Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde tapu dağıtma töreni yapıldı.

Törende konuşan Tarım Bakanı Eker, arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında alt yapısını tamamlandıkları, 3 milyon 800 bin dönüm arazinin sulanabileceğini söyledi.

    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı 'Arazi Toplulaştırma ve Sosyal Altyapının İyileştirilmesi Toplu Açılışı ve Tapu Dağıtım Töreni' öncesi türkücü İzzet Yıldızhan konser verdi. Bismil Doğan Tesisleri’nde yapılan törende sahneye çıkan Yıldızhan, ilginin az olmasının kendisini şaşırttığını belirterek, “Böyle bir organizasyon şehirde olsaydı, daha kalabalık olurdu. Akşam televizyonda da söyledik burada olacağımızı. Hakikaten niye gelmemiş kimse buraya?” dedi.

    GAP Eylem Planı kapsamında DSİ Sulama Projelerine paralel olarak bin 104 köyde yaklaşık 2 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmasını Tarım Reformu Genel Müdürlüğü yapıyor. Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şanlıurfa’da devam eden toplulaştırma çalışmalarının 3 yılda bitirilmesi hedefleniyor. Toplulaştırma çalışmaları kapsamında köylerin de altyapısı iyileştiriliyor.


"DİYARBAKIR’DA 416 KÖYE KANALİZASYON YAPTIK "

Bismil’de arazilerin toplulaştırması yapılarak, arazi sahiplerine tapu dağıtımının yapıldığı törende konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu topraklarda medeniyetlerin başladığını belirterek, bilimsel gelişme ve teknoloji nedeniyle bu bölgedeki tarımsal faaliyetlere yansımadığını belirti.

Bakan Eker, “Eğer tarım lokomotif görev yapacaksa, 'Bunu daha iyi bir alt yapıya kavuşturmamız gerekir' diye düşündük. Eskiden Türkiye tarım ülkesi deniliyordu ve tarım kanunu yoktu. Bununla kalmadık, tarım ile 13 kanun daha çıkardık.” dedi.

    Çınar’dan Savur’a kadar sulama kanallarını yaptıklarını anlatan Eker, Dicle Nehri’nin kuzeyinin Silvan Barajı'yla sulanacağını ve barajın ihalesinin yapıldığını kaydetti.

    Eker, “Bu sayede toplam 3 milyon 800 bin dönüm sulanabilecek. Bu Diyarbakır’daki arazilerin yüzde 94’ünün sulanacağı demektir.” diye konuştu.

    Sulamadan istifade etmek için altyapının yapılması gerektiğini anlatan Eker, bunun için önce toplulaştırma ve tarla içi yollar yaptıklarını kaydetti.

    Bakan Eker şöyle devam etti: “Diyarbakır’da 700 milyon dönüm alanda toplulaştırma yapıyoruz. Bugün 3 milyon dönümünü ar hizmete açtık. 445 tane köy bu alan içinde. Bunlardan 250 bin vatandaşımız yaşıyor. Yani bu vatandaşlarımız bu hizmetten yararlanıyor. Cumhuriyet tarihinde devlet Diyarbakır’ın sadece 11 köyüne hizmet götürmüş. Bizim projelerimiz kapsamında son 2 yılında Diyarbakır’ın 416 köyüne kanalizasyon tesisi kurduk. Diyarbakır’ın 800 köyü var. Demek ki 2 yıl içinde yarısı bu hizmetten istifade etmiş oldu. Hastalıkların da önüne geçmiş oldu. Diyarbakır’ın hükümetleri döneminde 1.5 milyar TL destek gördü. Bu destekle onlarca tesisin kuruldu ve istihdamın oluştu. Sadece Bismil’de 230 bin metre kare sera alanı kurduk. Onlarca insan bunlarda çalışıyor. Bismil’de tarımsal kooperatiflere destek verdik. Biz eskiden yapılan ihmali kapatmak istiyoruz.”


    "ESNAFLARIN KEPENKLERİNİ ZORLA KAPATTIRMAYIN"

Türkiye’nin bir çok alanda adımlar attığını belirten Eker, eskiden vatandaşların çocuklarına istediklerini isimlerini koyamadığını hatırlattı.

    Eker, “TRT ŞEŞ’i açtık. İnsanlar istedikleri isimlerini çocuklarına koydu. Bunu korktuğumuz için, molotoflardan korktuğumuz için yapmadık. Bırakın insanlar özgür iradesiyle hareket etsin. Kepenkleri zorla kapattırmayın. Buraya hizmet getirmeye devam edeceğiz. Burası tekrar medeniyet merkezi haline gelecek. Bunu yeni anayasayla pekiştirmek istiyoruz. Millet bize destek verirse onlarla birlikte bunu gerçekleştireceğiz. Biz heyecanla gözümüzü ufka dikmiş umutla halkımızla yürüyoruz. Milletin üzerinde hiçbir güç tanımıyoruz.” ifadelerini kullandı.

    Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise özelikle 2008 yılında Diyarbakır’da GAP Eylem Planı’nın açıklamasından sonra her alanda çok çalışmalar yapıldığını belirtti.

    Vali Toprak, “Toplulaştırma faaliyetleri Diyarbakır’a önemli kattılar sundu. Kanalizasyon çalışmalar çok önemli. Bizim İl Özel İdaremizin 15 yılda yapacağı çalışmaları bu projeler kapsamında 2 yılda yapıldı. Bunlar çok önemli hizmetler.” diye konuştu.


    4 KÖYDE TOPLU AÇILIŞLAR YAPILDI

    Proje kapsamında çalışmaların yapıldığı köylerde canlı bağlantı yapılarak açılışlar gerçekleştirildi. Tellikaya köyünde canlı bağlantı yapıldı.

    Köy muhtarı Abdulaziz Kurt, proje sayesinde köydeki arazilerden 65 bin metreküp taş toplatıldığını söyledi. Kurt, arazideki taşın daha önce arazinin kullanmasını engellediğini ve hayvanların otlatılmasına engel olduğunu kaydetti.

    Törende ayrıca Oğuzlar köyüne canlı bağlantı yapılarak çalışmalar kapsamında yapılan köy yolları hakkında bilgi verildi. Ergani ilçesinin Ahmetli köyüne bağlanarak köy içi yollarının açılışı yapıldı. Muhtar Abdulselim Bingöl, köylerinin içine 8 kilometre yol yapıldığını ve çamurdan kurtulduklarını dile getirdi. Bingöl, “Köydeki çamurdan dolayı arabalarımızı köyün dışına bırakıyorduk. Bu sıkıntıdan kurtulduk. Bu çalışmaları yapanlara teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

    Kesikağaç köyüne bağlanılarak köyde yapılan kanalizasyon ve arıtma tesislerinin açılışı yapıldı. Köy halkından Mehmet Salih Kurt, “Eskiden alt yapı yoktu. Banyo ve tuvalet suyu köyün içine akıyordu. Allah devletten razı olsun.” ifadelerini kullandı.

    Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, sulamanın geleceği arazilerde ortaya çıkabilecek sorunları düşünerek çalışma yaptıklarını dile getirdi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
24.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Diyarbakır'da 3 milyon 800 bin dönüm arazi suya kavuşuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız