Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Erkenci Karpuzda Verim Düşük 

Çukurova yöresinde yer yer hasadına başlanan erkenci turfanda karpuzda verimin geçen yıla göre yüzde 50 düşük olduğu bildirildi. 
 
Türkiye'nin en erkenci karpuzunun yetiştirildiği Adana'nın Karataş ilçesinin Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Adana ve çevresinde bu yıl yaklaşık 170 bin dekar alanda örtü altı karpuz yetiştirildiğini söyledi. 
 
Yeşilyaprak, yüksek seralarda yetiştirilen ürünün hasadına başlandığını ancak istenilen verimin alınamadığını belirterek, karpuzun dekarının tüccara 3 bin ila 3 bin 500 lira arasında değişen fiyatlardan satıldığını ifade etti. 
 
Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen yaklaşık 4 milyon ton karpuzun yaklaşık 1 milyon tonunun bu yıla kadar Adana'da yetiştirildiğini ifade eden Yeşilyaprak, 
 
"Geçen yıla göre ekim alanlarında 15-20 bin dekar artış olmasına karşın olumsuz hava koşulları bu yıl rekolteyi düşürecek" dedi. 
 
-"KİLOSU 5 LİRAYA KADAR YÜKSELEBİLİR"- 
 
Yeşilyaprak, yörede özellikle nisan ve mayıs aylarında yaşanan olumsuz hava koşullarının ürünün tam olarak gelişmesini engellediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 
 
"Yörede ürünün gelişme döneminde hava bir soğudu, bir ısındı. Bu durum bitkinin dengesini bozdu, strese girmesine yol açtı. Strese giren bitki iklim şartlarına adapte olamadı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle bitki tam olarak gelişmediği için bu yıl hem kalite iyi olmayacak hem de rekolte yüzde 50 düşük gerçekleşecek. Bu durum ayrıca karpuzun kilogram fiyatını önümüzdeki günlerde 5 liraya kadar yükseltebilir. " 
 
Yeşilyaprak, değişken hava koşulları nedeniyle tüccarın ürünü satın alıp almama konusunda da kararsız olduğunu sözlerine ekledi. 
 
Bu arada, karpuzun sebze halinde 1, 5-2 liradan satıldığı belirtildi. (AA)

Ekleme Tarihi
11.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Erkenci Karpuzda Verim Düşük




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız