Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Müzik eşliğinde ipek böcekçiliği yetiştiriciliği 

 - HATAY'IN SAMANDAĞ İLÇESİNDE İPEK BÖCEKÇİLİĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN ÜRETİCİLER, MÜZİK EŞLİĞİNDE KOZA ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

- GÜN BOYU MÜZİK DİNLETİLEN TIRTILLARSA, DİĞERLERİNE GÖRE BİR HAFTA ÖNCE KOZA ÖRMEYE BAŞLADIĞI KAYDEDİLDİ
 
HATAY (İHA) - Hatay'ın Samandağ ilçesinde ipek böcekçiliği müzik eşliğinde yapılıyor. Üreticiler, müzik eşliğinde koza üretimi yaparken, gün boyu müzik dinletilen tırtıllarınsa diğerlerine göre bir hafta önce koza örmeye başladığı bildirildi.
 
Samandağ Kaymakamı Süleyman Özçakıcı, beraberinde İlçe Tarım Müdürü Vecit Ekşi, Samandağ İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Tahir Zan ile birlikte bölgede ipek böcekçiliği yetiştiriciliği yapan üreticileri ziyaret ederek, sorun ve sıkıntıları dinledi. Üreticilerin farklı üretim tekniklerini de incelen Özçakıcı, Samandağ'ın değerlerinden olan İpek böcekçiliğini yaymak için desteklerinin süreciğini vurguladı. İpek böceklerini evlerinin bir bölümünde üreten; Kerime Mahir, Hapka Davut, Handan Davut, Gönül
Selçuk, Cemile Gümüş, Sevim Temizkan Gülay Belveren ile de sohbet eden Özçakıcı, kendisine yöneltilen sorulara da yanıt verdi. Üreticilerden Gülay Belveren ise, müzik eşliğinde kozaları ürettiğini ifade ederek, "Üretim boyunca gece-gündüz müzik dinletiyorum. Müzik dinletilen için diğerlerine kıyasla, bir hafta erken koza örmeye başladı" dedi.
İpek böcekçiliğinin geliştirilebilmesi noktasında hayata geçirilen proje hakkında açıklamalarda bulunan Samandağ İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Tahir Zan ise bir dönem adeta Samandağ ile özdeşleşen ve bir 'marka' olarak anılan ipek böcekçiliği yetiştiriciliğinin bir dönem altın çağını yaşadığını anlattı.
 
 
Bugün söz konusu üretimin geri plana düştüğünü anlatan Tan, her nedense ikinci kaliteden işlem gören ve damızlık yumurtaları zor temin edilebilen; 'yerli ipek sarı koza'nın yeniden yaşatılması gerektiğini vurguladı.
Zan, "Bölgemizde mevcut dut ağaçları potansiyeline göre, Samandağ Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfıyla alakalı bulunan ve İpek böcekçiliği yapmak isteyen "32 si kadın 6'sı erkek toplam 38 üretici" belirlenerek, üretim yapılacak yer besleme odaları hazırlanmış ve ihtiyaç duyulan böcek tohumları belirlenmiştir. Dünyada ilk defa taşınabilir, 3 parça halinde monte edilebilir ve sökülebilir, kızaklı, kızaklara bağlı olarak aydınlatma elektrik tesisatının istenildiğinde yanıp sönebilme
özelliği bulunan 4 raflı, uzun ömürlü, profil demir ve tel örgüden besleme kereviti profili hazırlanmış ve tesis edilmiştir. Hükümet Konağı önünde örneği bir hafta teşhir edilmiş olup, yemleme kolaylığı, böceklerin kontrolü ve kullanım rahatlığı gözlenmiş, herkesin yoğun ilgi ve beğenisini kazanmıştır" diye konuştu.
Samandağ Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından toplam 44 adet besleme kereviti yaptırıldığı bilgisini de veren Zan, ilgili kerevetlerin de toplam 38 üreticiye 'ücretsiz' olarak teslim edilerek, dağıtımının sağlandığını anlattı. Samandağ Meslek Yüksekokulu'na da bir adet besleme kereviti hibe yoluyla bağışlandığını dile getiren Zan, ayrıca kerevetlerle beraber beslemede kullanılmak üzere satın alınan toplam 400 adet beyaz resim kartonu da 10'ar adet halinde üreticilere ücretsiz
olarak dağıtıldığını dile getirdi. Üreticilerin artan dut yaprağı talebinin bir kısmını karşılaması amacıyla da Samandağ Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın, her üreticiye 150 TL'lik dut yaprağı temini ve nakil yardımı olmak üzere toplam 38 üreticiye 5 bin 700 TL'lik nakdi yardımda bulunduğunu açıklayan Zan, ipek böcekçiliğinde özellikle ev hanımlarının istihdama kazandırılmasının amaçlandığını da sözlerine ekledi.
 

Ekleme Tarihi
27.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Müzik eşliğinde ipek böcekçiliği yetiştiriciliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız