Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ZİRVEDEKİ GEÇİM KAYNAĞI -1450 METRE YÜKSEKLİKTE YETİŞEN KUZUGÖBEĞİ MANTARLARI, KÖYLÜ KADINLARIN GEÇİM KAYNAĞI OLDU -DAĞDAN TOPLANAN MANTARLAR KİLOGRAMI 30 LİRAYA ALICI BULUYOR 


DENİZLİ (A.A) - Denizli'nin Bozkurt ilçesinde 1450 metre yükseklikte yetişen ''kuzugöbeği'' olarak bilinen mantarlar 350 haneli Hayretin köyü kadınlarının geçim kaynağı oldu.

     Bahar yağmurlarıyla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçları dibinde kendini gösteren kuzugöbeği mantarlarının kilogramı 30 liradan alıcı buluyor.
     Sattığı kuzugöbekleriyle evinin geçiminin sağlayan Zeynep Akçakoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dağlarda mantar toplamak için 3-4 saat boyunca gezdiğini, bir kilo kuzugöbeğiyle eve döndüğü zaman dünyanın kendisine bağışlanmış kadar mutluluk yaşadığını söyledi. Mantarı genelde çam ağaçlarının diplerinde bulduklarını ifade eden Akçakoca, şöyle konuştu:
     ''Köydeki diğer kadınlarla birlikte sabah saatlerinde kuzugöbeği toplamak için dağa çıkıyoruz. Ormanlarla kaplı dağlarda birbirimizle yarışıyoruz. Bulduğumuz kuzugöbeklerini hasar vermeden toplayarak evimize götürüyoruz. Dağlardan topladığımız mantarları kilogramı 30 liradan satıyoruz. Nisan ve Mayıs ayları boyunca yaklaşık 1 ton mantar topluyoruz. Mantarlar bizim geçim kaynağımız.''
     Mantar toplayan Müzeyyen Bici ise yağmurun yağmasıyla ortaya çıkan mantarların köylü kadınları dağlara doğru çektiğini kaydetti.
     Mantar toplamada en önemli noktanın bölgeye hakim olmak olduğunu dile getiren Bici, ''Mantar topladığın bölgeyi bilmezsen kaybolursun. Nereden ne kadar mantar çıkar, bunu iyi bilmek gerekir. Mantarların nerede çıkacağını bilirsen akşama kadar 1 değil, 5 kilo toplarsın, paraları da kırarsın. Yoksa ne kadar dolaşırsan dolaş, 100 gram mantar bile toplayamazsın'' dedi.
     Kadriye Altıntaş da doğal ortamlarda yetişen mantarların kendileri için önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirterek, ''Topladığımız mantarlarlar satılmaya başladığı anda o dağlarda yorulduğumuz saatler geride kalır. Yeni mantarlar toplamak için yollara düşeriz. Her mantarın ailemize daha çok katkı sağlayacağını düşünerek, daha çok mantar toplarız'' diye konuştu.
     Sami Altuntaş da Hayrettin köyündeki Beşparmak Dağında doğal olarak yetişen kuzugöbeği mantarının yurt dışına Fransa ve Almanya gibi ülkelere ihraç edildiğini belirterek, gıda ve ilaç sanayisinde kullanıldığı için kaliteli bir ürün olduğunu ifade etti. Altuntaş, ''Genelde bildiğimiz yerlerden toplarız. Şu anda kilogramını 30 liradan satıyoruz. Bununla köyde geçimini sağlayanlar var. Genelde gelir seviyesi düşük olan kimseler bu mevsimi adeta dört gözle bekler. Kuzugöbeği mantarları çıkınca köylü kendisine gelir sağlar, geçim kaynağı olur. Bireysel olarak değil de ailece toplamak bu işte daha verimli'' dedi.

 

Ekleme Tarihi
17.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Zirvedeki geçim kaynağı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız