Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÇUKUROVA AYÇİÇEĞİNİ SEVDİ -SON YILLARDA ÜRETİCİLER TARAFINDAN PAMUĞUN YERİNE TERCİH EDİLEN ÜRÜNLERDEN OLAN VE YÖREDE ''SARI KIZ'' OLARAK İSİMLENDİRİLEN AYÇİÇEĞİN EKİM ALANI HER YIL ARTIYOR -CEYHAN ZİRAAT ODASI BAŞKANI TEZCAN: ''NİSAN YAĞMURLARI ÜRÜNE YARARLI OLURKEN, YAĞIŞTAN SONRA ÇIKAN SALYANGOZ ZARAR VERİYOR''

 

ADANA (A.A) - Ali Güreli - Çukurova yöresinde 15-20 yıl öncesine kadar sulama sorunu yaşanan alanlarda üretilen pamuğun alternatifi olarak ekilmeye başlanan ayçiçeğinin ekim alanlarının her yıl arttığı bildirildi.

     Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova çiftçisinin 10 yıl önce ekimine başladığı ayçiçeği ekim alanlarının bugün 400 bin dekara ulaştığını, bu rakamın her yıl biraz daha artış gösterdiğini söyledi.

     Yörede geçen yıl yaklaşık 371 bin dekar alanda yağlık ayçiçeği üretimi yapıldığını bildiren Tezcan, yaklaşık 110 bin ton rekolte elde edildiğini ifade etti.

     Tezcan, tarla kirası, tohumu, ilaç ve traktör yakıt maliyeti hesaplandığında ayçiçeğinin diğer ürünlere göre maliyetinin çok düşük olduğunu belirterek, ''Bu ürün dekarda 150 kilo ürün alındığında kendini amorti ediyor. Dekarda 200 kilo ve üzerine çıkan ürün hasadı yapılması halinde üreticinin yüzü gülmeye başlıyor. Dekarda 300 kiloya çıkması ise üretici açısından çok iyi olur. Ancak bu durum, yörede ekimin yapıldığı yıllardan bu yana bir kez oldu'' dedi.

     Ayçiçeğinin, düşük maliyetin yanı sıra sanayide kullanılması bakımından üreticiler tarafından ''sarı altın'' olarak da nitelendirildiğini anlatan Tezcan, şöyle konuştu:

     ''Şubat döneminde ekimine başlanan ayçiçeği, yörede, Ceyhan, İmamoğlu, Karaisalı, Salbaş ve Yumurtalık çevrelerinde yoğun olarak üretiliyor. Ürünler şimdilerde boy veriyor. 2, 2,5 ay sonra da ekim yapılan tarlalar sarıya bezenir. Ekim döneminde yağış nedeniyle zarar gören ürüne, nisan yağmurları hayli yaradı. Ekim döneminde oluşan zararın yüzde 20 civarında olması bekleniyor. Ancak Nisan yağmurları bu zararı bir nebze de olsa telafi eder. Şimdi sıkıntı, yağışların yer yer sürmesi ve yağıştan sonra çıkan salyangozların boy vermeye başlayan ürüne çıkarak zarar vermesi. Salyangoz yağışın durmasının ardından tırmandığı ürünün yaprağını yiyor. Üreticiler, yörede ''sarı kız'' olarak da adlandırdığı ayçiçeğindeki bu sıkıntıyı atlatmak istiyor ve yağışın durması ve havanın güneşli gitmesi için dua ediyor.''

   

     -YÜZDE 43'Ü YAĞ-

   

     Tezcan, yörede üretimi yapılan üründeki yağ oranının yüzde 40-43 olduğunu söyledi.

     Çerezlik ayçiçeğindeki yağ oranının ise yüz de 13 civarında olduğunu anlatan Tezcan, ''Çukurova yöresinde tamamen sanayi tipi üretim yapılıyor. Ayçiçeği ikinci ürün ekimi yapılabilen bir tür olduğu için yöredeki üretim alanının 400 bin dekarın üzerine çıkmasını bekliyoruz'' dedi.

     Tezcan, sulanmayan arazilerde pamuk üretimi yapılan alan miktarının 15-20 yıl öncesinde 100 bin ile 400 bin dekar arasında değiştiğini, bugün alternatif olarak bu alanlarda ayçiçeği ekimi yapılmasının sevindirici bir durum olduğunu kaydetti.

     Tezcan, üretici satış fiyatının 1 liraya kadar yükseldiği ayçiçeğinin üretiminin, Türkiye'nin yemeklik yağ ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlaması nedeniyle yaygınlaştırılması gerektiğini bildirdi.

Ekleme Tarihi
13.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çukurova ayçiçeğini sevdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız