Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, portakal ve mandalina üreticisine destek müjdesi verdi. Çağlayan, narenciye ihracatına ton başına 125 dolar destek verileceğini açıkladı.

 

Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Çağlayan, sebze meyve üreticisine iyi haberler verdi. İhracat desteğinde biriken mahsup alacağının nakde çevrileceğini ifade eden Çağlayan, elma ihracatına ton başına 50 dolarlık desteğin yeni sezonda sürdürüleceğini dile getirdi. Domates ihracatına ton başına 50 dolarlık desteğin yeni sezonda da devam edeceğini aktaran Çağlayan, “Üzüm ihracatına ton başına 50 dolar olarak verilen ve 1 Ağustos’ta yürürlüğe giren desteğin yürürlüğe giriş tarihi 1 Haziran’a çekilecek ve Mersin/Tarsus üzümünün de yararlanması sağlanacaktır.” dedi.

 

Ürün güvenliği ve izlenebilirliği konusunda Mersin’in pilot il belirlendiğini aktaran Çağlayan, Mersin’de üretilen narenciyenin daha kaliteli olacak ve geri dönme riski ortadan kalkacağını vurguladı. Mersin’in ayrıcalıklı kent haline geleceğini dile getiren Bakan, “Kısa zaman için de Üniversite-Araştırma Enstitüsü-İhracatçı birlikleri-Tarım Bakanlığı-Narenciye Tanıtım Grubu işbirliği ile, Mersin’e uygun fidan yetiştirilmesi araştırması yapılacak ve narenciye haşatının 8 aya çıkarılması projesi başlatılacaktır. Mersin tarımsal üretim envanteri çıkarılacaktır.” diye konuştu.

 

Silifke-Erdemli’de çileğin ihracını kolaylaştırmak için THY ile işbirliği yapılacağını kaydeden Çağlayan, muz ve kayısı ihracatının artırılması için çalışmalar yapılacağını aktardı.

 

5 MİLYAR LİRA TARIM DESTEĞİ

 

Türkiye genelinde Tarım Bakanlığı tarafından mazot desteği kapsamında 2011 yılında dekar başına hububat, yem bitkileri, baklagiller, sebze, meyve yetiştiricilerine 3.75 lira verildiğini hatırlatan Çağlayan, yağlı tohumlu ve endüstri bitkiler üreticilerine 6 TL, süs bitkileri yetiştiricilerine ise 2,50 TL katkı sağlandığını söyledi. Aynı kapsamda gübre desteği olarak, çiftçiye para verildiğini belirten Çağlayan, “2010’da Türkiye genelinde 5 milyar TL tarımsal destek verildi. Mazot ve gübre desteği 1 milyar TL’yi aşmıştır.” dedi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
14.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Narenciye ihracatına ton başına 125 dolar destek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız