuyulardan su çekilerek yapılmakta. En azından bunu tamamıyla güneş enerjisiyle yapmaya çalışıyoruz."şeklinde konuştu. 
 
    GÜNEŞ, BU ÜNİVERSİTEYİ GECE DE AYDINLATIYOR
 
Harran Üniversitesi Gece de güneşten yararlanıyor. Üniversite Güneş enerjisi ile yenilenebilir enerjiyi ilk üreten üniversitelerden biri. 27 bin metrekarelik alanda kurulan üniversite, aydınlatma lambalarının yanına taktığı panellerle lambaların elektrik tüketmeden güneşten aldığı enerji ile çalışmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra bilgisayar laboratuarı ve birkaç bina enerjisini güneşten alıyor. Harran Üniversitesi Makine Mühendislikleri bölümü yenilenebilir kaynak olan güneşten gelen ışıkla elektrik enerjisi üreten güneş ışınlarını enerjiye çevirecek paneller üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çiftçiler, sulamada güneş enerjisinden yararlanacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız