Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 DÜNYA SÜT GÜNÜ ETKİNLİKLERİ -TARIMSAL ÜRETİM VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRÜ KARACA: -''SÜT ÇOK UCUZ, ÇOK LEZZETLİ, BİR ÇOK ORGANIN GELİŞİMİNİ SAĞLAYAN ÇOK ÖNEMLİ BİR BESİNDİR. BU NEDENLE MUTLAKA SÜT İÇMELİYİZ'' -AOÇ GENEL MÜDÜRÜ ARSLAN: -''ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR BAŞTA OLMAK ÜZERE İNSANLARIN PROTEİN İHTİYACINI KARŞILAMANIN EN KOLAY YOLU SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETMEKTİR''

ANKARA (A.A) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü Ali Karaca, sütün hem çok ucuz hem çok lezzetli hem de bir çok organın gelişimini sağlayan çok önemli bir besin olduğunu belirterek, tüm vatandaşları daha çok süt tüketmeye çağırdı. 

     Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla sütün önemine dikkati çekmek için Güvenpark'ta etkinlik düzenledi. 
 
     Ali Karaca, etkinlikte yaptığı konuşmada, Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nca 21 Mayıs'ın Dünya Süt Günü ilan edildiğini ve 21 Mayıs'ın dünyanın her yerinde süt günü olarak kutlandığını belirtti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da 21-25 Mayıs tarihleri arasını Süt Haftası olarak belirlediğini anlatan Karaca, tüm özel günlerde olduğu gibi süt gününün de sütün önemine dikkati çekmek için ilan edildiğini kaydetti. 
 
     Süt, başta insan olmak üzere doğan her memelinin tanıştığı lk besin maddesi olduğunu ifade eden Karaca, sütün yüzde 87 su, yüzde 3,5 protein ve yağ, yüzde 7,4 laktoz, yüzde 0,75 civarında da mineral maddelerden oluşan temel bir besin olduğunu anlattı. 
 
     Yapılan araştırmaların süt içen çocukların içmeyenlere göre daha fazla gelişim gösterdiğini ortaya koyduğunu belirten Karaca, ''Süt çok ucuz, çok lezzetli, bir çok organın gelişimini sağlayan çok önemli bir besindir bu nedenle mutlaka süt içmeliyiz'' dedi. 
 
     Karaca, Bakanlık olarak hayvancılığın gelişmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirerek, ''Ancak vatandaşlarımızı yeterince süt içmediği için bu çabalara amacına tam olarak ulaşmıyor. Ülkemizde hayvancılığın gelişmesi için de mutlaka süt içmeliyiz'' diye konuştu. 
     AOÇ Genel Müdürü Ömer Bülent Arslan da gıdayı denetleyen kuruluş olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, sanayiyi temsilen Türkiye'de sütü ilk işleyen kurum olan AOÇ'nin, üretici olarak Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğinin ve uluslararası kuruluş olarak da FAO'nun bu etkinliği birlikte düzenlediğini ifade etti. Bütün amaçlarının sütü gündeme getirmek olduğunu anlatan Arslan, dünyada 1 milyar insanın açlık sınırı altında yaşadığını hatırlattı. 
 
     Ömer Bülent Arslan, Türkiye'de yeterince süt tüketilmediğine işaret ederek, Türkiye'de ABD ve AB ülkelerinde tüketilenin yarısı kadar süt tüketildiğini kaydetti. Çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere insanların protein ihtiyacını karşılamanın en kolay yolunun süt ve süt ürünlerinden geçtiğini ifade eden Arslan, vatandaşlara bu yıl ki Süt Günü'nün sloganı da olan ''Sağlık İçin Süt İçin'' diyerek konuşmasını tamamladı. 
 
     Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Velioğlu da sütün, insanların binlerce yıldır uğraşıp üretemediği ve doğaya bağımlı olduğu çok önemli biri besin maddesi olduğunu ifade etti. Türkiye'de yeterince süt tüketilmediğine işaret eden Velioğlu, et ve süt tüketen toplumların daha bilinçli, daha gelişmiş ve daha sağlıklı olduğunu söyledi. Merkez Birliği olarak vatandaşların sağlıklı ve kaliteli et ve süt tüketmeleri için üretime özen gösterdiklerini anlatan Velioğlu, ''Bizler maalesef atalarımız, dedelerimiz kadar sağlıklı et ve süt tüketemiyoruz. Daha sağlıklı toplum, daha sağlıklı gelecek için mutlaka süt için'' dedi. 
 
     FAO Türkiye Temsilcisi Mustafa Sinaceur ise böyle bir etkinlikte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İnsan beslenmesinde sütün çok temel ve önemli bir besin olduğunu anlatan Sinaceur, sütün öneminin anlatıldığı Süt Günü'nün FAO tarafından tüm dünyada her yıl teşvik edildiğini kaydetti. 
 
     Türkiye'de Bakanlığın özellikle kadınlar tarafından yapılan süt üreticiliğini desteklediğini, FAO olarak bunu büyük bir memnuniyetle izlediklerini belirten Sinaceur, FAO'nun da kadın çiftçilerin desteklenmesine yönelik bir projeyi başlatacağını söyledi. 
 
     Dünyada 1 milyar insanın açlık sınırının altında yaşadığına dikkati çeken Sinaceur, ''Bugün bir şişe süt içebiliyorsak ne kadar şanslı olduğumuzun farkında olmalıyız. Bunu elde edemeyen milyonlarca insan var'' diye konuştu.
 
     Etkinlikte, vatandaşlara ücretsiz AOÇ ürün pastorize süt, dondurma gibi ürünler dağıtıldı. 

Ekleme Tarihi
23.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Dünya Süt Günü Etkinlikleri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız