Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 Adana'da nisan ayında başlayıp mayıs ayında da aralıklı olarak devam eden sağanak yağış ve dolu, içinde ihraç ürünlerinin de bulunduğu yaş sebze ve meyvelere zarar verdi.

 

Adana'da nisan ayında başlayıp mayıs ayında da aralıklı olarak devam eden sağanak yağış ve dolu, içinde ihraç ürünlerinin de bulunduğu yaş sebze ve meyvelere zarar verdi. Bir çok çiftçi de tarlalarının kurumaması nedeniyle pamuk ve mısır ekimini yapamazken, karpuz ve meyvede fiyatlar yükseldi. 

 

İlkbahar yağmurlarının Adana ve çevresinde beklenenin üzerinde bir sıklıkla etkisini göstermesi, yetişen bir çok ürünün zarar görmesine neden oldu. Bölgede güneşe aldanıp, yer serasındaki karpuzunu açan bir çok üretici de, farklı günlerde peş peşe yağan fındık büyüklüğündeki dolu ile şoke oldu. Bir çok çiftçinin ürünü zarar gördü. Dalında olgunlaşmaya başlayan sert çekirdekli meyveler de dolu yüzünden zarar gördü. 

 

Seyhan Ziraat Odası Basın Sözcüsü Cahit İncefikir, beklenenin üzerindeki yağışın bir çoğu ihraç edilmesi beklenen ürünlere zarar verdiğini söyledi. Odalarına üye bir üreticinin sert çekirdekli bahçesine 40 gün içinde 12 kez dolu yağdığını belirten İncefikir, "Sert çekirdeklilerde şeftali, erik, Malta eriği ve kayısıda çok ciddi hasarlar oluştu. Bahçesine 12 kez dolu yağan üretici var. Karpuzunun serasını erken açan bir çok üretici de sıkıntı yaşadı. Fındık büyüklüğünde yağan dolu, ürüne zarar verdi. Bu durum özellikle ihracatta sıkıntı yaşatacak. Çünkü üzeri yaralı kötü görünümlü ürünü ihraç edemezsiniz" dedi. Bir çok çiftçinin pamuk ve mısır ekimini de yapamadığını belirten İncefikir, şöyle konuştu: 

 

"Geçen ay pamuk ve mısır ekimi yapılmalıydı, ama yağışlar yüzünden bir çok bölgede bu ürünler de ekilemedi. Bu ürünlerin geç ekimi ve hasadının sonbahar yağmurlarına kalması da sıkıntı yaratabilir. Üretici ürünün sonbahar yağmurlarına kalmasından endişe ediyor. Ayrıca aşırı yağış, narenciye çiçeklerini çürüttü. Gelecek kış tüketeceğimiz portakal, limon, mandalinada da sıkıntı yaşayabiliriz. " 

 

ÇİFTÇİ ÜRÜNÜNE SİGORTA YAPTIRMALI 

 

Çiftçinin ürününü sigorta yaptırmamasının da sıkıntı yarattığını belirten İncefikir, "Üreticinin, Tarım Bakanlığı'nın da tavsiye ettiği tarım sigortasına yönelmesi gerekiyor. Mevsimler farklılaşıyor. Afetler, farklı ve geniş boyutlarıyla devam ediyor. Bunlardan ürününü korumanın en kolay ve risksiz yolu, tarım sigortası yaptırmak. Çiftçi bu konuda çok duyarlı değil. Ürününü kaderine bırakıyor. Ama üretici ürününü doğayla, kaderiyle baş başa bırakmamalı. Mutlaka sigortasını yaptırmalı" dedi. 

 

'GEÇEN YILLARA GÖRE YAĞIŞ FAZLA' 

 

Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, bu yıl özellikle nisan ve mayıs ayındayi yağmur ve dolunun geçen yıllara göre fazla olduğunu bildirdi. Meteroloji verilerine göre, Adana'da uzun yıllar ortalaması dikkate alındığında nisan ayında metrekareye düşen yağış miktarı 58. 6 kilogram olarak ölçüldü. Buna karşılık, nisan ayının sadece 12 günü yağışlı geçti ve bu süre içerisinde metrekareye 78. 3 kilogram yağış düştü. Mayıs ayında ise uzun yıllar ortalaması 44. 2 kilogram olarak ölçüldü. 20 Mayıs'a girildiğinde, bu ayın 8 günü yağışlı geçti ve bu sürede metrekareye 96. 8 kilogram yağmur düştü. Sağanak yağış bazı bölgelerde dolu olarak etkisini gösterdi. Adana'da havanın pazar gününe kadar özellikle öğleden sonra sağanak yağış, pazar gününden itibaren de yağışlı havanın yerini sıcak ve güneşli havaya bırakmasının beklendiği belirtildi. - Adana (DHA)

 

 

www.sondakika.com

 

 

Ekleme Tarihi
22.05.2011
Ekleyen Kişi
Mert KÖKER


Link: Çukurova çiftçisi yağışa teslim.




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız