Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Adana Dünya Arı Günü 

İlki geçtiğimiz yıl yapılan Dünya Arı Günü'nün ikincisi bu yıl 29 Mayıs Pazar günü kutlanacak. Bal ve Arı Ürünleri Tanıtım ve Araştırma Derneği Başkanı Ömer Salcan, arıların insanlar için ürettiği bal, polen, arı sütü gibi mucize ürünlerin yanında, çiçekten çiçeğe dolaşırken yaptıkları polinasyon sebebiyle bitkilerin verim ve kalitesinin artmasında önemli bir rol oynadıklarını söyledi. 

Salcan Türkiye'nin arılı kovan varlığı, iklimi ve bitki örtüsü nedeniyle dünya arıcılığında önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek bu avantajların iyi kullanılması gerekliğine dikkat çekti. Dünya Gıda Örgütü'nün (FAO) 2009 yılı verilerine göre 5. 3 milyon kovanla Çin'den sonra ikinci olduklarını söyleyen Salcan, 82 bin ton ile bal üretimi ile dünya üçüncüsü olduklarını belirtti. 
 
Arının en çok bilinen ürününün bal olduğunu hatırlatan Salcan, arının balın yanında ürettiği diğer ürünlerinin de bilinmesi ve kullanılması gerektiğini söyledi. Polenin B vitamini ve protein kaynağı, arı sütünün hücre yenileyici, propolisin ise dünyada bilinen en iyi doğal antibiyotiklerden birisi olduğunu belirten Salcan, "Ülkemizde de bu ürünlerin üretimiyle ilgili çalışmalar giderek artmaktadır. " dedi. 
 
Arının en büyük faydalarından bir tanesinin çiçeklerin tozlaşmasına sağladığı katkı olduğunu aktaran Salcan, "Özelikle bahçe sahipleri bahçelerinin bir bölümüne yeteri miktarda arı kolonisi yerleştirerek çiçeklenme döneminde tozlaşmayı bu yolla sağlamalı ürün kalitesi ve verimini artırmalı. " diye konuştu. 
 
29 Mayıs Dünya Arı Günü'nün bu yıl ikincisinin kutlanacağını söyleyen Salcan, Bal Tanıtım Derneği olarak balın tanıtımına büyük katkı koyduklarını, 6-17 Nisan tarihleri arasında Adana'da düzenledikleri 2. Narenciye Balı Hasat Töreni ve Tanıtım Etkinliklerine Adana Valisi İlhan Atış, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan'ın büyük destek verdiğini hatırlattı. 2. Narenciye Balı Hasat Töreni ve Tanıtım Etkinlikleri kapsamında verilen Altın Arı Ödülü Yönetmen Semih Kaplanoğlu'na takdim edilmiş, "Çukurova'da Arıcılık ve Narenciye Balının Hikayesi" isimli bir fotoğraf sergisi açılmış ve Adana Valisi İlhan Atış'ın hasat ettiği sezonun ilk narenciye balı açık artırma sonunda Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz tarafında 4 bin 100 liraya satın alınmıştı.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
26.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Adana Dünya Arı Günü'ne hazırlanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız