Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
OMÜ 

SAMSUN (A.A) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce Karadeniz Bölgesi'ndeki üzümsü meyvelerden olan Brigitta, Darrow, Jersey ve Berkeley maviyemiş çeşitleri ile turnayemişi çeşitlerinden Pilgrim ve Stevens çeşidi 6 türün tescil ettirildiği bildirildi.
 
     Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada çay ve fındığın ekonomik olarak yetişmediği veya yaşlanan bahçelerde alternatif ürün olarak 15 yıldır maviyemiş ve turna yemişi ekimi yaptıklarını ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini söyledi.
     Sağlık açısından son derece yararlı ve birim alandan alınan ürün miktarıyla ekonomik kazancı çay ve fındığa göre çok yüksek olan maviyemiş ve turnayemişinin OMÜ aracılığı ile yürütülen çalışmalarla geliştirildiğini kaydeden Çelik, şunları söyledi:
     ''OMÜ olarak maviyemiş ve turna yemişini geliştiriyoruz. Bütün Karadeniz Bölgesi'ne yayılmasını sağlıyoruz. 2011 yılı itibariyle bin 500 dekara yakın ticari maviyemiş bahçesi kurduk. Ayrıca, Türkiye'de tarımı yapılmayan Brigitta, Darrow, Jersey ve Berkeley maviyemiş çeşitleri ile turnayemişi çeşitlerinden Pilgrim ve Stevens çeşidi 6 türün tescilini yaptırdık. Milli çeşit listesine giren maviyemiş ile turnayemişinin ticareti resmi olarak yapılabilecek. Ayrıca Türkiye'de sertifikalı fidan üretimine geçilerek bölge çiftçisi için çok daha ucuz fiyata sağlıklı fidanlar üretilebilecek.''
     Maviyemiş ve turna yemişinin Karadeniz Bölgesi'ndeki doğal asitli topraklarda kaliteli bir şekilde ürün verdiğini de açıklayan Çelik, 2010 yılında deneme amaçlı olarak sürdürdükleri çalışma kapsamında 70 tonluk bir maviyemiş üretimi gerçekleştirdiklerini kaydetti. 

Ekleme Tarihi
10.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: OMÜ'de maviyemiş ve turnayemişi çeşitleri tescil edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız