Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Karpuz fiyatları düşecek 

 ADANA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBE BAŞKANI ŞAHİN YETER, ŞU ANDA PİYASADA 75 KURUŞ İLE 1 TL ARASINDA SATIŞA SUNULAN KARPUZUN, HASAT DÖNEMİ OLAN HAZİRAN AYINDA FİYATININ DÜŞECEĞİ VE NORMAL SEVİYESİNE ULAŞACAĞINI SÖYLEDİ 

 

ADANA (İHA) - Adana Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, şuanda piyasada 75 kuruş ile 1 TL arasında alıcı bulan karpuz fiyatlarının, hasat döneminde düşüş göstereceğini söyledi.
 
 
Bugün Türkiye genelinde yılda 3 milyon 800 ton ile 4 milyon tonluk bir karpuz üretimi yapıldığı bilgisini veren Yeter, bunun da yaklaşık dörtte birinin Adana'da üretildiğinin altını çizdi. Üretilen bu miktarın da yüzde 70'lik bir bölümünün 'turfanda' olarak tabir edilen; 'örtü altı üretim' şeklinde yapıldığını belirten Yeter, bu yılki karpuz ekim alanının, önceki yıllara göre düşüş gösterdiğini vurguladı. Yeter, "Her yıl yaklaşık 100 -120 bin dekar alanda karpuz ekilirken bu yıl ekim alanı yüzde 15
oranında gerileyerek, 90-100 bin dekara düştü. Fakat ekim alanındaki bu daralma üretimdeki verimliliği azaltmadı, çünkü kabak aşılı karpuz ekiminde birim alanından verimi yüksek üretim elde ediliyor ve bu sayede de üretim ekim alanındaki daralmayı gideriyor" dedi.
Her ne kadar ekim yapılan alanın daralmasına rağmen, karpuz üretim miktarının tonaj olarak yükseldiğini kaydeden Yeter, "Kabak aşılı karpuz üretiminin çiftçiye bir çok avantajı var. Toprak kaynaklı hastalıklara anaç dayanıklıdır. Zira 4 yıldan önce aynı yere karpuz ekilmezken, kabak aşılı karpuz her yıl ekilebiliyor. Güçlü tevek yapısı olduğundan verimi yüksek oluyor. Olumsuz yanı tam olgunlaşmadan hasat edildiğinde halk arasında; 'Kabak tadı geliyor' denilen hamlık hissine sahip olması. Yani hasat zamanı iyi tespit edilirse kabak aşılı mı, aşısız mı fark edilmez" diye konuştu.
 
Üretilen karpuz fiyatlarının şu anda yüksek olduğunu ifade eden Şahin Yeter, gerek iklim koşullarından etkilenmesi, gerekse turfanda olmasından dolayı şu anda karpuzun kilosunun 75 kuruş ile 1 TL arasında satışa sunulduğunu kaydetti. Yeter, söz konusu fiyatların da aynı zamanda da hasat dönemi olan haziran ayının ilk ve ikinci haftasında düşüş göstererek, olması gereken seviyeye geleceğini savundu. 

Ekleme Tarihi
27.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Karpuz fiyatları düşecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız