Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İZMİR EXPO 

İZMİR'İN EXPO ADAYLIĞI - İZTO, MALAVİ'DEN DESTEK İSTEYECEK

İZMİR (A.A) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Malavi Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı'na mektup göndererek İzmir'e davet edeceklerini ve Uluslararası Sergiler Bürosu'na üye olarak İzmir'i desteklemesini isteyeceklerini bildirdi. 

     Malavi Fahri Konsolosu Oktay Üstüngör, Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. 
 
     Ziyarette konuşan Demirtaş, Malavi Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı'na mektup göndererek İzmir'e davet edeceklerini belirterek, ''Malavi'nin Uluslararası Sergiler Bürosu'na (BIE) üye olarak İzmir'i desteklemesini istiyoruz. Malavi'nin BIE üyeliğiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'e bilgi vereceğiz. Kendisi, İzmir'in EXPO adaylığıyla ilgili çalışmalarla bizzat ilgileniyor. Malavi'nin BIE üyeliği konusunda gerçekleştireceğimiz temaslar, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine de vesile olacaktır'' dedi. 
 
     İstanbul'da gerçekleştirilen Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'nda Malavi Dışişleri Bakanı'na EXPO 2020 için destek mektubu verdiklerini söyleyen Demirtaş, ''Malavi Fahri Konsolosu'nun kısa sürede İzmir'e gelmesi, çalışmalarımızın meyvelerini verdiğini gösteriyor'' diye konuştu. 
     Malavi ile İzmir arasındaki ticaret hacminin artırılabileceğini de dile getiren Demirtaş, örneğin tütün ve pamuk konusunda çalışma yapılabileceğini bildirdi. 
 
     Türkiye'nin en büyük pamuk borsasının İzmir'de bulunduğunu hatırlatan Demirtaş, ''Ayrıca işbirliği yapılabilecek diğer alanları da belirleyelim. Akvaryum balıkçılığı, ağaç ürünleri, gıda maddeleri gibi çok geniş bir yelpazede olanaklar mevcut'' dedi. 
 
     Demirtaş, Malavi'den bir öğrenciye İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde burs sağlayacaklarını sözlerine ekledi. 
 
     Oktay Üstüngör ise, Malavi'nin, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu'na (SADC) üye olduğunu kaydederek, topluluğa üye diğer ülkelerin de İzmir'i desteklemesi konusunda çalışılabileceğini söyledi. 
 
     Topluluğa üye 14 ülkenin bulunduğunu aktaran Üstüngör, ''EXPO konusunda, Güney Afrika Kalkınma Topluluğu'na üye olan Mozambik, Zambiya, Tanzanya gibi ülkelerin desteği sağlanabilir'' dedi. 
 
     Üstüngör, Malavi'nin fakir bir ülke olduğunu, ancak son iki yıldır büyük gelişmeler kaydettiğini belirterek, ''İzmir ile Malavi arasında işbirliği yapılabilecek birçok potansiyel alan var. Özellikle madencilik konusunda yatırım yapılabilir. Uranyum, boraks, kok kömürü gibi yer altı zenginlikleri var ve bu alanda çok bakir bir durumda. Malavi ile işbirliği yapabilecek firmaların tespit edilerek, büyükelçimizin katılacağı bir toplantı organize edebiliriz'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
01.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: İzmir'in EXPO adaylığı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız