Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 MALATYA'DA KAYISIYA ALTERNATİF MEYVE PROJESİ -KAYISIDA PLANSIZ YOĞUNLAŞMANIN SEKTÖRÜN YARATTIĞI KATMA DEĞERİ DÜŞÜRMESİ NEDENİYLE, KAYISI YETİŞTİRİLMESİNE UYGUN OLMAYAN TARIM ARAZİLERİNDE ''MEYVECİLİĞİ GELİŞTİRME PROJESİ'' UYGULANIYOR

 

MALATYA (A.A) - Malatya altını olarak da nitelendirilen kayısıya alternatif meyve yetiştirilmesi amacıyla Malatya Valiliğinin yürüttüğü ''Meyveciliği Geliştirme Projesi'' kapsamında bugüne kadar 3 bin 809 dekar alanda 655 meyve bahçesi tesis edildiği bildirildi.

     Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, kayısı yetiştiriciliği; uygun iklim ve toprak yapısı, eskiye uzanan geçmişi, alan genişliği, bu faaliyet ile uğraşan nüfusun yoğunluğu ve sektörün ulaştığı ekonomik değer bakımından Malatya tarımsal üretimine hakim durumda.

     Açıklamada, kayısının aynı zamanda ülke için de değerli ve vazgeçilemez bir ihracat ürünü niteliğinde olduğuna dikkat çekildi.

     Kayısı yetiştiriciliğinde yaratılan katma değerin artırılması ve kayısının vatanı olarak Malatya'nın bu katma değerden daha fazla pay almasının teminine dönük çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi. Bu çalışmalardan biri olan Malatya Kayısı Akreditasyon Kurumunun kurulması girişiminde son aşamaya gelindiği kaydedilirken, kayısı yetiştiriciliğinde uzun yıllardan beri süren plansız yoğunlaşmaya da işaret edildi. Bu plansız yoğunlaşmanın sektörün yarattığı katma değeri düşürdüğü savunuldu.

     ''Bu plansız yoğunlaşma, ulusal bir değer olan kaysıyı, son iki yıl dışında, ilimiz ölçeğinde kırıcı bir rekabetin konusu haline getirmiştir'' denilen açıklamada, uygunluk değerlendirmesi yapılmadan kayısı yetiştiriciliğine ayrılan tarım arazileri nedeniyle sektörde kaynak verimliliğinin gerilediği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

     ''Valiliğimizce, tarım sektöründeki bu plansız ve verimli olamayan kümelenmenin önüne geçilmesi ve kayısı yetiştirilmesine uygun olmayan tarım arazilerinde katma değeri yüksek alternatif meyvelerin yetiştirilmesinin teşvik edilmesi amacıyla 'Meyveciliği Geliştirme Projesi' hayata geçirilmiştir. Bu proje ile lider çiftçilerimizin desteklenmesi suretiyle, çiftçilerimizin kayısı dışında farklı meyve ağaçları içeren bahçe tesisine yönlendirilmesi, meyve türlerinin ekolojik ve ekonomik olarak en uygun oldukları alanlarda yetiştirilmesi, ürün farklılaşması nedeniyle iş gücü talebinin farklı dönemlere yayılması, küçük arazilerin değerlendirilerek üretken kılınması ile halihazırda atıl durumda olan arazilerin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.''

     Proje kapsamında; 2009 sonbahar fidan dikim sezonundan 2011 ilkbahar fidan dikim sezonu sonuna kadar toplam 3 bin 809 dekar alanda 655 meyve bahçesi tesis edildiği aktarıldı.

     104 bin 312 adet meyve fidanı, 27 bin 830 adet bağ fidanı ve 6 bin 000 adet çilek fidesi dikimi yapıldığı kaydedilen açıklamada, ''Tesis edilen bahçe sayısı, alan büyüklüğü ve dikilen fidan/fide sayısı bakımından projede öngörülen büyüklüklere ulaşılmakta olduğu görülmektedir'' denildi.

Ekleme Tarihi
14.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Malatya'da kayısıya alternatif meyve projesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız