Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Konya Şeker'den hayvancılığı ayağa kaldıracak dev yatırım.

Son 11 yılda yaptığı yatırımlarla Orta Anadolu'da küresel ölçekte bir tarım ve sanayi şirketine dönüşen Konya Şeker, aynı kampus içinde üretim yapan dünyanın en büyük Süt-Et Entegre Gıda Kompleksi'nin temelini attı. 2012'nin ilk aylarında tamamlanacak tesis, 50 bin çiftçi ailesine modern hayvancılıkla birlikte refahın kapısını açacak, 2 bin kişiye istihdam yaratacak. 

 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı törende konuşan Anadolu Birlik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, tesisin işleyeceği besi ve sütün tamamen üreticiden temin edileceğini söyledi. 
 
Tarıma dayalı sanayide Türkiye modeli yaratan Konya Şeker'in iştiraki PANAGRO Tarım ve Hayvancılık Ltd Şti'nin 203 milyon liralık yatırımla Konya'nın Meram ilçesinde inşasına başladığı Süt-Et Entegre Gıda Kompleksi'nin temeli, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı törenle atıldı. Önümüzdeki yılın ilk yarısında hizmete girecek olan tesis, aynı kampus içinde üretim yapan dünyanın en büyük et-süt entegre tesisi olma özelliği taşıyor. Türkiye'nin taze et tüketiminin yüzde 15'ini tek başına karşılayabilecek tesis, günlük bin 200 büyük, 3 bin küçük baş hayvan kesim kapasitesine sahip olacak. Tesisin günlük bin ton süt üretim kapasitesi ise revize edildiğinde 2 bin tona çıkarılabilecek. Zengin ürün yelpazesine sahip tesiste ayda 10 bin ton şarküteri, taze üren ve ileri işlenmiş ürün de üretilecek. 
 
50 bin besici aileye refah kapısı, 2000 kişiye iş 
 
Teknolojisiyle ülkemizin en modern tesisi olma özelliğine de sahip olacak PANAGRO Süt ve Et Entegre Gıda Tesisi, 62 bin metrekare kapalı, 364 bin metrekare açık alan üzerine kuruluyor. Pazarlama ağı ile birlikte 2000 kişiye istihdam yaratacak tesis, 50 bin besici ailenin de refah kapısı olacak. Ayrıca, hayvan ırkının ıslahı ile çiftçilerimiz Türkiye ortalamasının yüzde 20 üzerinde verimlilik artışı sağlayacak. Çevre dostu tesisin üretim prosesinden çıkacak tüm atıklar, biyogaz üretiminde kullanılacak, atık su da, içme suyu kalitesinde arıtılarak doğaya verilecek. 
 
Tesisin temel atma törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, milletvekilleri, milletvekili adayları ile çok sayıda davetli ve çevre ilçelerden binlerce üretici katıldı. 
 
Konuk: ithalatla değil üretimle büyüyeceğiz 
 
Temel atma töreninde konuşan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, "Bu tesis yaklaşık 400 dönümlük bir arazi üzerine kuruluyor. Bin 200 büyük, 3 bin küçük baş işleme kapasitesi olan bu tesiste ayrıca bin, revize edildiği taktirde ise 2 bin ton süt ve süt ürünü üretimi yapabilecek. Böylece pancar fiyatını nasıl garanti altına aldıysak süt fiyatlarını da garanti altına alabileceğiz. Bu et-süt entegre gıda kompleksini kendi tesislerimizde ürettiğimiz hayvanları değerlendirmek için kurmadık. Biz çiftlikleri sizin daha iyi ırk hayvanlara sahip olmanız ve damızlık dağıtımı yapabilmek için kurduk. Bu tesiste sizin ürettiğiniz mallar işlenecek ve bu tesisin kapısından ithal mal girmeyecek" dedi. 
 
Tesisin içinde bin 500, pazarlama ağında ise 500 kişinin istihdam edileceğini anlatan Konuk, şöyle devam etti: "Bu tesisle birlikte 10 bin aile süt, 40 bin aile ise et hayvancılığıyla geçimini sağlayabilecek. Ayrıca hijyen açısından sadece kendi ülkemiz için değil, diğer ülkeler içinde kaliteli ürünler yapacağız. Kabe'de tavaf edenler sabah kahvaltıda bizim peynirimizi, öğlen yemeğinde ise bizim etimizi yiyecek. Vatandaşımız kaliteli, sağlıklı helal et yiyecek. Bu tesis için 203 milyon lira harcanacak. Yani Bağbaşı Barajı'na harcanan para kadar bir yatırım yapılacak. Ve bu tesis bu yılın sonuna kadar hizmete açılmış olacak." 
 
Konuşmasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan Erzincan'daki Karasuyu, Konya Ovası ile buluşturacak çılgın proje için destek isteyen Recep Konuk,"Belki bu yıl yağmurlar iyi. Suyun darlığını hissetmedik. Ama gök suyun bize yetmeyeceğini de gördük. Konya'nın suyla hasretini dindirecek bir proje olarak Karasuyu, Konya Ovası ile buluşturmak gerekiyor. Fizibilitesinin de yapıldığını bildiğim bu projenin hayata geçmesini Sayın Bakanımızın sağlayacağına inanıyorum" dedi. Ayrıca Ereğli, Ayrancı ve Karapınar üçgenindeki kömür rezervinin elektrik enerjisine döndürülmesi için hazırladıkları projeye de destek isteyen Recep Konuk,"İnanıyorum ki Sayın Bakanım, bizlere, Konya'nın sivil toplum örgütlerine yardımcı olacaktır. Toplam 2,5 milyar dolara mal olacak bu yatırım için finansmanı ben bulacağım. Sayın Bakanım da inşallah ruhsatı verecek" dedi. 
 
Davutoğlu: Ülke değil, dünya ölçeğinde 
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da konuşmasında, tesisin dünyanın en büyük entegre tesisi olma özelliğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Artık Türkiye'de devletin, kurumların, işletmelerin ve vatandaşların ölçeği büyüdü. Ülke, bölge değil dünya ölçeğinde üretim yapıyoruz. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olmak için emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Bu tesis bu yılın sonuna kadar tamamlanmış olacak. Bu, ekonomimizin nasıl bütün olarak geliştiğinin bir ispatıdır. Sizin alın teriniz artık karşılığını buluyor. Dünyanın en etkin ülkeleri arasına girme hedefimiz yavaş yavaş gerçekleşiyor. Ülkeler geliştikçe o ülkenin şehirleri de onunla birlikte büyümek ve gelişmek zorunda. Bu tesisin özel bir önemi var. Burası, özel sektörümüz, valiliğimiz ve belediyelerimizin nasıl ekip çalışması içinde çalıştığının göstergesidir. Tarımsal üretimde şu an dünya 8'ncisiyiz. Amacımız yakın zamanda ilk 5'e girebilmek. Bu bağlamda Konya'da 21 milyon metrekare alan üzerine Organize Hayvancılık Bölgesi kuracağız. Bu bölgenin 6 milyon metrekaresini Konya Şeker aldı. 18 bin büyük, 9 bin küçük baş hayvan kapasitesine sahip olacak bölgenin Türkiye'nin hayvansal üretiminde önemli bir gelişme sağlayacağına inanıyoruz." 
 
Konuşmaların ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ve protokol üyeleri hep birlikte kask giyip butona basarak tesisin temeline ilk harcı döktü. 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Dünyanın Aynı Kampus İçinde En Büyük Et-Süt Entegre Tesisinin Temeli Atıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız