Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
MERCİMEK VE FASULYE ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR 

MERCİMEK VE FASULYE ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR -ULUSLARARASI BAKLİYAT KONFEDERASYONU BAŞKAN YARDIMCISI ARSLAN: -''FASULYE ÜRETİMİNDE BU YIL YÜZDE 25 AZALMA BEKLENİYOR'' -''DÜNYADA UCUZ GIDA DÖNEMİ KAPANDI''  


ANTALYA (A.A) -  Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Hüseyin Arslan, mercimek üretiminde yüzde 15, fasulye üretiminde yüzde 25'e varan azalma beklendiğini ve bunun fiyata yansıyacağını bildirdi.

     Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkan Yardımcısı, AR Şirketler Grubu Üst Düzey Yöneticisi Hüseyin Arslan AA muhabirine hububat üretimiyle ilgili açıklamada bulundu. Bu yıl mercimek üretiminin yüzde 15, fasulye üretiminin yüzde 25 düşeceğini kaydeden Arslan, bakliyattaki bu düşüşü hava şartlarına bağladı. Güneydoğu Anadolu'da yağması gereken dönemde yağmurun yağmadığını, bunun bitki gelişimini olumsuz etkilediğini, şimdi ise bazı bölgelerde yağmurun devam ettiğini anlatan Arslan, bunların yarattığı stresle mercimekte yüzde 15'e kadar varabilecek bir azalma beklediklerini vurguladı.

     Fasulye ve nohut üretiminde de dünyada bir sıkıntı olduğuna işaret eden Hüseyin Arslan, ''Türkiye'deki ekim alanları da çok büyük değil. O nedenle fasulyenin gidişatına bakmak lazım. Fasulye üretiminde bu yıl yüzde 25 azalma bekleniyor. Dünyada nohut üretimindeki sıkıntı Türkiye'yi de etkileyebilir. Nohuta talebin olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

     Mercimek ve fasulyede, üretime bağlı olarak fiyatların da yükselebileceği uyarısında bulunan Arslan, nohutun fiyatının zaten yüksek olduğunu, bu rakamın korunabileceğini bildirdi.

     İki yıl önceye göre hububat ihracatının arttığına işaret eden Arslan, ''Türkiye'nin ihracatta artış trendi sürer'' dedi.

     Dünyada 'ucuz gıda' döneminin kapandığını vurgu yapan Arslan, ''20 yıllık bir perspektiften baktığınız zaman dünyada ucuz gıda dönemi kapandı'' ifadelerine yer verdi.

    

     -''MAKARNADA KOTA İLE CEBELLEŞİYORUZ''-

    

     Türkiye'nin makarnada İtalya'dan sonra dünya ikincisi olduğunu belirten Arslan, şöyle konuştu:

     ''Türkiye, makarnada dünyada ikinci büyük ihracatçıdır. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne makarna ihraç etmesindeki en büyük engel kotadır. AB'nin İtalyanlara makarna kotası yok. Bize kota var, en büyük haksızlık burada. Zamanında yapılan AB görüşmelerinde tarımla ilgili bu konular atlandı. Bir an önce imzalansın diye bastılar imzayı. Şu an biz makarnada kota ile cebelleşiyoruz. AB ülkelerine 20 bin ton ihracat yapılabiliyoruz. Onun dışında yapınca büyük vergiler geliyor. Kota olmasa Türkiye, yüz bin ton da gönderebilir. Makarnanın kalitesinde de çok iyiyiz.'' 

Ekleme Tarihi
04.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Dünyada ucuz gıda dönemi kapandı...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız