Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Eylül 2025 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
şekerbenk IcerikbannerUrl

 İki aydır Hasat Kart Turu ile Anadolu’da 1250 köy ve 40 bin çiftçi ile görüşen Şekerbank, bu yılki turunu Şanlıurfa’da tamamladı.

Bu turlar kapsamında Anadolu’da bankacılık ile tanışmamış kesimleri bankacılıkla tanıştırdıklarını söyleyen Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, “Biz konfeksiyon bankacılığı değil, terzi usulü bankacılık yapıyoruz.

Bugüne kadar bankalar tarafından küçük işletmelere bakış yoktu. Doğru bir kredilendirme yapılamıyordu. Biz terzi usulü bankacılık ile bu kesime dokunduk. Bu yıl tarım kredisinde yüzde 25’ten fazla büyüme hedefimiz var” dedi.

 

Bilançosunu çıkarıyoruz

 

Genelde bankaların küçük işletmelere kredi verirken ya ticari tarafta mali tabloları inceleyip belli kalıplar içerisinde otomatik yanıt verdiklerini anlatan Yıldız “Bu konfeksiyon usulü bankacılık. Biz terzi usulü bankacılıkta mali tabloları değil, müşterinin bilançosunu çıkarıyoruz. Bu kişi kaç yıldır bu işi yapıyor, kaç senedir dükkanı aynı yerde diye inceliyoruz. Müşteri ile bire bir görüşüp kredi meblağı ve ödeme planı belirleyerek de kişiye özel kredi çıkarıyoruz. Konfeksiyon usulü dar kalıplardan faydalanmıyoruz” dedi.

 

Yüzde 25 büyüyecegiz

 

Şekerbank’ın toplam tarım kredilerinin 500 milyon liraya dayandığını belirten Yıldız, şöyle konuştu: “Toplam krediler içerisinde yüzde 5.5 tarım kredisi oranını yılsonunda yüzde 6.5-7’ye çıkarmak istiyoruz. Tarım kredilerinde yüzde 25’in üzerinde bir büyüme hedefledik. 4 yıldır Anadolu’yu gezdik. Toplam 75 bin hasat kartın yüzde 80’i bu ziyaretlerde oluştu. Yılsonu hedefimiz 100 bin hasat kart oldu. Rakamsal artıştan ziyade saha dinleyerek ihtiyaca göre ürün geliştirmek daha önemli.”

 

DNA’sında olmayan tarımda sıkıntı yaşar

 

SON dönemde bankacılık sektörünün tarım kredilerine yöneldiğine değinen Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, “Şekerbank 59 yıl önce pancar üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruldu. Dolayısıyla tarım bankacılığı bizim DNA’mızda var. Artan rekabet bizim için iyi bir şey. Ancak tarım bankacılığı tecrübe isteyen bir alan. DNA’sında olmayan sıkıntı yaşayabilir” diye konuştu.

 

Küçük esnafa ücretsiz web sitesi kuruyoruz

 

TEMMUZ 2012’de yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu’na göre işletmelere web sitesi yapma zorunluğu geleceğini belirten Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, şöyle konuştu: “Önümüzdeki haftalarda devreye girecek uygulama kapsamında, Üreten Paket sahibi esnaf ve işletmeler, uretenedestek.com sitesi üzerinden kendi web sitelerini ücretsiz kurabilecek, kendilerine ayrılan bölümde ürün ve resimlerini kolayca ekleyip çıkarabilecekler. Şekerbank’ın sağladığı altyapı desteği ile milyonlarca internet kullanıcısına seslerini duyurabilecek olan esnaf ve işletmeler, böylelikle işlerini büyütebilecekler.”

 

 

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
25.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Anadolu’da 40 bin çiftçiyle görüştü ‘terzi bankacılık’ modeliyle yürüdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız