Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Seyhan Ziraat Odası Basın Sözcüsü Cahit İncefikir, Çukurova'da yılda yaklaşık 800 bin tona yakın karpuz üretildiğini, İran'dan yasadışı yollarla Türkiye'ye sokulan karpuz ile kemer patlıcan ve yeşil biberin, Adana çiftçisine darbe vurduğunu söyledi. 

Adana'da şubat ayından itibaren satılan karpuz, kemer patlıcan ve yeşil biberin İran'dan geldiğini belirten Cahit İncefikir, bu yüzden turfanda mantığının tamamen bittiğini ifade etti. Türkiye'de üretilen 4 milyon ton karpuzun neredeyse dörtte birini üreten Çukurova çiftçisinin, İranlı üreticilerin piyasaya sokulmasıyla zor durumda kaldığını vurgulayan İncefikir, "Adana'da 2 aydır satılan yaz ürünlerinin birçoğu İran'dan geliyor. Bizim karpuzumuz mayıs ayının sonunda toplanacak. Ancak İran karpuzu yaklaşık 2 aydır Adana'da satılıyor. İran'dan gelen yeşil biber ve kemer patlıcan da semt pazarları ve marketlerdeki tezgahlarda yer buluyor. Öyle olunca bizim üreticimizin ürünün fiyatı daha dalındayken düşüyor" dedi. 
 
İranlı üreticilerin engellenmesi gerektiğini belirten Cahit İncefikir, "Bu ürünler sınır ticareti altında getiriliyorsa, durdurmak gerekiyor. İran, Türk üreticisi için çok büyük tehdit oluşturuyor. Bu yüzden önlem alınması gerekiyor. Ayrıca İran'ın iklimi, erkenci sebze ve meyve için uygun olmasının yanı sıra yakıt ısıtmalı seralarda üretim yapıyorlar. Orada yakıtın çok ucuz olması nedeniyle bizim çiftçimizin rekabet şansı tamamen bitiyor. Onlar da bu fırsatı kullanarak bizim piyasamıza erken giriyorlar. Ancak hiç kimse buna ses çıkarmıyor" diye konuştu.(AA)

Ekleme Tarihi
23.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çukurova Karpuzuna İran Darbesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız