Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sulama suyunun maliyetini karşılayamayan köylüler gölet istiyor  

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Aslanlı, Sarıkaya ve Çiriş köylerindeki çiftçiler kişi başına 2 bin lirayı bulan elektrik faturalarından dolayı zor günler geçiriyor. 
Sulama suyu sorunlarını kendi imkanları ile çözmeye çalışan çiftçilerin, Alata Deresinden motopomp ile su çıkardıkları için aşırı enerji harcadığı bildirildi. 
Aslanlı Köyü adına toplantıya katılan aza Caner Ünal, 500 bin lira harcayarak tamamını çiftçilerden toplayarak kurdukları motopomp ve boru sisteminden kaynaklanan yüksek faturaları vatandaşların karşılama gücünün kalmadığını söyledi. Sürekli artan ilaç, mazot, gübre ve fide masraflarına oranla ürünlerin şuan 30-40 kuruştan alıcı bulduğu için elde edilen hasat ve gelir ile çiftçinin borçtan kurtulamadığını vurgulayan Ünal, bu soruna en kısa sürede çözüm bulunması gerektiğini kaydetti. 
Çerçili Muhtarı İbrahim Ateş, sulama suyunu köylülerin kendi imkânlarıyla köye 9 kilometre uzaklıkta bulunan Kömürlük mevkiinden karşıladıklarını belirterek, “Arzi sarp ve engebeli bazı yerlerde heyelan bölgesi olması nedeni ile her yıl çiftçimiz 500 metre aşağıya halatla sarkarak heyelan dolayısı ile tahrip olan boruları değiştiriyor. Buna rağmen sulama suyu alanında sıkıntılarının giderilemedi. Projesinin ihale edildiği söylenen Aydınlar Göledinin bir an önce yapılması ile bu sorun çözüme kavuşabilir” dedi. 
Aydınlar Köyü Muhtarı Ömer Cırık da göletin yapımı tamamlandığı takdirde Koramşalı, Aydınlar, Arkıt Yaylası ve Çerçili köylerinin su ihtiyacının karşılanacağını ifade etti. Göletin yapılması halinde Aslanlı ve Çiriş köylerine suyun yetmeyeceğini düşündüklerini belirten Cırık, Kayrak Barajı projesinin ve Aksıfat Barajı Projesinin hayata geçirilmesi ile bu köylere de su verilerek vatandaşın bu ağır külfetten kurtulabileceğini dile getirdi. Sarıkaya Muhtarı Ahmet Ergen ise köylerinde 7 sondaj kuyusunun faal olduğunu ve günde 20 saat çalıştırıldığını pompa başına ise ayda 8-9 bin lira civarında fatura geldiğini kaydetti. Bunun da ortalama ayda 630 bin liraya tekamül ettiğini belirten Ergen, “Ürünler para etmiyor ve bu külfeti çiftçi karşılamakta sıkıntı çekiyor. Bölgenin en önemli geçim kaynağı tarım. Bunun yapılabilmesi içinse suya ihtiyaç var. Hükmetin bu konuda çiftçilere yardımcı olması gerekiyor, Yapılabiliyorsa çiftçilerin sulama suyu amacı ile kullandıkları elektrikten vergi indirimi yapılması yada bahsi geçen baraj ve göletlerin en kısa zamanda bitirilerek halkın hizmetine sunulması gerekiyor.“ dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
31.05.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Sulama suyunun maliyetini karşılayamayan köylüler gölet istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız