Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
işliel 

Su ürünleri tanıtım grubu yönetim kurulu başkanı İşliel: ''Worldfood Azerbaijan 2011 fuarı'nda, Nigar Cemal'in türk bayraklı jestinin iki ülke ilişkilerine getirdiği ivmeyi her ortamda gözlemledik''

 

İZMİR (A.A) - Türkiye'den Azerbaycan'a su ürünü ihracatını artırmak için harekete geçen Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde 25-27 Mayıs 2011 tarihlerinde 17. kez düzenlenen ''Worldfood Azerbaijan 2011'' fuarına katılarak, Türk su ürünlerini tanıttı. 
     Ege İhracatçı Birliklerinden yapılan açıklamaya göre, Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Melih İşliel, Türkiye'de su ürünleri ihracatının son 10 yılda 6 kat artış gösterdiğini ancak Azerbaycan'a su ürünleri ihracatının çok az olduğunu vurguladı. 
     Azerbaycan'ı hedef pazar olarak belirlediklerini belirten İşliel, fuar izlenimlerini şöyle özetledi: 
     ''Türkiye ve Azerbaycan, 'tek millet, iki devlet' şeklinde tanımlanıyor, Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan'ın birinci olmasına Türkiye birinci olmuş gibi sevindim. Azeri şarkıcı Nigar Cemal'in birinci olduktan sonra sahneye Türk bayrağı ile çıkması sevincimizi ikiye katladı, Worldfood Azerbaijan 2011 Fuarı'nda Nigar Cemal'in jestinin iki ülke ilişkilerine getirdiği ivmeyi her ortamda gözlemledik.'' 
     İşliel, fuarın, Azerbaycan'da düzenlenen en önemli gıda fuarı olduğuna değinerek, fuara 19 ülkeden 100 firmanın katıldığını, 5 binin üzerinde kişi tarafından ziyaret edildiğini bildirdi. 
     Fuarda Türkiye'den 8 firmanın yer aldığını kaydeden İşliel, ''Azerbaycan, başta petrol ve doğal gaz olmak üzere yer altı ve yer üstü kaynakları itibariyle son derece zengin bir ülke. Ülke, petrol dışı sektörlerin gelişimini desteklemek üzerinde yoğunlaşmış durumda. Azerbaycan'ın ekonomik potansiyeli, ülkemize yakınlığı gibi nedenlerden dolayı yeni pazar arayışındaki Su Ürünleri Tanıtım Grubu, bu fuara katılım kararı aldı'' görüşünü ifade etti. 
     Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan da Azerbaycan'ın, dünyanın havyar cenneti sayıldığını, siyah havyarının çok ünlü olduğunu belirterek, ''Tüketici alışkanlığı olarak kişi başına balık tüketimi bu ülkede Türkiye'den az. Önümüzdeki yıllarda artacağını öngörüyoruz'' bilgisini verdi. 
     Azerbaycan'da, Türkiye'deki mersin balığına benzer ancak pahalı olan bir balık bulunduğunu, ülkede alabalığın tanındığını, Uzakdoğu'dan ithal edilen kalitesiz balıklar olduğunu belirten Kızıltan, şunları kaydetti: 
     ''Türkiye balığının tadına varıldığında bu ithalatın ülkemize kayacağını düşünüyoruz. Azerbaycan'a ihracatımız önemli düzeyde değil. Ancak 2011 yılında konserve ton ihracatı önemli düzeye erişti ve Nisan ayı sonu itibariyle 636 bin dolar gerçekleşti. Bu rakamın önümüzdeki yıllarda katlanarak artması için grup olarak tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceğiz.'' 

Ekleme Tarihi
01.06.2011
Ekleyen Kişi
Mert KÖKER


Link: Azerbaycan-Türkiye ticari ilişkilerine ''Eurovısıon'' dopingi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız