Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 TZOB 25. OLAĞAN GENEL KURULU -TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI EKER: ''SÜT PRİMİ DESTEĞİ BU AY İÇİNDE ÇİFTÇİYE ÖDENMİŞ OLACAK'' -''2011 YILI İÇİN PAMUKTA KİLOGRAM BAŞINA 42 KURUŞ DESTEK VERİLECEK VE PRİM ÖDEMELERİ DE HAFTAYA YAPILACAK''

 
ANKARA (A.A) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, üreticinin süt primi desteğinin bu ay içinde ödenmiş olacağını, pamukta prim miktarının da kilogram başına 42 kuruş olarak belirlendiğini açıkladı. 
 
     TZOB 25. olağan genel kurulunda konuşan Bakan Eker, tarımın, stratejik, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan son derece önemli bir sektör olduğunu söyledi. 
     Tarım konusundaki çalışmaları anlatan Eker, sektörde son 8 yılda tarım kanunu, tarım sigortaları kanunu, toprak koruma kanunu, üretici birlikleri kanunu, gıda kanunu, veteriner hizmetleri kanunu, biyogüvenlik kanunu gibi 13 temel kanunu yürürlüğe koyduklarını, tarımın birçok alanda daha çok gelişmesine imkan tanıyan düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti. 
     Türkiye'de rekabet gücünün istenilen düzeyde olmamasının tarım sektörünün en önemli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Eker, verimliliği olumsuz etkileyen bazı yapısal sorunlar bulunduğunu, bunlardan birinin tarım arazilerinin miras yoluyla sürekli bölünmesi olduğunu söyledi. Yaptıkları düzenlemeyle tarım arazilerine asgari bölünme kriterini getirdiklerini, tarım arazilerinin şu an 20 dekarın altında bölünemediğini kaydeden Eker, bunun yeterli olmadığını kaydetti. Toprak bölünmesini önlemek için başka bir çalışma daha olduğunu belirten Eker, varislerin kendi aralarında anlaşıp, toprağı ehil olana devredebileceğini, toprağın tamamını satın almak isteyen mirasçıya ucuz kredi sağlanacağını, hisselerini satmak istemeyenlerin bir araya gelerek şirket kurup, o şirkette herkesin hissesi, mirastaki hakkı oranında temsil edilebileceğini, bu tür alternatiflerle toprak bölünmeyi engelleyecek bir yapı kurmak için çalıştıklarını anlattı. 
     Arazi toplulaştırması konusuna da değinen Eker, 2003-2010 döneminde yaklaşık 1 milyon hektar alanda toplulaştırma yapıldığını, halen 2 milyon 400 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmasının sürdüğünü, 2012 yılı sonunda tamamlanacağını kaydetti. Eker, 1 milyon hektarlık alanda toplulaştırma yapmanın yaklaşık 1 milyar liraya mal olduğunu belirterek, yılda 1 milyon hektar alanda toplulaştırma yaparak 2023'ten önce toplulaştırmayı tamamlamak istediklerini, bunun için ihtiyaç duyulan kaynağın temini için gerekirse uluslararası kredi bulunması gerektiğini söyledi. 
     Bakan Eker, 1994'te sulamaya açılan Harran Ovası'nda hatalı sulama teknikleri nedeniyle 50 bin hektarın üzerindeki alanda olumsuz etkiler hissedildiğini, bu alanın 41 bin hektarının kurtarılması için geçen yıl proje başlattıklarını, drenajla daha önce kaybedilmiş toprakların yeniden üretime kazandırılmasına çalıştıklarını söyledi. 
     
     -SÜT FİYATLARI 
     
     Süt üretimine verdikleri desteklere de değinen Tarım Bakanı, 334 milyon lira süt prim desteği, 250 milyon lira yem desteği ödediklerini bildirdi. İnek sütü için önce litre başına 4 kuruş destek primi öngörüldüğünü belirten Eker, fakat daha sonra bu primi yüzde 100 artışla litre başına 8 kuruşa çıkarttıklarını, bu desteğin de bu ay içerisinde üreticiye ödenmiş olacağını söyledi. 
     Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) özelleştirme kapsamından çıkarıldığını ve 8 kombinaya yaklaşık 75 milyon lira yatırım yapıldığını hatırlatan Eker, kurumun besiciden aldığı karkas etin fiyatının 13 liraya çıkartıldığını, ayrıca besicilerin fiyat farkından etkilenmemeleri için ithalatta gümrük vergisi oranının da yüzde 60'a yükseltildiğini kaydetti. Eker, ''Buna ek olarak üreticiye kesim yaptığı hayvan başına da 300 lira destek veriyoruz'' dedi. Bakan Eker, Sivas, Denizli ve Yozgat gibi hayvancılığın gelişmekte olduğu şehirlere EBK kombinaları kurmayı planladıklarını da bildirdi. 
     Kurban Bayramı döneminde Trakya'ya Anadolu'dan hayvan geçişi konusunda getirilen yasakla ilgili çok eleştiri aldıklarını anlatan Eker, ''Türkiye'de ilk defa bir bölge şaptan ari hale geldi. Üç sene emek harcadığımız bir konuyu getirip bir tek Kurban Bayramın'da Anadolu'dan Trakya'ya geçiş yaparsanız orayı tekrar şaplı bölge haline getirme riskiniz çok yüksek olurdu. Trakya hayvancılık ihracatında bir üs haline gelebilir, o tedbiri almasaydık Türkiye'ye kötülük yapmış olurduk'' diye konuştu. 
     Tarıma dayalı sanayiye de önemli destek verdiklerini belirten Eker, Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi Projesi kapsamında Türkiye'de 3 bin tesis kazandırdıklarını ve bu tesislerde 32 bin kişiye istihdam yaratıldığını bildirdi. Eker, bu sene de 600 bin lira limitindeki yatırımın yüzde 50'sine hibe desteği verileceğini, buraya ayrılan paranın da 1 milyar liranın üzerinde olduğunu söyledi. 
     
     -''TARIMSAL HASILADA 7'İNCİ SIRAYA YÜKSELDİK''- 
     
     Tarım sektöründen hep sorun ve karamsarlıkla bahsedilmemesi gerektiğini ifade eden Eker, 2002 yılında 23 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile dünyada 11'inci sırada yer alırken, 2010 yılında 62 milyar dolarlık hasıla ile Türkiye'nin dünya 7'incisi haline geldiğini bildirdi. 
     Eker, ''OECD söylüyor bunu. Tarımsal hasılada 11'inci sıradan 7'inci sıraya yükseldiyse bu çiftçilerimizin başarısıdır. Avrupa'da Fransa'yı, İtalya'yı, İspanya'yı, Rusya'yı geride bıraktık. Bu acemi şansı değil, 2008, 2009 ve 2010'da 3 yıl arka arkaya Türkiye OECD sıralamasında dünya 7'incisi oldu'' dedi. Bakan Eker, şöyle konuştu: 
     ''2011 seçimlerinden sonraki dönemde programımız şu; tarım ürünleriyle ilgili dünya standartlarında, gelişmiş pazar ekonomilerinin sahip olduğu pazarlama ve piyasa düzenlerinin kuruluşlarını oluşturmayı hedefliyoruz. TZOB'la yaptığımız görüşmelerden sonra Süt Müdahale Kurumu kurulmasıyla ilgili bir çalışma başlattık. Onu hayata inşallah geçirmeyi hedefliyoruz. Ancak sadece sütle ilgili değil Türkiye'nin sahip olduğu önemli ürünlerin tamamında bir piyasa düzeni, müdahale sistemi oluşturmayı hedefliyoruz.'' 
     
     -PAMUK PRİMLERİ HAFTAYA ÖDENECEK- 
     
     Havaların biraz yağışlı gitmesiyle pamuk ekilişlerinde biraz gecikme olduğunu, üreticilerin de prim miktarını merak ettiğini kaydeden Eker, pamukta maliyetlerin yüzde 50'sini ödeyeceklerini ve 2011 yılı için pamukta kilogram başına 42 kuruş destek vereceklerini ve prim ödemelerinin de haftaya yapılacağını açıkladı. 
     Tarımsal üretim desteklerinde devraldıkları noktaya göre yaklaşık 10 katlık artış olduğunu kaydeden Eker, 2001'de 600 milyon liraya yakın nakit destek verildiğini, 2002'de bu rakamın 1 milyar 800 milyon liraya, 2010 yılında ise 6,5 milyar liraya yükseldiğini, bu desteğin sulama yatırımları ve benzerlerini kapsamadığını, nakit ödendiğini kaydetti. 
     Eker, OECD'nin Türk tarımı raporuna göre, Türkiye'nin tarım sektörüne, milli gelirinin yüzde 3,9'unu verdiğini söyledi. 
     Tarımsal kredilere de değinen Eker, banka kredisi için çiftçilerden teminat olarak şehirde ev vesaire istenmesi gibi uygulamalardan kendilerinin de rahatsızlık duyduğunu, bunun bir kanun olmadığını, bankanın kendi mevzuatıyla şubesine verdiği bir inisiyatif olduğunu, tespit ettiklerinde gerekli işlemlerin yapılması yönünde banka yönetiminin de, kendilerinin de konunun üzerinde durduklarını kaydetti. Eker, teminat olarak, ''şehirde apartman dairesi olmasını istemenin insafla bağdaşmadığını'' dile getirdi. Buna rağmen 2010 yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi'nin kullandırdığı kredi miktarının 16 milyar 300 milyon lira olduğunu kaydeden Eker, 2002'de 529 milyon lira olan kredi miktarının 30 kat artışla bu rakama ulaştığını söyledi. Eker, 2011 yılı ilk 3 ayında kullandırılan kredinin ise 3 milyar 976 milyon lira olduğunu kaydetti. 
     Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, eskiden destek ödemelerinin 1 yıl sonra yapıldığını, şimdi yıl içinde ödediklerini, bu yıl da Mayıs ayı başına kadar 3,6 milyar lira ödeme yaptıklarını, desteklerin büyük kısmının yılın ilk 6 ayında ödendiğini anlattı. 
     Hayvancılık konusunda ise Eker, Türkiye'de sığırcılık alanında büyük gelişme olduğunu, 8 yıl önce Türkiye'de 50 ve üzeri büyükbaş olan işletme sayısı 4300 iken bugün bu sayının 20 bine ulaştığını, 8 yıl önce toplam sığır varlığının yüzde 18-19'u kültür ırkı olan Türkiye'de, bugün bu oranın yüzde 38-39'a yükseldiğini söyledi. 
     Sorunun küçükbaş hayvancılıkta olduğunu ifade eden Eker, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesine çalıştıklarını sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
20.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: TZOB 25. Olağan Genel Kurulu Tarim ve Köyişleri Bakani Eker:




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız