Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Temmuz 2025 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kahtalı çiftçiler tütüne alternatif olarak seracılığa yöneliyor  

 

 

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde TPAO'nun sıcak suyundan yararlanarak 15 dekarlık bir alanda seracılık yapan 2 çiftçi, diktikleri bir sebze fidesinden 11 ay boyunca ürün elde ettiklerini belirtti.

Diktikleri salatalık, domates ve biberlerin kısa sürede ürün vermeye başladığını ve ilk hasadı aldıktan sonra fidelerin kurumadan ürün vermeye devam ettiğini belirten çiftçiler, "Fidenin alt kısmından ürün hasadı yapılırken, orta kısmında yeni ürünler vermeye başlıyor. Aynı anda fidenin en üst kısmında yeni ürün çiçekleri oluşmaya başlıyor. Böylece aynı fide defalarca ürün verip büyük kazanç sağlıyor." dedi.

    Sera sahibi çiftçilerden Mehmet Memi, 15 dönüm arazi üzerine kurulan serada sebze fidelerinin 11 ay boyunca kurumadan ürün verdiğini belirterek, "Seralarımızda en son sistemle ürün yetiştiriyoruz." dedi.

    Seraları 750 bin TL’ye mal ettiklerini belirten Memi, bunun yarısını devletin kendilerine hibe olarak verdiğini vurguladı.

    Memi şu bilgileri verdi: “TPAO’nun sıcak suyundan yararlanarak ısınmada kazançlı çıkıyoruz. Bu yöre, seracılık için uygun bir bölgedir. Seralarımızda 25 kişi çalışıyor. Bu sene salatalık ektik, deneme amacıyla da domates ve biber ektik. Ürettiğimiz ürünleri Adıyaman merkezine satıyoruz. Salatalık ilk çıktığında kilosunu 1 TL’ye satıyorduk. Şimdi 50 kuruşa satıyoruz. Seralarımız en son sistemle ürün yetiştiriyor. Tarım ile uğraşan girişimcilere tavsiye ediyoruz. Çok kazançlı bir iş. Yılda ortalama 75 ton ürün alırsınız."

İlçe Tarım Müdürlüğü'nden Sebahattin Karakayalı ise, Kahtalı çiftçileri tütüne alternatif olarak seracılık yapmaya davet ederek şöyle konuştu: "Bu sera geçen yıl İl Tarım Müdürlüğümüzün teşviki ile jeotermal ısının TPAO'dan alınması sonucu başladı. Buranın ısıtma giderleri neredeyse bedavaya geliyor. Üretilen ürünler Kahta ve Adıyaman'a satılıyor. Başka girişimcilerin gelmesi ile ihracatın da yapılacağını umuyoruz." dedi.(CİHAN)

 

Ekleme Tarihi
28.05.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kahtalı çiftçiler tütüne alternatif olarak seracılığa yöneliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız