Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

FISTIK ÇAMI KOZALAĞI TOPLAYARAK KAZANIYORLAR -ADANA'DA AKYATAN KUMUL AĞAÇLANDIRMA SAHASI'NDA TOPLANAN VE ÇAM FISTIĞI ELDE EDİLEN KOZALAKLARLA HEM ORMAN KÖYLÜSÜ HEM DE ÜLKE EKONOMİSİ KAZANIYOR -ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ KAHYA: ''AYNI ZAMANDA YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASI'NDA BULUNAN AKYATAN KUMUL AĞAÇLANDIRMA SAHASI TÜM TÜRKİYE'YE ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR'' 
 
ADANA (A.A) - Adana'nın Karataş İlçesi'ne bağlı Tuzla Beldesi yakınlarında yaklaşık 40 yıl önce oluşturulan Akyatan Kumul Ağaçlandırma Sahası'ndaki çam ağaçlarından toplanan ve içerisinde çam fıstığı elde edilen kozalakların, orman köylüsüne ve ülke ekonomisine önemli katkı sağladığı bildirildi.
 
     Orman Bölge Müdürü Ata Kahya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tuzla beldesi yakınlarındaki Çukurova Deltasında yer alan Akyatan Dalyanı'ndaki kumul alanda, 1970 yıllarda yapılan çalışmayla örnek bir ağaçlandırma sahası oluşturulduğunu söyledi.
     Farklı ağaç türlerinin bulunduğu 2 bin hektarın üzerindeki ağaçlandırma sahasının yaklaşık 650 hektarını fıstık çamının oluştuğunu ifade eden Kahya, bu alandan her yıl toplanan ve içinden fıstık çamı çıkarılan kozalaklardan, hem ülke ekonomisine, hemde yöre köylüsüne ekonomik katkı sağlandığını bildirdi.
     Kahya, bu yıl kumul ağaçlandırma sahasından yapılan hasatta 289 ton kozalak toplandığını belirterek, ''Bu ürünün kilosundan müdürlüğümüz, kilo başına 1,57 lira kazanç sağladı. Yöre köylüleri de toplama işleminden dolayı aile bütçesine kilo başına 25 kuruş gelir sağlama şansı elde etti'' dedi.
     İnnaplı köyü yakınlarındaki fıstık çamı ormanından ise 84 ton ürün alındığını ve bunun 20 tonunun da yine köylüler tarafından toplandığını anlatan Kahya, şöyle konuştu:
     ''Orman köylüsünün bütçesine ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilmek üzere başlatılan projelerle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda biberiye, defne, keçi boynuzu, kekik, mersin yaprağı, ökse otu, sumak gibi orman dışı ürünlerin üretimi de gerçekleştiriliyor. Fıstık çamı ormanı da yine devlet ormancılığından millet ormancılığına geçişi sağlayabilmek adına yapılan kapsamlı faaliyetlerden biri. Fıstık çamlarının bulunduğu alanlar, ormancıların, emeği ve çabasının damgasını vurduğu sahalardan biri. Akyatan dışında bu bölgede Ceyhan, Sarıçam ve Kadirli çevresinde de fıstık çamı sahaları mevcut.''
     Kahya, aynı zamanda Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda bulunan Akyatan Kumul Ağaçlandırma Sahası'nın, tüm Türkiye'de örnek teşkil ettiğini söyledi.
     Çölde adeta bir vaha yaratılarak, sahanın çehresinin değiştirildiğini söyleyen Kahya, ''Buradaki ağaçlardan elde edilen her bir kozalaktan 65 gram kabuklu fıstık elde ediliyor. Bazı firmalar ihaleyle bu ürünü toplayarak ya kendisi işliyor, ya da işleyecek olan başka firmalara satıyor. Bir kilogram kabuklu çam fıstığından ortalama 250 gram fıstık içi elde ediliyor'' dedi.
    
     -ÖNEMLİ BESİN MADDESİ-
    
     Kilosu yaklaşık 50 liraya satışa sunulan çam fıstığı B1 ve B2 vitaminleri bakımından oldukça zengin. Daha çok Akdeniz ve Ege'de köylülerin geçimini sağladığı fıstık çamı, genel olarak yüksek miktarda protein, yağ ve karbonhidrat içeriyor. Yüksek bir enerji değerine de sahip olduğu belirtilen çam fıstığının her yaş grubu için oldukça önemli bir besin maddesi olduğu belirtiliyor. Çam fıstığı, pilav, kek, pasta, kurabiye, şekerleme gibi değişik gıdaların içine katılarak lezzet verici malzeme şeklinde de kullanılabiliyor. 

Ekleme Tarihi
24.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fıstık çamı kozalağı toplayarak kazanıyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız