Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çiftçinin yeni gözdesi kayın mantarı 

 

MUĞLA’DA TÜTÜNE ALTERNATİF ÜRÜNLER ARASINDA YER ALAN MANTAR ÜRETİMİNDE PİLOT KÖYLERDE YAPILAN ÇALIŞMALARDA İYİ SONUÇLAR ALINDI

MUĞLA (İHA) - Muğla Tarım İl Müdürlüğünce “Tütüne Alternatif Ürün Yetiştirilmesi” çalışmaları kapsamında ürün yelpazesini geliştirmek ve çiftçilerin gelirlerinin arttırılması için farklı tarımsal ürünleri yetiştirme çalışmaları devam ediyor.

Mantar üretiminde maliyetin düşük olması ve büyük arazilere gerek duyulmaması kayın mantarına olan ilgiyi arttırdı ve Tarım İl Müdürlüğü imkanlarıyla karşılanan Misel, Polietilen örtü, Gölgeleme tülü, bal mumu ve nem ölçer gibi malzeme desteği ve bunun yanında sağladığımız teknik destekle Merkez ilçeye bağlı Dokuzçam, Yemişendere, Ortaköy ve Çakmak köyleri ile Yeşilyurt beldesinde “Saman kültüründe” ve “Ağaç Kütüklerinde” üretim çalışmaları başlatıldı. Yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alındı.

Köylerde kültür mantarının değişik bir türü olan kayın mantarını üretmek için 2 bin 500 adet Ceviz, Meşe, Söğüt, Kavak ve Çınar ağaçlarının kütükleri 40-50 santimetre çapında, 30-40 santimetre yüksekliğinde kesilerek hazırlandı. Bu kütüklerin üst kısmına kapaklar yapılarak yan kısımlarına da matkaplarla delikler açılarak kayın mantar miselleri aşılandı. Miseller gelişimini tamamlayarak 1 ay sonra ilk ürünü verdi. Esas olarak ilkbahar ve Sonbahar döneminde yoğun olarak ürün alınması hedeflenen kayın mantarlarından belirtilen mevsimlerde kütüklerden düzenli olarak 4-5 yıl mantar hasat edilebilecektir. Aynı köylerde “Saman kültüründe” yapılan Kayın Mantarı üretim çalışmalarından da iyi sonuçlar alındı. Samanlara ekilen miseller 25-30 günde hasat aşamasına geldi ve 5-6 kilogramlık poşetlere ekilen misellerden 2 ay boyunca her poşetten yaklaşık 2 kg ürün alınmasını hedefleniyor.

Ekleme Tarihi
01.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çiftçinin yeni gözdesi kayın mantarı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız