Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Salatalık ölümlerinde son durum 

Hızla yayılan ve şimdiye kadar toplam 17 kişinin ölümüne yol açan EHEC bakterisi'nin bulunduğu, İspanyol salatalıkları  Almanya'da yapılan test sonuçlarında temiz çıktı. Alman ve Hollanda sağlık bakanları, bakterinin nereden kaynaklandığının ise araştırıldığını açıkladı.
Çarşamba akşamı açıklama yapan Sağlık Devlet Sekreteri Henk Bleker (CDA) Almanya'daki laboratuvarda çıkan sonuçtan memnun olduğunu belirtti. Bleker konuşmasında Hollanda'da üretilen salatalık, domates ve marulda bu bakteriye rastlanmamasının da sevindirici bir durum olduğunu dile getirdi.
Bunun yanı sıra EHEC bakterisinin yol açtığı enfeksiyonlarla mücadelede şu ana kadar Almanya  genelinde bakteri dolayısıyla rahatsızlananların sayısı 1400’ü geçerken, ölü sayısı da 17’e ulaştı. ülkede ölü sayısının daha da artmasından endişe duyuluyor. Almanya dışında ölüm vakasının yaşandığı ilk ülke ise İsveç oldu. Ayrıca Avusturya, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve İsviçre’de rastlanılan bakteri Avrupa dışında ABD’ye de sıçradığı belirtiliyor.
Son gelişmeler:
RIVM tarafından çarşamba günü öğlenden sonra yapılan açıklamada ise Hollanda'da 3 bayan, bir erkek ve bir çocuğun EHEC bakterisinden dolayı hastahanede tedavi altında olduğu belirtildi. Bu kişilerin Kuzey Almanya bçlgesine yaptıkları ziyaret sonrası hastalandıkları belirtliyor. Hastalardan bir tanesinin ise yoğun bakımda olduğu belirtilirken, bu hastalarda görülen rahatsızlıkların bçbrek yetmezliği, kansızlık ve nçrolojik rahatsızlıklar olduğu açıklandı.
AB tarım bakanları ise EHEC krizini görüşmek üzere Macaristan’da gayri resmi bir toplantı düzenledi. Bakanlarının toplantısında gözler İspanya’ya çevrilirken Almanya’nın İspanya’dan ithal edilen salatalıkları, EHEC bakterisinin kaynağı olarak göstermesinin, İspanya’nın sebze ihracatını oldukça olumsuz etkilediği belirtildi.
İnanalım mı!?
Avrupa'da 17 can alan EHEC basilinin, topraklarında yetişen salatalıklardan yayılmadığını kanıtlamak isteyen İspanya Tarım Bakanı Aguilera, kameralar karşısına geçerek salatalık yedi.
Çernobil Nükleer Santrali faciası sonrası dönemin Sanayi Bakanı Cahit Aral da, facia sonrası aşırı radyasyona maruz kaldığı kuşkusu oluşan Karadeniz bölgesine gidip, basın mensuplarının gözü önünde çay içmişti.
Alman yetkililerin test sonuçlarına göre verdiği açıklamada organik olarak yetiştirilen bu salatalıklarda kolibasiline rastlanılsa da yüzlerce insanın rahatsızlanmasına yol açan kolibasilin bir diğer alt tipi ölümcül EHEC bakterisi bulunamaması üzerine açıklama yapan Hamburg eyaleti Sağlık Bakanı Cornelia Pruefer-Storcks'da açıklamasında “enfeksiyonun kaynağı belirsiz kalmaya devam ediyor”dedi. Alman Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner ise : "Büyük bir zorlukla karşı karşıyayız. Bu enfeksiyonun ortaya çıkmasıyla ilgili sorulara açık bir yanıt bulabilmek için yurt dışından ve Almanya’dan yüzlerce, binlerce mozaik taşı bir araya getirildi.”dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Salatalık ölümlerinde son durum




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız