Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 SERTİFİKALI FİDAN, ÇİLEK FİDESİ VE STANDART FİDAN DESTEK MİKTARLARI BELLİ OLDU - STANDART FİDANDA DEKARA 150 LİRA, SERTİFİKALI FİDANDA 300 LİRA, BAĞ VE DİĞER MEYVE FİDANLARIYLA BAHÇE TESİSİ İÇİN STANDART FİDANDA DEKARA 100, SERTİFİKALI FİDANDA 200 LİRA DESTEKLEME VERİLECEK - ZEYTİNDE YAĞLIK ÇEŞİTLER İLE BAHÇE TESİSİ İÇİN STANDART FİDANDA DEKARA 50 LİRA, SERTİFİKALI FİDANDA 100 LİRA, NARENCİYE BAHÇELERİNDE AŞILAMA İLE ÇEŞİT DEĞİŞTİRME İÇİN SERTİFİKALI FİDANDA DEKARA 250 LİRA DESTEK ÖDENECEK

 

ANKARA (A.A) - Yurt içi sertifikalı fidan, çilek fidesi ve standart fidanda destekleme miktarları belli oldu. 

     Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, Yurt İçi Sertifikalı Fidan, Çilek Fidesi ve Standart Fidan Kullanımı Destekleme Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, 1 Ocak 2011 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. 

     Buna göre desteklemeden yararlanmaya hak kazanan çiftçilere, bodur ve yarı bodur meyve fidan türleri ile bahçe tesisi için standart fidanda dekara 150 lira, sertifikalı fidanda 300 lira, bağ ve diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi için standart fidanda dekara 100, sertifikalı fidan da 200 lira verilecek. Zeytinde yağlık çeşitler ile bahçe tesisi için standart fidanda dekara 50 lira, sertifikalı fidanda 100 lira, narenciye bahçelerinde aşılama ile çeşit değiştirme için sertifikalı fidan da dekara 250 lira verilecek. Standart fidan ise destekleme kapsamında olmayacak. Virüsten ari fidanlara ilave olarak standart fidan da dekara 50 lira, sertifikalı fidan da dekara 100 lira, sertifikalı çilek fidesi desteği için sertifikalı fidan da dekara 200 lira destekleme verilirken, standart fidan destekleme kapsamına alınmadı. 

     Buna göre, sertifikalı fidan-fide ile standart ve yetkili fidanın, fide üreticisi veya tohumluk bayisinden temin edilmesi gerekecek. Kullanılacak sertifikalı fidan-fide ile standart fidan'ın yurt içinde üretilmiş ve Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü (TTSM) tarafından düzenlenmiş sertifikalı fidan-fide veya standart fidan belgesine sahip olacak. 

     2009 yılında standart-sertifikalı fidan olarak belgelendirilmiş tüplü fidanların; 2011 yılı yaz döneminde 2010 yılı için geçerli, 2011 yılı güz döneminde ise 2011 yılı için geçerli bitki muayene raporuna sahip olmaları gerekecek. 2010 yılında standart-sertifikalı fidan olarak belgelendirilmiş açık köklü ve tüplü fidanların kullanılması halinde, 2011 yılı güz dönemi dikimleri için geçerli bitki muayene raporu aranacak. 2011 yılında üretilen açık köklü ve tüplü fidanların kapama bağ-bahçelerde kullanılması halinde sertifika veya standart belgesine, çilek bahçelerinde kullanılacak çilek fidesinin de 2011 yılı sertifikasına sahip olması gerekecek. 

     Destekleme kapsamında yer alan kapama bağ-bahçenin ise 2011 yılında tesis edilmiş olması gerekecek. Destekleme kapsamında olan yağlık zeytin çeşitleri ise Ak Zeytin, Arbequin, Aşıyeli, Ayvalık, Belluti, Beyaz Yağlık, Butko, Çakır, Çekişte, Dilmit, Erdek Yağlık, Erkence, Eşek Zeytini, Gemlik, Girit, Görvele, Halhalı, Hamza Çelebi, Hurma Kaba, Hurma Karaca, Hursuki, Kalembezi, Karamani, Karayaprak, Kilis Yağlık, Kiraz, Küçük Topuk Ulak, Mavi, Maraş No 7, Memecik, Memeli, Nizip Yağlık, Otur, Patos, Samsun Yağlık, Sarı Haşebi, Sarı Yaprak, Sati, Saurani, Sayfi, Sinop No 1, Sinop No 2, Sinop No 4, Sinop No 6, Siyah Salamuralık, Taş Arası, Tesbih Çelebi, Trabzon Yağlık, Yağ Çelebi, Yağlık Çelebi, Yağlık Sarı Zeytin, Yerli Yağlık olarak belirlendi. 

     Yıl içerisinde yeni tescil edilen yağlık zeytin çeşitleri, Genel Müdürlük tarafından belirlenerek bildirilecek. Dikim normlarının ise Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen dikim normlarına uygun olması gerekecek.      

     -DESTEKLEME ALANLARININ TOPLAMI-      

     Destekleme kapsamında parçalı arazilerde, kapama bağ-bahçenin tek türde ve asgari alan toplamı şöyle belirlendi: 

     Bodur veya yarı bodur meyve fidanı ile bahçe tesisi için asgari alan toplamı 5 dekar, Bodur veya yarı bodur olmayan diğer meyve fidanları ile bahçe tesisinde asgari alan 10 dekar, narenciye alanlarında aşılama yöntemiyle çeşit değiştirme için asgari alan 10 dekar, bağ tesisi için asgari alan toplamı 10 dekar ve çilek bahçesi tesisi için de asgari alan toplamı 3 dekar olacak. 

     Parçalı arazilerde, bodur ve yarı bodur olmayan meyve fidanlarıyla bahçe tesisi ve bağ tesis alanlarındaki parsel sayısı en fazla 2 olacak ve her bir parselin asgari büyüklüğü en az 5 dekar olacak. Bodur veya yarı bodur meyve fidanı ile bahçe tesis alanı en az 5, narenciye alanlarında çeşit değiştirmede en az 10 ve çilek bahçesi tesis alanı ise en az 3 dekar olacak. 

     Ekonomik önemini kaybetmiş narenciye bahçelerinde çeşit değişikliği amacıyla kullanılacak olan aşı gözü-aşı kaleminin sertifikalı olması zorunlu olacak. Mücbir sebepler (savaş, deprem, yer kayması, fırtına, don, dolu, sel, yangın, kuraklık vb gibi) hariç, her tesis için tesis edildiği yıla mahsus olmak üzere bir defa destekleme verilecek. Sertifikalı ve standart fidanın aynı kapama bağ veya bahçe alanı içinde kullanılması halinde, destekleme miktarı her birisi için ayrı alanlar üzerinden hesaplanarak belirlenecek. Kiralama yolu ile kapama bağ-bahçe tesis eden üreticilerin kira sözleşme süresi en az 10 yıl olacak.      

     -DESTEKLEME MİKTARLARI-     

     Desteklemeden yararlanmaya hak kazanan çiftçilere bodur ve yarı bodur meyve fidan türleri ile bahçe tesisi için standart fidanda dekara 150 lira, sertifikalı fidanda 300 lira, bağ ve diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi için standart fidanda dekara 100, sertifikalı fidanda 200 lira, zeytinde yağlık çeşitler ile bahçe tesisi için standart fidanda dekara 50 lira, sertifikalı fidanda 100 lira, narenciye bahçelerinde aşılama ile çeşit değiştirme için sertifikalı fidanda dekara 250 lira verilecek. Standart fidan ise destekleme kapsamında olmayacak. Virüsten ari fidanlara ilave olarak standart fidanda dekara 50 lira, sertifikalı fidanda dekara 100 lira, sertifikalı çilek fidesi desteği için sertifikalı fidan da dekara 200 lira destekleme verilirken, standart fidan destekleme kapsamına alınmadı. 

     Desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliğinde yer alan usul ve esaslara göre ÇKS kaydını yaptırdıkları il-ilçe müdürlüklerine başvuracak. Başvurularda ÇKS bilgilerinin güncellenmesi, ÇKS kaydı yoksa kaydın yapılması esas olacak. 

     Başvuruların, 2011 yılı yazlık dikimler için bugünden itibaren 29 Temmuz 2011 tarihi mesai saati bitimine kadar, güzlük dikimler için ise 1 Ekim 2011 tarihinden, 30 Aralık 2011 tarihi mesai bitimine kadar yapılması gerekecek. ÇKS'de 2011 yılı yazlık dikimleri 2011 Yılı Üretim Sezonuna kaydedilecek ve bununla ilgili destekleme bilgileri ''Sertifikalı Fidan 2011 (Yazlık)'' bölümüne işlenecek. 

     ÇKS'de 2011 yılı güzlük dikimleri 2012 Yılı Üretim Sezonuna kaydedilecek ve bununla ilgili destekleme bilgileri ''Sertifikalı Fidan 2011-2012 (Güzlük)'' bölümüne işlenecek. Dönemi içinde yapılmayan başvurular kabul edilmeyecek. Desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler, fidan-fidelerin dikiminden önce veya sonra müracaat edebilecek. 

 

Ekleme Tarihi
11.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Sertifikalı fidan, çilek fidesi ve standart fidanda destekleme miktarları belli oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız