Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türk şarabı, 40 ülkede, 9 Mıchelin restoranı 

TÜRK ŞARABI, 40 ÜLKEDE, 9 MICHELİN RESTORANI'NA GİRDİ -MICHELİN RESTORANLARINDA, PETRUS, CHABLİS, CHATEAU MARGAUX GİBİ DÜNYANIN EN ÜNLÜ ŞARAPLARIYLA BİRLİKTE, KAVAKLIDERE FİRMASININ 18 ÜRÜNÜ DE SERVİS EDİLİYOR -KAVAKLIDERE ŞARAPLARI MURAHHAS AZASI BAŞMAN: -''ŞU ANDA 9 MICHELİN RESTORANINDAYIZ. BU YIL İÇİNDE, BU RAKAM MİNİMUM 25 OLACAK'' -''KAVAKLIDERE ŞARAPLARI OLARAK, 40 ÜLKEDE VARIZ'' -''TÜRKİYE'DE SATTIĞIMIZ ROSE'DEN DAHA ÇOK ROSE'Yİ FRANSA'YA SATIYORUZ. BU ENTERESAN, ÇÜNKÜ FRANSA ROSE ÜLKELERİNDEN BİRİ'

 

ANKARA (A.A) - Güliz Demircan Yücel - Türk şarabı 40 ülkede, 9 Michelin restoranına girdi. Dünyanın en prestijli restoranları olan Michelin restoranlarında, Petrus, Chablis, Chateau Margaux gibi dünyanın en ünlü şaraplarıyla birlikte, Türk şarapları da servis ediliyor.

     Hollanda, İngiltere, Fransa ve ABD'de bulunan 9 Michelin restoranın menüsünde, Kavaklıdere Firması'nın 18 ürünü de yer alıyor.

     Kavaklıdere Şarapları Murahhas Azası Ali Başman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda 9 Michelin restoranında olduklarını belirterek, ''Ama bu sayı daha da artacak. Bu yıl içinde, bu rakam minimum 25 olacak'' dedi.

     Hollanda'da 7, İngiltere'de 1, Fransa'da 1 Michelin yıldızlı restoranında Türk şarabı olarak yer aldıklarını kaydeden Başman, Michelin restoranlarına Türk şarabı olarak girmenin çok güzel olduğunu ancak işin listelere girmekle bitmediğini, seçilmenin de çok önemli olduğunu söyledi.

     Michelin restoranlarının şarap listelerinin ansiklopedi kadar kalın olduğuna dikkat çeken Başman, ''Michelin restoranlarda dünyanın en ünlü şarapları bulunmak zorunda. O yüzden ansiklopedi gibi bir şarap listeleri var. Orada şarap seçmek ciddi bir stres ve seçilmeniz kolay bir iş değil. Türk şarabı olarak seçilmeniz ise hiç kolay değil. Bu konuda bazı çalışmalar yapıyoruz. Yavaş yavaş insanlara Türk şarabında, Anadolu şarabında potansiyel varmış fikrini getirmeye başladık'' dedi.

     Başman, Türk şaraplarının en büyük avantajının Türkiye'ye has, Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik Karası, Narince, Emir gibi ciddi potansiyel üzümlerin bulunması olduğuna işaret ederek, bu üzümlerin bir örneğinin başka bir ülkede olmadığını söyledi.

     Kavaklıdere Şarapları olarak 45 ürünleri bulunduğunu belirten Başman, 9 Michelin restoranında, 18 değişik ürünle yer aldıklarını vurguladı. Başman, ''Michelin restoranlarının menülerinde sadece bir ürünle değil, seri gruplarımızla da yer alıyoruz. Örneğin, Hollanda'daki Brienen restoranının şarap listesinde 8 ürünle varız'' diye konuştu.

     Başman, Michelin restoranlarının listelerine giren ürünler arasında Prestij, Pendore, Vin-Art, Egeo, Cotte d'Avanos serilerinin bulunduğunu kaydetti.

     Öte yandan, Kavaklıdere Şarapları'nın menülerinde yer aldığı Michelin restoranlar arasında, Hollanda'daki Kromme Watergang, Vindertuin, Brienen, Basiliek, De Lindehof, De Lindenhof, İngiltere'deki Fat Duck, Fransa'daki ünlü kayak merkezi Megeve'de Flocons De Sel bulunuyor. Ayrıca, Amerika'daki uluslararası restoranlar olan Rothman's, Gobo ve Landmarc Tribeca'da da Kavaklıdere'nin şarapları servis ediliyor.

   

     -''KILAVUZ GEMİ GİBİ, ÖNDEN GİDİYORUZ''-

   

     Michelin restoranlarına girme hedefinin Türk şarapçılığına fayda getirecek bir proje olduğunu belirten Ali Başman, ''Bunun sonunda sadece Kavaklıdere değil, diğer üreticilerin de yolları açılacak. Biz bir kılavuz gemi gibi önden gidiyoruz, yolu açıyoruz. Arkadan diğer şarap üreticilerinin gelmesi çok daha rahat olacak. Bundan da hiç rahatsızlık duymuyoruz, çünkü bu hepimize fayda getirecek. Ne kadar geniş firma portföyü ile katılırsak, o kadar avantajlı oluruz. Türk şarabını daha iyi tanıtırız'' diye konuştu.

   

     -40 ÜLKEYE İHRACAT-

   

     ''Kavaklıdere olarak, 40 ülkede varız'' diyen Başman, üretimlerinin yüzde 20'sini ihraç ettiklerini bildirdi. İhracat yaptıkları ülkeler arasında, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika gibi pek çok Avrupa ülkesinin yanı sıra Finlandiya, Norveç gibi İskandinav ülkelerinin, Japonya, Çin, Singapur ve ABD'nin de bulunduğunu söyledi.

     Başman, ''Türkiye'de sattığımız Rose'den daha çok Rose'yi Fransa'ya satıyoruz. Bu da enteresandır, çünkü Fransa Rose ülkelerinden bir tanesidir'' dedi.

     Ali Başman, hedeflerinin uluslararası restoranlarda, Michelin yıldızlı restoranlarda bulunarak, Türk şarabının potansiyelini, kalitesini tanıtabilmek olduğunu da belirtti.

     Şarabın kalitesinin önemine dikkat çeken Başman, şarabın kalitesinin de menşedeki kaliteden geldiğini söyledi. Başman, bu noktadan hareketle 15 sene önce bağ yatırımlarına başladıklarını ve 7 ayrı bölgede bağcılık yaptıklarını kaydederek, bağ ve üretim ekiplerinin, şarap uzmanlarının çok kalifiye olması sonucu yavaş yavaş neticeye ulaşmaya başladıklarını anlattı. Başman, bunun en güzel göstergesinin de uluslararası yarışmalarda, yurt içinde yapılan Master of Wine tadımlarında alınan neticeler olduğunu söyledi.

   

     -''HEDEFİMİZ, HER GEÇEN GÜN KALİTEYİ YÜKSELTMEK''-

   

     Ali Başman, üretim miktarında bir hedef değişikliğinin söz konusu olmadığını, hedeflerinin her geçen gün kaliteyi yükseltmek olduğunu bildirdi.

     Bu nedenle, bağları büyüttüklerini ve kaliteli üzüm için düşük randıman çalıştıklarını anlatan Başman, ''500 kilograma kadar iniyoruz. 500 kilogramdan yaklaşık 300-350 litre şarap çıkar. Bu çok ciddi düşük randımandır ama buna karşılık ciddi yüksek kalite elde edilir'' dedi.

   

     -''TÜRK ŞARABI DÜNYADA HENÜZ, BİR NOKTA''-

   

     Kavaklıdere Şarapları Murahhas Azası Ali Başman, Türk şarabının dünyada henüz bir nokta olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

     ''Hem kalite imajı olarak, hem miktar olarak, hem bilinirlik olarak maalesef en sonlardayız. Bilinirlik sorununun aşılması için sektördeki kişilerle, bu işin uzmanı kişilerle bir şekilde karşılaşıp, şaraplarınızı tattırmanız gerekiyor, onlara kendinizi izah etmeniz gerekiyor. Bağını, menşeni göstermeniz gerekiyor. Çalışma metotlarınızın, ekiplerinizin, ekipmanlarınızın onlarla aynı düzeyde olduğunu, hatta bazı yerlerde onlardan bile daha üstün noktada olduğunu bir şekilde belirtmemiz, ifade etmemiz gerekiyor. Bunu daha sonra tadımla da hissettikleri an konuşulmaya başlanıyor. Konuşuldukça o zaman satış noktalarında da daha rahat kendinizi izah edebilir hale gelebiliyorsunuz.

     Ama bir anda çok büyük patlama beklemek yanlış olur. Bu yavaş yavaş, sindire sindire olur. Zaten bizim işimiz sabır işi. Ne yaptığınızı bileceksiniz, hedefinizi çok iyi koyacaksınız, sabırlı ve bilinçli bir şekilde iyi ekiplerle, iyi danışmanlarla, iyi tesisatlarla ilerleyeceksiniz. En önemli faktörlerden biri de tecrübe. Bizim işimiz ince ayarlar işi.''

   

     -MICHELİN RESTORAN NEDİR?-

   

     1955 yılından bu yana özel bir katalogla yayımlanan Michelin yıldızlı restoranlar, Michelin tarafından tamamen gizli yapılan denetimlerle denetleniyor ve Michelin yıldızı restoranlar için büyük bir prestij olarak kabul ediliyor. Bu listeye girebilmek için iyi yemek dışında, dekor, servis gibi hizmetlerde değerlendiriliyor.

     Üstün kaliteli restoranlar olarak kabul edilen Michelin restoranlar da üç yıldız kullanılıyor. Tek yıldız ''kendi kategorisinde çok iyi bir restoran'', iki yıldız ''mükemmel pişirme, özel bir yolculuk'' ve 3 üç yıldız ile ''istisnai mutfağı'' ifade ediliyor.

Ekleme Tarihi
14.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türk şarabı, 40 ülkede, 9 Mıchelin restoranı'na girdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız