Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 MERSİN (A.A) - Mersin'de, ürünlerinin para etmemesinden yakınan çiftçiler, toptancı halde eylem yaparak, beraberlerinde getirdikleri biberleri yola döktüler. 

     Mersinli çiftçiler ''14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'' dolayısıyla Mersin Toptancı Hali'ne geldiler. Hal girişinde beraberlerinde getirdikleri biberleri yola döken çiftçiler, açtıkları pankartlar ve sloganlar eşliğinde yürüyerek, Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (MERSEMKOM) önüne geldiler. 
     Bu sırada, bir midibüs şoförü ile çiftçiler arasında ''yol verme'' meselesinden çıkan gerginlik sonrasında yaşanan arbedede minibüsün camı kırıldı. 
     Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, MERSEMKOM binası önünde yaptığı açıklamada, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü dolayısıyla düzenlenen çeşitli etkinliklerde sektörün öneminin vurgulandığını söyledi. 
     Buna karşın kendilerini muhatap alan bir yapının olmadığını öne süren Gökçel, ''Bizler üretimimizi sürdüremezsek, üretimden uzaklaşırsak, ette olduğu gibi, zaman zaman Mısır'da olduğu gibi yurt dışından gıdalar getirmek zorunda kalırız. Bu da bizim hiçbir zaman arzu etmediğimiz durum. Ülkemiz gerek toprak bakımından, gerek iklim bakımından, gerekse su kaynakları bakımından dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri. Ama bu kadar olumlu şartların ve güzelliklerin olmasına rağmen, bu işle uğraşan çiftçilerimizin ne sıkıntısı ne de derdi bitiyor'' dedi. 
     ''Tarıma verilen desteğin her yıl artarak devam ettiği'' yönünde söylemler olduğuna işaret eden Gökçel, şöyle konuştu. 
     ''Verilen destekler ekonomik ve değer olarak artıyor olabilir. O zaman bu çiftçilerin feryadı ne? Ya verdiğiniz destekler isabetli politikalarla belirlenmiş destekler değil ya da rakamlar yalan yanlış. Madem destek veriliyor niye biz böyle alanlara çıkalım, ağlayalım. Biz mutlu olmak, coşmak istiyoruz. 
     Mersin ürettiği ürünler bakımından girdi maliyetlerinin yoğun olduğu bir kent. Özellikle serada üretilen sebzenin maliyeti, bir dönümde yıllık 7 bin 500 lira. Bu alanda 10-20 lira gibi bir desteği destek olarak görmüyoruz. Bu yıl özellikle içinde bulunduğumuz durumdan kurtulmak için özellikle biber ürünleri ihracatına mutlaka ihracat destek primi verilmesini istiyoruz.'' 
     Gökçel, ayrıca, bu yıla özgü örtü altı üreticilerin çeşitli bankalara olan borçlarının yeniden gözden geçirilerek, ertelenmesini de talep eti. 
     Konuşmaların ardından grup, sloganlar atarak dağıldı. 

Ekleme Tarihi
15.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Mersin'de Çiftçi Eylemi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız