Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

KAHRAMANMARAŞ'TA ''1. ORKİDE ÇALIŞTAYI'' DÜZENLENDİ -MADO YÖNETİM KURULU BAŞKANI KANBUR: -''ORKİDE İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALARI SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ OLARAK GÖRÜYORUZ'' -''ORKİDE DENDİĞİ ZAMAN SANKİ AİLEMDEN BİRİNDEN BAHSEDİYORLARMIŞ GİBİ GELİYOR'' -KSÜ REKTÖRÜ PROF. DR. KARAASLAN: -''ORKİDE, AZLIĞI NEDENİYLE YOK OLMAK ÜZERE OLAN BİR MİRASIMIZ''

KAHRAMANMARAŞ (A.A) - MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, dondurmanın ana hammaddelerinden olan orkideyle ilgili yapılan bütün projeleri sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini belirterek, ''''Orkide dendiği zaman sanki ailemin birinden bahsediyorlarmış gibi geliyor'' dedi. 

     Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve MADO işbirliğiyle ''1. Orkide Çalıştayı'' düzenlendi. MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, çalıştayın açılışındaki konuşmasında, orkide ile bütünleştiklerini, çalıştayda bilim adamlarının orkidenin kültüre alınması konusunu masaya yatıracağını belirtti. Kanbur, ''MADO olarak buna destek verdik. Orkide ile ilgili yapılan çalışmaları sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Bu doğanın korunması açısından da büyük önem taşıyor'' dedi. 
     Kanbur, MADO'nun bugünkü konumunda orkide sayesinde geldiğini ancak tabiattaki orkidelerin giderek yok olduğunu bildiklerini ifade etti. Kendi çabasıyla uzun yıllar orkidenin nasıl kültüre alınabileceğini araştırdığını dile getiren Kanbur, şöyle konuştu: 
     ''Orkide dendiği zaman sanki ailemin birinden bahsediyorlarmış gibi geliyor. Bütün bölgeleri dolaştım. Ayağımın değmediği toprak kalmadı. Hangi ortamda nasıl yetişiyor diye araştırdım. Baktım ki bu benim işim değil bu bilimin işi. Orkide sadece dondurmanın hammaddesi olarak değil bir değil bir marka olarak değerlendirilmeli. Orkide sadece dondurma sektöründe değil farklı alanlarda da kullanılabilir. Dünya orkideyi çok iyi biliyor ancak ellerinde çok fazla yok. Onun için orkideyi sadece dondurmada kullanmayalım, marka yapalım dedik. Eğer bunun bir tarımı yapılacak olursa bir sanayici olarak bunun çeşitli satma noktalarına doğru gidebiliriz. Ama bunun önce kültüre alınması gerekiyor.'' 
     Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan da orkidenin toplanması sırasında bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, ''Hatta Orkide, azlığı nedeniyle yok olmak üzere olan bir mirasımız. Bu çalıştayla orkideyi doğal ortamlarda korumak ve kültür ortamında yetiştirilmesini sağlamak için yapılacaklar tartışılacak. Çalıştay sayesinde bu konuda önemli mesafe alınacağını düşünüyorum'' dedi. 
     Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı, orkidenin Türkiye'nin farklı bölgelerinde görülmesine rağmen Kahramanmaraş'ta yaygın olarak yetiştiğini ve kent açısından çok önemli olduğunu söyledi. 
     KSÜ Nafi Baytorun konferans salonunda gerçekleştirilen ve iki gün devam edecek olan çalıştaya katılan 12 bilim adamı, orkidenin kültüre alınmasına ilişkin çalışmalarını sunacak. 

Ekleme Tarihi
24.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kahramanmaraş'ta MADO işbirliğiyle 1. Orkide Çalıştayı düzenlendi.




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız