Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI AYGUN: -''ALMANYA'DA SALATALIKLARDAN KAYNAKLANAN HASTALIK VE ÖLÜMLERİN TÜRKİYE İÇİN SÖZ KONUSU OLMASI MÜMKÜN DEĞİL''


ANKARA (A.A) - Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, Almanya'da salatalıklardan kaynaklanan hastalık ve ölümlerin, Türkiye'de yaşanmasının söz konusu olmadığını belirtti.

     Aygun, yazılı açıklamasında, Almanya'da görülen salatalık kökenli mikrobik bulaşmaların organik tarım yöntemiyle yetiştirilen ve İspanya'dan ithal edilen salatalıklardan kaynaklandığının anlaşıldığını kaydetti.

     Muhtelif kaynakların bildirdiğine göre, Almanya'nın kuzeyinde son birkaç gündür yaygın olarak görülen ishal ve enfeksiyon vakaları sonucunda en az 4 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Aygun, açıklamasında şu bilgiyi verdi:

     ''Hastalık binden fazla insanda görülmüştür ve bunların yüzde 70'i erişkin, önemli bir kısmı ise kadındır. Hastalık az sayıda da olsa İsveç, Danimarka, Hollanda ve İngiltere'de de rapor edilmiş durumdadır. Tıp uzmanlarının bildirdiğine göre, 'Hemolytic-Uremic Syndrome', kısaca (HUS) adı verilen bu bağırsak enfeksiyonu Escherichia Coli (koli bakterisi) adı verilen mikrobun spesifik bir formu olan Enterohemorrhagic Escherichia Coli Bacteria (EHEC) tarafından meydana getirilmektedir.

     Yapılan yorumlarda bu mikrobu taşıyan salatalıkların İspanya'dan ithal edildiği ve mahsulün organik şartlarda yetiştirildiği belirtilerek, salatalıklarda görülen bakteri bulaşmasının hayvan gübresi veya mikroplu sulama suyu kullanılmasından kaynaklanmış olabileceği ileri sürülmüştür. Zira EHEC patojeni hayvanlarda bulunan bir bağırsak patojenidir. İnsanlara bulaşan mikrop ishal, kusma, baş dönmesi ve karın ağrısı semptomları vermektedir. Daha ileri vakalarda ise ciddi kanamalar ve böbrek tahribatı ölüme kadar giden sonuçlar meydana getirebilmektedir.''

    

     -''TÜRKİYE İÇİN HERHANGİ BİR TEHLİKE SÖZ KONUSU DEĞİL''-

    

     Türkiye'nin İspanya'dan hiçbir şekilde taze salatalık ve diğer sebzeleri ithal etmediğini, bu nedenle bundan kaynaklanan bir riskin söz konusu olamayacağını belirten Aygun, salatalıkların koli mikrobu ile bulaşık olmasının tamamen bitki yetiştirme şartları ve uygulamalarından ileri geldiğini anlattı.

     Organik tarımda kullanılan ve mikrop taşıyan hayvan gübresi ya da mikropla bulaşık sulama suyunun böyle bir sonucun ortaya çıkmasına sebep olduğunu, salatalıkların İspanya'dan çıktıktan sonraki dağıtım ve dolaşım zincirinde herhangi bir mikrobik bulaşmanın da zayıf bir ihtimal olarak bulunduğunu kaydeden Aygun, şöyle devam etti:

     ''Türkiye'de yetiştirilen salatalıklar ve sebzeler, Türk çiftçilerinin bilgili ve bilinçli şekilde hareket etmesi dolayısıyla hijyenik bakımdan çok temiz ve güvenilir şartlarda yetiştirilmektedir. Bu bakımdan yerli sebzelerimizi gönül rahatlığı ile tüketebilmek mümkündür.

     Umarız bu felaket kısa sürede etkisini yitirir. Yalnız böyle bir olaydan çıkarılacak dersler vardır. Tüketicilerimizin yerli sebzelerin temizliği ve güvenirliğinden emin olmaları gerekir. Çiftçilerimiz, gerek organik gerekse göreneksel yöntemlerle yapılan sebze tarımında mikrop bulaşmalarına ve hijyene karşı son derece titiz ve sorumlu şekilde hareket etmelidir. Son zamanlarda ülkemizde uygulanan İyi Tarım Uygulamaları bu konuda umut vericidir.'' 

Ekleme Tarihi
28.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Almanya'da salatalıklardan kaynaklanan hastalık ve ölümler...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız