Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÇİLEK PAZARINDA İSPANYA VE YUNANİSTAN'A TÜRK RAKİP -ADANA'LI FİRMA, KURDUĞU DOKU KÜLTÜRÜ LABORATUVARI VE AR-GE FAALİYETLERİYLE OSMANLI ÇİLEĞİNİN AROMASIYLA FARK YARATMAYI, AVRUPA VE RUSYA PAZARINI İSPANYA İLE YUNANİSTAN'IN ELİNDEN ALMAYI HEDEFLİYOR -TÜRKİYE ÜRETİMİNİN YAKLAŞIK YARISINI KARŞILAYAN FİRMA YÖNETİCİSİ ÜNLÜ: ''UMARIZ DEVLETİN DE DESTEĞİ VE MODERN SERA TEKNİKLERİ İLE AVRUPA VE RUSYA'DA PAZARA HAKİM OLACAĞIZ''

 

ADANA (A.A) - Aycan Demirel - Adana'da Türkiye çilek üretiminin yaklaşık yarısını gerçekleştiren firma, kurduğu doku kültürü laboratuvarı ve Ar-Ge faaliyetleriyle uluslararası pazarda Osmanlı çileğinin aromasıyla fark yaratmayı, Avrupa ve Rusya pazarını İspanya ile Yunanistan'ın elinden almayı hedefliyor.

     Adana'da ''Yalex'' markasıyla üretim yapan Yaltır Tarım Ürünleri yetkilisi Mehmet Ali Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yıllık çilek üretiminin yaklaşık 23 bin ton olduğunu, firmalarının ise 3 bin dekar alanda yıllık 12 bin ton çilek üretimi gerçekleştirdiğini ve 2010 yılında bunun 6 bin tonunu ihraç ettiklerini kaydetti.

     İhracata yönelik dayanıklı ve lezzetli çilek çeşitleri geliştirmek için Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade eden Ünlü, şöyle devam etti:

     ''Bu faaliyetleri daha ileri noktaya taşımak için geçen yıl sonunda Doku Kültürü Laboratuvarını faaliyete aldık. Çilek meyvesinin esası çilek fidesidir. Onun esası da, doku kültürü laboratuvarıdır. Artık dünyada eski usul yetiştiricilik kalmadı. Ürünün sağlıklı olması gerekiyor. Laboratuvarda, hastalıktan temizlenmiş, virüslerden arınmış sağlıklı bitkiler elde ediliyor.

     Ayrıca, bu laboratuvar, AR-GE faaliyetleri sonucunda elde ettiğimiz yeni çeşitlerin çoğaltılması için de gerekli. Çünkü yeni çeşidi bir kez elde ettikten sonra çoğaltmak, ancak, mikro kültürden doku kültürü tekniğiyle gerçekleştirilebiliyor.''

     Bu çalışmalar sonucunda, Osmanlı çileğiyle, ABD ve İspanya çileklerini melezleyerek elde ettikleri ''Seyhun'' ve ''Ceyhun'' adlı iki çeşidin patentini aldıklarını belirten Ünlü, şunları söyledi:

     ''Şimdi yeni birkaç çeşidimiz daha var. Umuyorum önümüzdeki yıl bir veya iki çeşidi daha tescil ettirmek için başvuru yapacağız. Araştırmalarımızda Osmanlı çileğini her zaman kullanıyoruz. Çünkü aynı araştırmalar zaten ABD ve İspanya'da yapılıyor. Önemli olan, bizim kendimize ait bir şeyler katabilmemiz ve fark yaratabilmemiz.

     Osmanlı çileğinin özelliği, kendine has kokusu ve aroması. Dünyadaki çilek çeşitlerinin birçoğunda bu yok. O, kendimize ait bir koku. Yaşı ileri olanlar, 5-10 yaşlarında yediği çileği hatırlarlar. Şimdiki yeni nesil bilmiyor. Osmanlı çileğiyle melezlemeler sonunda, başarılı, yola dayanıklı, rengi kırmızı, şekli güzel ve iri çeşitleri alıp, tescil ediyoruz.''

   

     -HEDEF AVRUPA VE RUSYA PAZARI-

   

     İhracat gerçekleştirdikleri Avrupa ve Rusya'da rakiplerinin Yunanistan ve İspanya olduğunu belirten Ünlü, ''İspanya, Avrupa piyasasında İtalya'nın yerini aldı. Sonraki yıllarda Yunanistan gelişti ve Rusya pazarında bir marka olmaya başladı. Yunanistan'la biz Rusya pazarında rakibiz. Fiyatın oynak olduğu zamanlarda İspanya da geliyor'' dedi.

     Söz konusu iki ülke ile rekabet edebilme şansları olduğunu ifade eden ünlü, ''İspanya nasıl İtalya'nın yerini aldıysa, biz de İspanya'nın yerini rahatlıkla alabiliriz. Sadece İspanya'nın işçiliğe ödediği parayı kazansak, bize yetiyor. Orada işçilik ücretleri çok yüksek. İspanya'dan Moskova'ya çileği götürmek de çok kolay değil, mesafe çok uzak. Moskova pazarı bize çok daha yakın. Bu açıdan, zaman içinde tüm hedefimiz İspanya'nın yerini almak. Çünkü onlarda maliyetler giderek artarken, biz daha bakir yerlerde, geniş alanlarda üretim yapacağız. Umarız devletin de desteği ve modern sera teknikleri ile Avrupa ve Rusya'da pazara hakim olacağız.''

Ekleme Tarihi
13.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çilek pazarında İspanya ve Yunanistan'a Türk rakip




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız