Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

  
ÜRETİCİNİN KEYFİ ''FISTIK GİBİ'' -TÜRKİYE'NİN TOPLAM YER FISTIĞI ÜRETİMİNİN YÜZDE 46'SINI KARŞILAYAN OSMANİYE'DE, EKİM ALANLARI GEÇEN YILA GÖRE REKOR DÜZEYDE ARTIŞ GÖSTERDİ -GEÇEN YIL KİLODA 1,90 LİRADAN FİYATLA ÜRETİCİSİNİ SEVİNDİREN YER FISTIĞININ BU YIL 2,50 İLE 3 LİRA ARASINDA ALICI BULMASI BEKLENİYOR -OSMANİYE TİCARET ODASI BAŞKANI ÇENET: ''FISTIK ARTIK SADECE KURU YEMİŞ OLARAK TÜKETİLMİYOR, KULLANIM ALANIYLA BİRLİKTE TALEBİN ARTMASI ÜRÜNÜMÜZE DEĞER KAZANDIRIYOR''

 

OSMANİYE (A.A)  - Türkiye'nin toplam yer fıstığı üretiminin yüzde 46'sını karşılayan Osmaniye'de, fıstığın geçen yıl üreticisini memnun etmesi nedeniyle ekim alanlarının bu sezon geçen yıla göre rekor sayılacak düzeyde artış gösterdiği bildirildi.

     Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede fıstık ekiminin tamamlandığını, yaptıkları ilk tespitlere göre geçen yıl 106 bin dekar olan ekim alanının bu yıl 150 bin dekara ulaştığının tahmin edildiğini belirtti.
     Hasadına üç ay sonra başlanacak yer fıstığından üreticinin umutlu olduğunu ifade eden Çenet, bu yıl rekor sayılabilecek düzeydeki ekim alanı artışında, geçen yıl üreticinin elde ettiği karın önemli etken olduğunu belirterek, ''Geçen yıl yer fıstığının kilosu 1,90 liradan satıldı. Bu yıl ise 2,50 lira ile 3 lira arasında alıcı bulması bekleniyor'' dedi.
     Çenet, Türkiye'nin en kaliteli yer fıstığının Osmaniye'de yetiştiğini, dekar başına 250-300 kilogram arasında verim alındığını ifade ederek, ''Türkiye genelinde ise 300 bin dönüm yer fıstığı ekim alanı var. Üretimin yüzde 46'sını biz tek başımıza karşılamakla birlikte Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 85'i de Osmaniye'de işlenip, pazara sunuluyor'' diye konuştu.
     Yörede yer fıstığının birinci ve ikinci ürün olarak ekildiğini, birinci ürün ekiminin mayıs başında tamamlandığını, hasadına eylül ayında başlanacağını belirten Çenet, ikinci ürünün ise bugünlerde başlayacak buğday hasadından sonra ekileceğini kaydetti.
     Hastalıkların önlenmesi bakımından aynı tarlaya iki yıldan daha fazla üst üste yer fıstığı ekimi yapmadıklarını, Osmaniye üreticisinin bu konuda bilinçli olduğunu, bu sayede kaliteli ürün elde edildiğini dile getiren Çenet, kentte makineli hasadın yaygınlaşmasının yanı sıra teknolojik cihazlarla donatılan yer fıstığı işleme tesislerinin de yaygınlaştığını ifade etti.
    
     -''SADECE KURU YEMİŞ DEĞİL''-
    
     Çenet, yer fıstığının eskiden sadece kuru yemiş olarak tüketildiğini, günümüzde ise son derce yaygın kullanım alanının bulunduğunu vurgulayarak, ''Pastacılıktan cezerye sektörüne kadar her alanda kullanılan yer fıstığından yağ da elde ediliyor. Kullanım alanıyla birlikte talebin artması ürünümüze değer kazandırıyor'' dedi.
     Yer fıstığının yağ oranı en yüksek bitkiler arasında yer aldığına dikkati çeken Çenet, şöyle devam etti:
     ''Fıstık yüzde 46-56 arasında yağlık bir ürün. Yağ oranı en yüksek bitkilerden biri olması nedeniyle dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor. Protein oranının yüksek olmasından dolayı son dönemlerde çikolata, şekerleme üretimi yapan büyük markaların da tercihi oldu. Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.''
    
     -FISTIK BEYMAİL İLE MARKA OLDU-
    
     Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, unu ve yağının çıkartılmasının yanı sıra soslusu ve şekerlemesi de yapılan yer fıstığının ''Beymail'' adıyla marka da olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
     ''Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah'ın İl Özel İdaresi bünyesinde kurduğu şirket tarafından draje şeker, bisküvi tozu, dondurma, krema, kek, ezme, baklava, lokum, cezerye ve Medine Hurması üretiminin yapılması yer fıstığını kıymetlendirdi. Kilo fiyatı 8-10 lira arasında değişen yer fıstığı şekerlemeleri Türkiye'nin dört bir tarafında şekerci dükkanlarının vitrinlerini süslüyor.''

Ekleme Tarihi
17.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Üreticinin keyfi ''fıstık gibi'' -




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız