Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Karabük'ün merkeze bağlı Cumayanı köyü sakinleri salyongaz ve salep toplayarak geçimlerini sağlıyor. Kilosu 1 TL'ye alınan salyangozlar Zonguldak'ın Devrek ilçesinde konserve yapıldıktan sonra yurt dışına ihraç ediliyor.

Karabük’e 14 km uzaklıktaki Cumayanı köyü halkı nisan ve mayıs aylarında yağmur yağmasını dört gözle bekliyor. Köy halkı geçimlerini ilkbahar ve yazın ormanlarda salyangoz ile salep toplayarak geçimlerini sağlıyor. 55 yaşındaki Hasan Hamlacı inşaatlarda çalıştığını, iş olmadığı zaman salyangoz topladığını belirterek, "Ne yapalım iş yok, yağmur yağmasını dört gözle bekliyoruz. Yağmur yağdığı zaman kayalık çalılık araları gibi yerlerde oluyor. Sabah ezanı ile çıkarız. Saat 06.00 ile 07.00 arası toplarız. Yoksa toprağa tekrar girerler. Ortalama günde 20 ila 25 kg arası topluyoruz. Kilosunu 1 TL'den satıyoruz. Günlük ekmek parası çıkıyor. Bu parayla 8 nüfusa bakıyorum.” dedi.

Babası gibi ile birlikte salyangoz topladığını belirten 25 yaşındaki Hüseyin Hamlacı, "Biz sülük diyoruz. Bazıları bunlardan iğrenir, ama biz ekmek parası için topluyoruz. İş yok ne yapalım, bu da bizim ekmek paramız. İş bulursam çalışıyorum, bulamazsam babam ile sülük toplamaya çıkıyorum. Aile bütçesine katkı sağlıyorum.” diye konuştu.

Köy muhtarı Nuri Güllüoğlu toplanan salyangozları köy halkına destek için aldığını belirterek, şunları söyledi: "Sabah toplanan salyangozlar bana gelir, ben burada tartar, ne kadar ise parasını veririm. Daha sonra Zonguldak ili Devrek ilçesinden almaya gelirler. Orada konserve olur, yurt dışına gider. Ben fabrika adına köylüden bunun kilosunu 1 TL'ye alıyorum. Mayıs sonuna kadar salyangoz, ondan sonra da salep toplarlar.”

800 haneli köyde 450 hanenin yeşil kartlı olduğu belirten Güllüoğlu, köylünen tek gelirinin salep, salyangoz, hayvancılık ve tarım olduğunu ifade etti.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
04.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Salyangoz ve salep toplayarak geçimlerini sağlıyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız