Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TÜRKİYE'NİN 2011 ÜRÜNÜ FINDIK REKOLTESİ - GİRESUN ZİRAAT ODASI BAŞKANI AKBAŞLI: -''SAKARYA-ARTVİN ARASINDAKİ ARAZİLERDE YAPILAN İZLENİM VE TESPİTLERDE, 2011 YILI TÜRKİYE FINDIK REKOLTESİNİN SON YILLARIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞECEĞİ TAHMİN EDİLMEKTEDİR''
 
GİRESUN (A.A) - Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, ''Sakarya?Artvin arasındaki arazilerde yapılan izlenim ve tespitlerde, 2011 yılı Türkiye fındık rekoltesinin son yılların en düşük seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir'' ifadesini kullandı.
 
     Akbaşlı, yaptığı yazılı açıklamada, 2010 yılı yaz aylarının bölgede havanın sıcak ve kurak geçtiğini, kasım-aralık aylarında ise hava sıcaklığının bölgede uzun yılların ortalaması üzerinde gerçekleştiğini, soğuklanma ihtiyacını tamamlayamayan ve erken gelişme gösteren fındığın erkek çiçeklerinin çoğunun, ocak ve şubat aylarında tozulamaya (polen yaymaya) başlamadan kararıp döküldüğünü belirtti.
     Yapılan bilimsel araştırmalarda, kışı ılık geçen dönemlerde çiçeklerin erken açtığı ve tozlanma sürelerinin de kısa olduğunun bilindiğini belirten Akbaşlı, şunları kaydetti:
     ''Bu nedenle de erkek ve dişi çiçekler aynı zamanda açmamıştır. Bu durumu fark eden çoğu üretici bizleri arayarak bu sorunlarını iletip, fındık verimlerinin etkilenip etkilenmeyeceğini sormuşlardır. Bizler ve ilgili resmi ve sivil toplum kuruluşları ocak-şubat aylarında fındıkta tozlanma sorunu yaşanabileceğini, buna bağlı olarak ta fındık bahçelerinde karanfil (dişi çiçek) miktarlarının fazla sayıda olmasının yüksek rekolte beklentisi olarak algılanmaması yönünde üreticilerimizi ve fındık ticareti yapan iş adamlarını uyaran açıklamalarda bulunmuştuk.''
     Mayıs ayının sonu itibarıyla bu konudaki teknik söylemlerin doğru çıktığını, fındıkta rekolteyi yalnızca dişi çiçek miktarının değil, hasada kadar geçen periyotta biyolojik, fizyolojik ve ekolojik faktörlerin ürün miktarına direkt etki ettiği gerçeği ile karşı karşıya kalındığını anlatan Akbaşlı, ''Bunun üzerine bir de Karadeniz Bölgesi'nin tamamında şubat-mart-nisan aylarında havaların yağışlı, sisli ve kapalı geçmesi mevcut püslerin tozlanma yapmasını sınırlandırmıştır. Ayrıca, hava sıcaklığı nisan ve mayıs ayının ilk yarısında soğuk seyretmiş ve tozlanmış karanfillerdeki fenolojik evreyi de normal evreden yaklaşık 20 güne yakın süre geciktirmiştir. Bu nedenle bahçelerde gerek tozlanma gerekse döllenme eksikliğinden dolayı yoğun karanfil ve çotanak taslağı dökümleri yaşanmaktadır'' dedi.
     Akbaşlı, Sakarya?Artvin arasındaki arazilerde yapılan izlenim ve tespitlerde, 2011 yılı Türkiye fındık rekoltesinin son yılların en düşük seviyesinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini de sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
01.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye'nin 2011 ürünü fındık rekoltesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız