Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''MUT'TAN SOFRALIK KAYISI ÜRETİM VE İHRACATI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI'' -DEVLET BAKANI ÇAĞLAYAN: ''ESKİDEN KAYISI BAŞKA İLLERİN ÖNE ÇIKTIĞI TARIM ÜRÜNÜ İDİ. ŞİMDİ ŞÜKÜRLER OLSUN MUT DEDİĞİMİZ ZAMAN AKLIMIZA KAYISI GELİYOR, ERİK GELİYOR'' -AKİB KOORDİNATÖR BAŞKANI KAVAK: ''2005'DE 9,8 BİN TON OLAN KAYISI İHRACATIMIZI ŞU AN 27 BİN TONA ÇIKARDIK. BU DA BİZİM GELECEKTE KAYISI İHRACATINI 50 BİN TONLARA ÇIKARACAĞIMIZIN İŞARETİDİR''

 MERSİN (A.A) - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Eskiden kayısı başka illerin öne çıktığı tarım ürünü idi. Şimdi şükürler olsun Mut dediğimiz zaman aklımıza kayısı geliyor, erik geliyor'' dedi. 

     Bakan Çağlayan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nce (AKİB) ''6. Geleneksel Mut'tan Sofralık Kayısı Üretim ve İhracatı Değerlendirme Toplantısı''na katılmak üzere geldiği Mut ilçesinde, yaklaşık 3 kilometreyi bulan konvoy eşliğinde karşılandı. 
     Vatandaşların dalında getirdiği kayısıyı tadan Çağlayan, daha sonra otobüsle tur atarak, Mut Ziraat Odası'nda düzenlenen toplantıya katıldı. 
     Çağlayan burada yaptığı konuşmada, tarım ürünlerinin Türkiye için önemine değinerek, ''Türkiye'nin 737 milyar dolara dayanan milli gelirinde yaklaşık yüzde 8'lik pay alan tarım sektörünü önemli hale getiriyor'' diye konuştu. 
     İlçe için son derece önem taşıyan sofralık kayısıda Mut'un elde ettiği başarının Türkiye tarafından izlendiğini, bu başarının ekonomi ile tarım sektörü açısından önemli gelişme olduğuna işaret eden Çağlayan, sofralık kayısının ihracat başkentinin Mut olduğunu ve böyle kalacağını belirtti. Çağlayan şunları söyledi: 
     ''Mutlular bu işi çözmüş. Bu işi çözerek Türkiye'yi mutlu ettiler. Şimdi siz kayısı üreticileri, ihracatçıları mutlu ediyorsunuz. Yaklaşık 27 bin tonluk ihracatın 20 bin tonunun Mut'tan yapılıyor olması, neredeyse tamamının Mut'tan yapılıyor anlamına geliyor. Vereceğimiz desteklerle ihracatçı birliklerimizle, bakanlığım ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı özel birimlerle hep birlikte bunu 35 bin tona da, 50 bin tona da yükseltiriz. Sizlerle beraber birkaç yıl içinde bunu gerçekleştireceğiz. 
     Eskiden kayısı başka illerin öne çıktığı tarım ürünü idi. Şimdi şükürler olsun Mut dediğimiz zaman aklımıza kayısı geliyor, erik geliyor. Türkiye'yi sevenler ve birlik ve beraberliği yapanlar geliyor aklımıza.'' 
     Türkiye'nin sofralık kayısı üretiminde Mut'un elde ettiği seviyenin son derece önemli olduğunu dikkati çeken Çağlayan, ''Narenciyede, üzümde, elmada, domateste ihracatçımıza destek veriyoruz. Ama bizden destek almadan bu başarılı çalışmaları yapan kayısı üretici kardeşlerime, Mut'lulara ve ihracatçılara gönülden teşekkürü borç biliyorum. Her zaman devletimizin sizin yanınızda ve olmaya devam edecek'' diye konuştu. 
     Mersin ve Mut'un Türkiye'nin önemli iki merkezi olduğunu ifade eden Çağlayan, iki merkezde izlenebilirlik ve kayıtlı üretim çerçevesinde kayısı üretiminin yüzde 97'sinin kayıt altına alınmasının önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Çağlayan, ''Böylelikle hem üretiminizi, hem de ürettiğiniz kayısılara yeşil geçiş kartını ve pasaportunu vererek buradan gönderiyorsunuz. Ne yurt içinde ne de gittiği ülkelerde hiçbir sorunla karşılaşılmıyor. Bu konuda örnek işler yapıyorsunuz'' şeklinde konuştu. 
     
     -AKİB KOORDİNATÖR BAŞKANI KAVAK- 
     
     AKİB Koordinatör Başkanı Alİ Kavak da, 2005'te 9,8 bin ton olan kayısı ihracatını 27 bin tona çıkardıklarını söyleyerek, ''Bu da bizim gelecekte kayısı ihracatını 50 bin tonlara çıkaracağımızın işaretidir'' dedi. 
     Türkiye'nin 2005 yılında taze kayısıda dünya çapında yüzde 5 pay aldığını anımsatan Kavak, bunun şimdi yüzde 13'e ulaştığını vurguladı. 
     Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te 10 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatı hedeflediklerini ifade eden Kavak, ''Bu da bugün gerçekleştirdiğimiz 2,2 milyar dolarlık ihracatın 5 katına çıkacağı anlamına geliyor. Bu gerçekleştiğinde bölgemiz için önemli gelişme olacak. Bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum'' diye konuştu. 
     Toplantıya, Kaymakam Mustafa Şahin, Belediye Başkanı Murat Orhan, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, İlçe Tarım Müdürü Levent Abaş, üreticiler ve vatandaşlar katıldı. 

Ekleme Tarihi
20.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Mut'tan sofralik kayısı üretim ve ihracatı değerlendirme toplantısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız