Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tütüne alternatif çilek projesi tuttu 

TÜTÜNE ALTERNATİF ÇİLEK PROJESİ TUTTU -HATAY'IN YAYLADAĞI İLÇESİNDE, TÜTÜNDEN UMDUĞUNU BULAMAYAN VE EKİMİNİ YAPAMAZ HALE GELEN ÇİFTÇİNİN, İLK KEZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAPTIĞI ÇİLEKLE YÜZÜ GÜLDÜ -KAYMAKAM TOLGA POLAT: ''HEDEFİMİZ İLÇEMİZİ ÇİLEK YETİŞTİRME ÜSSÜ YAPMAK'' 
 
YAYLADAĞI (A.A) - Bir zamanlar adı tütünle anılan Hatay'ın Yayladağı ilçesinde, çiftçilerin yeni gözdesi çilek oldu.
 
Tütüne getirilen kota uygulaması ve değerinde satılamaması nedeniyle verimli arazilerinden aldığı tütünden umduğunu bulamayan çiftçilerin, Kaymakamlık tarafından başlatılan ''Tütüne Alternatif Çilek Projesi'' sayesinde yüzleri gülüyor.
     Kaymakam Tolga Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında bu yıl ilk kez 20 bin metrekare alan üzerinde çilek yetiştiriciliği yapmaya başladıklarını söyledi.
     Çiftçinin tütünden vazgeçmesinin ardından birçok ürünü denediğini, ancak umduğunu bulamadığını ifade eden Polat, Kırsal Kalkınma Strateji Planı kapsamında yaptıkları araştırmayla, ilçe topraklarının çilek yetiştiriciliği için uygun olduğu sonucuna ulaştıklarını kaydetti.
     Çiftçilere Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının desteğiyle çilek fidesi ile ilk kez tanışacakları çilek konusunda Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün desteğiyle eğitim verildiğini vurgulayan Polat, şöyle devam etti:
     ''İlk kez ekimini yaptığımız ürünün hasadına başladık. Yıllardır tütün ve diğer ürünlerden emeğinin karşılığını alamayan, alternatif olarak ektiği ürünlerle hayal kırıklığına uğrayan çiftçimizin çilek sayesinde yüzü güldü. Şu ana kadar yaklaşık iki ton hasat gerçekleştirdik.
     Bunun sezon sonunda 100 ton olacağını tahmin ediyoruz. Bu yıl yüz güldüren çilekle ilgili ekim alanlarını daha da artırmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz, Yayladağı'nı çilek yetiştirme üssü yapmak.''
     Polat, toplanan çilekleri iç piyasaya gönderdiklerini, hedeflerinin önümüzdeki yıllarda ilçede yetiştirilen kaliteli çileklerin ihracatını yapmak olduğunu kaydetti.
     Kızılçat Köyü Muhtarı Mehmet Yıldız, vakıftan aldığı destek sayesinde 5 bin metrekare alan üzerinde yetiştiriciliğini yaptığı çilekten umduğunu bulduğunu söyledi. Alınan verimin çok iyi olduğunu belirten Yıldız, çilek sayesinde yıllardır hayalini kurduğu arabayı aldığını ve cebinin para gördüğünü kaydetti.
     Çilek yetiştiricisi Aysel Acar da, başlangıçta endişeyle yetiştiriciliğini yaptıkları çilekle ev bütçesine katkı sağlayabildiğini söyledi. 

Ekleme Tarihi
21.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tütüne alternatif çilek projesi tuttu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız