Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ -GAZİANTEP İL TARIM MÜDÜRÜ İBRAHİM YILMAZ: -''TÜRKİYE'DE ÇİFTÇİLERİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ MAKİNA VE DİĞER TARIM ALETLERİNDEN YETERİNCE YARARLANMIYOR, VERDİĞİMİZ YATIRIM TEŞVİKLERİYLE MODERN ÇİFTÇİLİĞİ TEŞVİK ETMEYE ÇALIŞIYORUZ'' -''GEÇEN YIL 66 FİRMA VE ÇİFTÇİYE 16 MİLYON LİRALIK TEŞVİK ÖDEMESİ YAPTIK, BU YIL BAŞVURAN 68 FİRMA VEYA ÇİFTÇİYE İSE YAKLAŞIK 50 MİLYON LİRA TEŞVİK ÖDEMESİ YAPILMASI BEKLENİYOR''

GAZİANTEP (A.A) - Hasan Özkal - Gaziantep Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, Türkiye'de çiftçilerin büyük bir bölümünün makina ve diğer tarım aletlerinden yeterince yararlanamadığını, verilen yatırım teşvikleriyle modern çiftçiliği teşvik etmeye çalıştıklarını söyledi. 

     Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki türlü tarım teşviki uygulaması olduğunu, birinci teşvik paketinde, çiftçilerin kullandığı ve aralarında, pulluk, silaj, balya, süt sağma, zeytin hasadı ve pancar sökme makinası gibi 35 çeşit ayrı tarım ve gıda üretiminde kullanılan makinanın yer aldığını belirtti. 
 
     İkinci teşvik paketinde ise tarım ürünleri işleyen, paketleyen ve depolayan tesisler ile teknolojisini yenilemek veya kapasitesini artırmak isteyen yatırımcıların yer aldığını ifade eden Yılmaz, tesis inşaatı yarım kalmış ve çeşitli sebeplerle tamamlayamamış tesis sahipleri ile basınçlı sulama tesisi kuranların bu yılki teşviklerden yararlanabileceklerini, ancak, basınçlı sulama tesisi teşvikinden, Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ile Sulama Kooperatiflerinin yararlanabileceklerini bildirdi. 
 
     Her iki teşvik türünden yararlanmak isteyen tesis sahiplerine verilecek 600 bin liraya kadar olan yatırım teşvikinin yüzde 50'sinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hibe olarak geri ödeneceğini belirten Yılmaz, şunları anlattı: 
 
     ''Örneğin, 600 bin liraya kadar olan yatırımın yüzde 50'si olan 300 bin lirasını yatırımı yapacak olan işletmenin sahibine geri ödeyeceğiz. Bu teşvikten yararlanmak isteyen 38'i 2010 yılından olmak üzere şuana kadar Gaziantep'te 66 firma veya şahıslar yararlandırıldı. Teşvikten faydalanan 66 firma veya şahsa şu ana kadar 16 milyon lira hibe desteği ödemesi yapıldı. Bu yılki müracaatlar ise 9 Mayıs 2011 günü sona erdi. Bu yıl söz konusu tarım yatırım teşvikinden faydalanmak isteyen 68 firma veya şahısın başvurusunu aldık. Söz konusu firmaların yapacakları yatırımlar göz önüne alındığında, yaklaşık 50 milyon lira civarında teşvik talepleri olduğunu görüyoruz.'' 
 
     Tarım yatırım teşviki projesinin tamamen yatırım ve istihdam amaçlı olduğunu ifade eden Yılmaz, söz konusu tesislerin proje bazında tamamlanmasının ardından, ödemelerin yapıldığını dolayısıyla verilen teşvikin amaç dışı kullanımının da önüne geçildiğini kaydetti. 
 
     İbrahim Yılmaz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın çiftçilerin daha modern ve çağdaş yöntemlerle üretim yapabilmeleri için bu tür yatırım teşviklerinin uygulamaya konulduğunu, bu amaçla hazırlanan projelere çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: 
     ''Geçen yıl 66 firma ve çiftçiye 16 milyon Liralık teşvik ödemesi yaptık, bu yıl başvuran 68 firma veya çiftçiye ise yaklaşık 50 milyon lira teşvik ödemesi yapılması bekleniyor. Bu konudaki kesin rakamlar müracaat dosyaları incelendikten sonra ortaya çıkmış olacak. Tarım sektöründeki yatırım teşviklerinin amacı, çiftçilerin modern alet ve ekipmanla ziraat yapmasına imkan sağlayarak üretimdeki insan gücünü en aza indirip rekabet gücünü artırmak. Tarım aletleri ile yapılan ziraatta, hem kalite artıyor, hemde maliyetler düşüyor. 
 
     Türkiye'de çiftçilerin büyük bir bölümü makina ve diğer tarım aletlerinden yeterince yararlanmıyor. Buda üretimdeki kaliteyi düşürdüğü gibi, maliyetleri de artırıyor. İnsan gücünün yoğun olarak kullanıldığı tüm sektörler gibi ziraat sektöründe de insan gücü ile yapılan üretimde maliyetler yükseliyor. Üretimdeki maliyetlerde yükseldiği zaman, çiftçiden tutun tüketiciye kadar her kesim bundan ciddi zararlar görüyor. Bundan dolayı çiftçilere makina ve diğer tarım aletleri ile üretim yapmalarını teşvik ediyoruz.'' 

Ekleme Tarihi
25.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız