Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkted ali özbuğday 

 DÜNYA ISLAHÇILAR GÜNÜ -TÜRK TOHUMCULUK ENDÜSTRİSİ DERNEĞİ BAŞKANI ALİ ÖZBUĞDAY: -''BİYOTEKNOLOJİ KONUSUNDA YAŞANAN HIZLI DEĞİŞİKLİKLER, TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE DE UYGULAMA ALANLARINI GENİŞLETMEYE BAŞLAMIŞ VE GDO, SEKTÖRÜN GÜNDEMİNDE SON ZAMANLARDA ÇOK KONUŞULUR HALE GELMİŞTİR'' -''TÜRK TOHUMCULUK SEKTÖRÜ DÜNYA PAZARINDA 550-600 MİLYON DOLAR TİCARET HACMİNE ULAŞTI''

 

ANTALYA (A.A) - Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) Başkanı Ali Özbuğday, biyoteknoloji konusunda yaşanan hızlı değişikliklerin, tohumculuk sektöründe de uygulama alanlarını genişletmeye başladığını ve Genetik Olarak Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) sektörün gündeminde son zamanlarda çok konuşulur hale geldiğini bildirdi.

     TÜRKTED Başkanı Ali Özbuğday, ''11 Mayıs Dünya Islahçılar Günü'' dolayısıyla Antalya'da düzenlenen panelin açılışında konuştu. Türk tohumculuk sektörünün bugün geldiği noktanın büyük başarı olduğunu belirten Özbuğday, ''25 yıl öncesiyle kıyaslandığında ülkemiz tohumculuk sektörünün ulaştığı nokta büyük bir başarıdır. Bu konumu ile ülkemiz dünyada örnek ülke olarak gösterilmekte ve TÜRKTED gelişmekte olan pek çok ülkeden tohumculuktaki ülkesel performansın oluşumu ile ilgili işbirliği ve eğitim çalışmaları almaktadır'' dedi.

     Türkiye'de son yıllarda benimsenmeye başlanan sektörde küçük ve çok sayıda yerel işletmelerin yoğun rekabetine dayanan politikaların son derece yanlış olduğunu anlatan Özbuğday, şunları kaydetti:

     ''Çünkü bu sistem parçalanmış ve nispeten henüz uluslararası düzeyde rekabetçi bir gelişmişlik düzeyini yakalayamamış, ıslahçılık aşamasına yeni ulaşmakta olan yerli tohum sektörünün hızını ciddi anlamda kesecektir ve küresel rekabette ülkemiz geri kalabilecektir. Yeni çeşit ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinin önü açılırken, ıslahçıların zaman, finansman ve risk faktör maliyetlerinin geri dönüşümü temin edebilmek üzere politikalar mutlaka revize edilmelidir.''

     Tohum ıslah faaliyetlerinde temel unsurun geniş bir gen havuzunun kullanımı olduğuna dikkati çeken Özbuğday, Türkiye'deki gen bankalarının yapısının 2000'li yıllardaki bankacılık sisteminden farklı olduğunu vurguladı.

     Özbuğday şöyle devam etti:

     ''Sermayesi, genetik çeşitliliği muhafaza ve ıslahçılara materyal tedariki olan bankalarımız son derece bürokratik, fakir ve hizmetten uzaktır. Bugün pek çok yerli ıslahçı firma uluslararası gen bankalarından bedelsiz materyal temin etme imkanına sahip iken, ülkemiz gen bankalarından materyal temin etmek, yerli kurumsal ıslahçılar için neredeyse imkansızdır. Ülkemizde kamudan kamuya sınırlı olan bu hizmet yerli tohum firmalarının bile önünde sınırlayıcı bir faktördür.''

     Biyoteknoloji konusunda yaşanan hızlı değişikliklerin, tohumculuk sektöründe de uygulama alanlarını genişletmeye başladığını ve Genetik Olarak Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) sektörün gündeminde son zamanlarda çok konuşulur hale geldiğini ifade eden Özbuğday, sözlerini şöyle sürdürdü:

     ''Ancak biyoteknoloji sadece GDO'larla vaki olmadığı gibi tohum ıslahında çok geniş uygulama alanları bulmaktadır. Günümüzde mutasyon, genetik haritalama, embriyo kültürü, anter kültürü, genetik işaretleyici yardımı ile seleksiyon (MAS) gibi biyoteknolojik metodlar ülkemizde yerli ve yabancı bazı tohum firmaları tarafından kullanılmaktadır.

     Bu teknolojilere mesafeli yaklaşımın görünür çekincesi çevresel ve insan sağlığı faktörleri gibi olsa da gerçekte pek çok teknoloji sahibi olmayan Batı ülkesinde temel çekincelerin başında 'Ticari tekelleşme' korkusu olduğunu gözlemlemekteyiz. 26 Mart 2010 tarihinde yayımlanan 6779 Sayılı kanuna istinaden GDO'ların üretim amacı ile kullanımına hiçbir şekilde müsaade edilmez iken, kontrollü bir tüketime izin vermektedir. Doğal olarak bu uygulama tarımsal üretim sektörünü haksız rekabet ile karşı karşıya bırakmaktadır. Uluslar arası arenada teknolojiye rekabetçi ve ticari ortamda ulaşma fikri düzeyinde olan tartışmalar ülkemizde teknoloji muhalefeti boyutunda kalmamalıdır.''

   

     -TÜRK TOHUMCULUK SEKTÖRÜ

   

     TÜRKTED Başkanı Ali Özbuğday dünya tohumculuk sektörünün hacminin önümüzdeki 5 yıl içinde 47 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Özbuğday, ''Türk tohumculuk sektörü dünya pazarında 550-600 milyon dolar ticaret hacmine ulaştı. Oldukça geniş ve üretim yelpazesine sahip ülkemiz tohum potansiyeli 1,5 milyar dolar olarak hesaplanabilmektedir. Sadece 2 milyon ton tohumluk buğdayın kullanıldığı ülkemizde sertifikalı tohum kullanım oranının yüzde 10-12'lerde kaldığı düşünüldüğünde daha gidilmesi gereken ne kadar yol olduğu açıktır'' dedi.

     Konuşmaların ardından, yurt içinde tohum ıslahı yapan TÜRKTED üyelerine onur plaketi verildi.

Ekleme Tarihi
12.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Dünya ıslahçılar günü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız