Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
TÜRKAK 

 MALATYA (A.A) - Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Laboratuvarı, Türk Akreditasyon Kurumundan (TÜRKAK), ''Kuru Kayısıda Kükürtdioksit Analizi'' konusunda akreditasyon sertifikası aldı.

     Enstitüde düzenlenen törende konuşan Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, laboratuvarlarının kayısıdaki kükürtdioksit oranı ve kalite analizleri yapmak üzere TÜRKAK'tan akredite yetkisi aldığını hatırlattı.

     Kurumun 2008 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından akredite olma yetkisi aldığına değinen Zengin, ''Akreditasyon belirli bir zaman, süreç ve masraf gerektiriyor. 2008 yılından bu yana hiç aksatmadan ilerlemelerimizi sağladık. Zaten akredite yetkisi aldığımızdan bu yana analizler yapmaktayız'' dedi.

     Akreditasyon noktasında yapılan deneylerin uluslararası deneylere açık olması, güvenilir olması, analizlerin belirli bir standartta yapılmasının gerektiğine vurgu yapan Yaşar Zengin, şöyle konuştu:

     ''Kurumumuz Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Uluslararası Standartlar Teşkilatı (ISO) ve diğer uluslararası geçerliliği olan kurumlarca da akredite edilmiştir. TÜRKAK'tan da 16 Şubat 2011 tarihinden beri bu yetki belgesini almış bulunuyoruz. Burada bu akredite başarısını kamuoyuna açıklamak istedik. Veteriner hizmetleri, bitkisel üretim ve diğer gıda kanuna uygun olarak il müdürlüğü tarafından gönderilen numuneler, özel istek numuneleri, ihraç edilen kayısı numunelerini kükürtdioksit ve kalite analizleri yapmak üzere kurumumuz şu anda analizlerine devam etmektedir.''

   

     -ULUSLARA ARASI GEÇERLİLİK-

   

     Yaptıkları analizlerin uluslararasında geçerliliği olduğuna dikkati çeken Zengin, ''Belirli bir standart dahilinde analizler yapılmaktadır. Şu anda faaliyetlerimiz hızlı bir şekilde devam etmektedir. Alt yapımızı geliştirerek kalite analizlerini ve kayısı ile ilgili diğer sorunları gidermiş olacağız'' dedi.

     İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma da bu akreditasyon başarısının kayısıda kükürt sorununun çözümüne katkı sağlamasını umut ettiklerini bildirdi.

     İnönü Üniversitesi Petrol Akaryakıt Analiz Laboratuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal ise Petrol Analiz Laboratuvarı hakkında bilgi verdi.

     Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezinden (TÜBİTAK MAM) sonra Türkiye'de 2. akredite laboratuvar olduklarına işaret eden Önal, şunları söyledi:

     ''Üniversiteler içinde ikinciyiz. Ama kapasite olarak da Türkiye'de 2'nciyiz. 93 parametreden akrediteyiz. Tabi Meyvecilik Araştırma Enstitüsünün kayısıda kükürt konusunda akredite olması oldukça önemli. Türkiye'de bu tür birimlerin çoğalması gerekiyor. Biz bundan gurur duyuyoruz. Bizim de kayısı analizlerinde çok önemli çalışmalarımız olacak. En önemli ayağını da Meyvecilik Araştırma Enstitüsü oluşturacak.''

     Önal, bir gazetecinin çalışmalarına ilişkin sorusu üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile anlaşmalarının yürürlüğe girdiğine değindi. Önal, ''Kolluk kuvvetlerinin yıllık kaçakçılıkla ilgili yaptıkları analiz artık üniversitemizde yapılıyor. TÜBİTAK MAM'dan sonra bu konuda Türkiye'de 2'nciyiz'' diye konuştu.

Ekleme Tarihi
11.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Malatya meyvecilik araştırma enstitüsü akreditasyon sertifikası aldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız